x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Sport Sporturi Colecţionarul de titluri

Colecţionarul de titluri

de Vlad Ionescu    |    15 Aug 2008   •   00:00
Colecţionarul de titluri

ÎNOT  ●  Secretul lui Michael Phelps: 12.000 de calorii zilnic
Începînd de miercuri, cînd a cu­cerit alte două medalii de aur, la 200 de metri fluture şi la ştafeta de 4 x 200 de metri liber, americanul a devenit cel mai titrat sportiv din istoria JO. Cu cele cinci obţinute pînă acum la Beijing, Phelps a ajuns la un total de 11 medalii.



ÎNOT  ●  Secretul lui Michael Phelps: 12.000 de calorii zilnic
Începînd de miercuri, cînd a cu­cerit alte două medalii de aur, la 200 de metri fluture şi la ştafeta de 4 x 200 de metri liber, americanul a devenit cel mai titrat sportiv din istoria JO. Cu cele cinci obţinute pînă acum la Beijing, Phelps a ajuns la un total de 11 medalii.

Michael Fred Phelps. Acesta este numele complet al înotătorului american care s-a născut în urmă cu 23 de ani în oraşul Baltimore, statul Maryland, şi care rescrie în aceste zile istoria Jocurilor Olimpice. Cu 11 medalii olimpice de aur în palmares, cinci dintre ele cucerite la Beijing, iar şase în urmă cu patru ani, la Atena, Phelps a doborît recordul stabilit de alţi patru sportivi care reuşiseră să cîştige 9 titluri olimpice: Paavo Nurmi (atletism, Finlanda), Carl Lewis (atletism, SUA), Larissa Latynina (gimnastică, URSS) şi Mark Sptiz (nataţie, SUA).  

DE NEOPRIT.
La Beijing, în afara medaliilor de aur cîştigate miercuri la 200 de metri fluture şi la ştafeta de 4 x 200 de metri liber, Phelps s-a mai impus în probele de 200 de metri liber, 400 de metri mixt, 4 x 100 de metri liber, toate victoriile obţinîndu-le, atenţie!, cu recorduri mondiale. Care este cheia succeselor lui Phelps?. "Dieta", a răspuns sportivul, care a dezvăluit că în fiecare zi consumă nu mai puţin de 12.000 de calorii, asta în timp ce un om obişnuit de vîrstă cu Phelps nu are nevoie de mai mult de 2.000 de calorii pe zi. Care este, concret, meniul zilnic al lui Phelps? Micul dejun este compus din trei ouă prăjite cu pîine, cu caşcaval, roşii, ceapă prăjită şi maioneză. Urmează două ceşti de cafea, o om­letă din cinci ouă, o porţie de cereale, trei felii de pîine prăjită presărate cu zahăr pudră şi trei clătite cu ciocolată. Prînzul lui Phelps este la fel de bogat: 500 de grame de paste, două porţii de şuncă presărată cu caşcaval, pîine albă cu caşcaval şi maioneză şi multe băuturi energizante. Cina nu face nici ea excepţie, aceasta cuprinzînd 500 de grame de paste, o pizza mare şi multe alte băuturi energizante, care-i asigură lui Phelps circa 1.000 dintre caloriile necesare.

Potec e în finală la 800 m liber


Ambiţionată de eşecurile sufe­rite în probele anterioare, Ca­melia Potec (foto), care ieri a luat startul în seria a treia eliminatorie a probei de 800 m liber, a înotat de parcă ar fi avut elice în loc de picioare şi de mîini şi după prima sută de metri era deja cu aproape o secundă sub recordul mondial vechi de 20 de ani al ame­ricancei Janet Evans. A menţinut acelaşi ritm îndrăcit şi pe urmă­torii cinci sute de metri, dar a cedat uşor pe final, astfel că acele cronometrelor s-au oprit după 8 minute, 19 secunde şi 70 de su­timi, nou record naţional, mai bun cu mai bine de patru secunde faţă de cel care îi aparţinea tot ei. Re­cordul lumii a rămas în picioare, însă cel olimpic s-a aflat în pericol, doar trei sutimi de secundă lipsindu-i lui Potec pentru a îmbunătăţi performanţa reali­za­tă la Sydney de Brooke Bennett. Astăzi e pro­gramată o altă finală cu pre­zen­ţă româ­nească, cea de 200 m spate, în care Răzvan Florea va încerca să reediteze performanţa de la Atena, cînd a cucerit bronzul.

Eşecuri


Spre deosebire de Michael Phelps, care bate record după record, doi dintre reprezentanţii României la Beijing, Norbert Trandafir şi Ştefan Gherghel, au părăsit ieri de timpuriu concursurile la startul cărora s-au aliniat, 50 de metri liber, respectiv 100 de metri fluture. Tran­dafir a ocupat locul doi în seria a şaptea de calificări, cu timpul de 22 de secunde şi 80 de sutimi, însă timpul său a fost abia al 43-lea la general. Al treilea în seria a patra de calificări la 100 de metri fluture, cu timpul de 52 de secunde şi 50 de sutimi, Gherghel a avut abia al 28-lea timp în clasamentul general al probei. Gherghel şi Trandafir vor avea azi una dintre ultimele posibilităţi să se revanşeze şi să ajungă într-o finală, alături de Răzvan Florea şi de Valentin Preda ei luînd startul într-una din seriile de calificare la ştafeta de 4 x 100 de metri mixt.

×
Subiecte în articol: metri liber jo 2008 phelps