x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Sport Sporturi Borşa - Poveşti cu telegondole

Borşa - Poveşti cu telegondole

de Sorin Anghel    |    29 Noi 2007   •   00:00
Borşa - Poveşti cu telegondole

La Borşa se vorbeşte de atăt de multă vreme despre construcţia unei telegondole, incăt nu ştii dacă e vorba despre un banc prost sau dacă nu cumva aici a fost inventat acest mijloc de transport pe cablu. Cert este că in continuare turiştii vor folosi vechiul telescaun de la Poiana ßtiol. Cine a schiat pe această părtie ştie că este cea mai bună din ţară, datorită gradului constant de inclinare.


NEBUNIE.
In plus, dacă eşti amator de free-ride, ai la dispoziţie locuri de-a dreptul senzaţionale. Se poate cobori prin zăpada mare din pădurea măruntă care delimitează părtia in stănga şi in dreapta. Ai parte de un powder ce ajunge chiar şi la un metru, de sărituri peste şuroaie de apă şi pante cu un grad mediu de inclinare. Sezonul de schi este unul la fel de lung ca la Sinaia. După ce zăpada se topeşte pe părtia care coboară pănă la marginea staţiunii, turiştii se mută pe Vf. Poiana ßtiol, acolo unde transportul pe cablu este asigurat de un teleschi. Tot de aici se poate pleca in ture de schi spre Lacul ßtiol, Cascada Cailor şi Pietrosul Rodnei.


TRANSPORT.
Căile de acces sunt diferite. Din Baia Mare, prin Sighetu Marmaţiei, Vişeu de Sus şi Moisei se poate ajunge după un drum lung de aproape 150 de kilometri. Dinspre Moldova sau Ardeal se poate ajunge prin Iacobeni, localitate aflată intre Vatra Dornei şi Cămpulung Moldovenesc, apoi prin Pasul Prislop.


Ajutor de la guvern

De curănd, Guvernul a aprobat alocarea a 5,23 milioane euro pentru finalizarea proiectului de dezvoltare a zonei turistice Luna Æes - Borşa, finanţat prin Programul PHARE 2002, a cărui valoare totală depăşeşte 15 milioane de euro. Contribuţia PHARE la acest proiect se ridică la 5 milioane de euro, restul fondurilor provenind de la bugetul de stat şi cele judeţene. Investiţiile la Luna Æes vizează printre altele modernizarea unui drum in lungime de 6,6 de kilometri, incluzănd şapte poduri, un drum de acces la baza părtiei de schi, o zonă de parcare, alimentările cu apă şi energie electrică, reţeaua de canalizare şi staţia de epurare, amenajarea unei părtii de schi in lungime de 1.800 de metri şi a unei linii de telescaun.

×
Subiecte în articol: ski express