x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Sport Sporturi 12 români la Jocurile Paralimpice de la Rio

12 români la Jocurile Paralimpice de la Rio

de Monica Cosac    |    07 Sep 2016   •   23:45
12 români la Jocurile Paralimpice de la Rio

România va participa, în acest an, cu un număr record de sportivi la Jocurile Paralimpice de vară de la Rio de Janeiro, eveniment care se desfăşoară în perioada 7-18 septembrie.

Printre cei doisprezece sportivi români care vor concura la Rio, se află și singurul campion paralimpic din istoria ţării noastre, ciclistul Eduard Carol Novak. Sportivul în vârstă de 40 ani va fi portdrapelul echipei României la ceremonia de deschidere a competiţiei și va concura în trei probe.

La Jocurile Paralimpice din acest an vor lua parte 4.386 de sportivi din 176 de ţări, care se vor lupta pentru 528 de medalii de aur la 23 de sporturi, pe 20 de arene. Cei 12 sportivi români, care sunt însoţiţi de şase antrenori, vor evolua la şase dintre aceste sporturi: la atletism vor concura Florentina Hrişcu (disc) şi Florin Cojoc (săritura în înălţime), Mihaela Lulea şi Iulian Şerban la canoe; Eduard Novak şi Attila Olah la ciclism; Alexandru Bologa la judo (nevăzător); Naomi Ciorap, Samuel Ciorap, Octavian Ilina la înot; Dacian Makszin şi Bobi Simion la tenis de masă.

Ceremonia de deschidere a Jocurilor Paralimpice este programată astăzi, de la ora locală 18.15 (n.n. - joi, ora 00.15, la Bucureşti) şi, potrivit organizatorilor, va combina tradiţia sportivă cu cele mai bune expresii culturale ale oraşului Rio şi ale Braziliei. Ediţia din acest an va fi transmisă la televiziune, radio şi online, de 154 de ţări, un număr record pentru Jocurile Paralimpice. În urmă cu patru ani, competiţia desfăşurată la Londra a fost transmisă doar în 115 ţări.

Eduard Novak îşi doreşte o nouă medalie de aur

Primul campion para-limpic al Românei, Eduard Carol Novak, a plecat optimist la Rio de Janeiro, cu gândul să aducă o nouă medalie de aur pentru tricolor. Ciclistul în vârstă de 40 ani, din Miercurea Ciuc, va concura la trei probe - urmărire pe velodrom (10 septembrie), contratimp individual (14 septembrie) şi fond şosea (16 septembrie) - şi consideră că experienţa acumulată la ediţiile precedente îl va ajuta în lupta cu adversarii.

De asemenea, ciclistul speră ca un eventual succes al său să amplifice sportul paralimpic în ţară la nivelul altor ţări dezvoltate economic. Ciclistul Eduard Novak a câștigat prima medalie de aur, aceasta fiind şi prima medalie pentru România la Jocurile Paralimpice, în cadrul ediției din 2012 de la Londra.

 

Odată cu deschiderea competiţiei de la RIO, Rusia organizează o serie de competiţii paralele, într-un centru de antrenament din regiunea Moscovei, pentru sportivii paralimpici excluşi de la Jocurile de la Rio printr-o decizie a Comitetului Internaţional Paralimpic (CIP). Rusia a fost suspendată de la cel mai mare eveniment sportiv paralimpic din cauza sistemului organizat de dopaj.

×