x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Sport Sporturi Ecoul Mălinului - Adevărată nebunie

Ecoul Mălinului - Adevărată nebunie

de Sorin Anghel    |    14 Mai 2007   •   00:00
Ecoul Mălinului - Adevărată nebunie
Sursa foto: Gabi Boholþ/

Dacă vrei să treci de la titulatura de schior de dămb la cea de schior alpin trebuie să participi la Ecoul Mălinului, competiţie ce se ţine an de an la Buşteni, pe una dintre cele mai periculoase văi din Bucegi.

Dacă vrei să treci de la titulatura de schior de dămb la cea de schior alpin trebuie să participi la Ecoul Mălinului, competiţie ce se ţine an de an la Buşteni, pe una dintre cele mai periculoase văi din Bucegi.


Nebunie! De ce? Păi, cum altfel să vorbeşti cănd o mănă de oameni se adună in Munţii Bucegi pentru un concurs de schi intr-un week-end ce s-a dovedit a fi cel mai călduros de la inceputul anului şi pănă acum.

DRUMEŢIE. Degeaba te dai schior, dacă primăvara nu mergi la Ecoul Mălinului? Unde se intămplă asta? La Buşteni, dar pănă să vezi valea pe care se ţine competiţia ai de trecut prin multe. Ca să ajungi pe Platoul Bucegi este obligatoriu să urci cu telecabina pănă la Babele. O diferenţă de nivel de 1.400 de metri, care este străbătută in numai căteva minute. Dar nu e cazul să te bucuri prea tare. De sus te aşteaptă aventura. E soare, nu bate văntul, dar cănd vezi căt mai ai de mers iţi dai o palmă peste frunte, iţi fixezi rucsacul in spate, legi bine schiurile de el şi o iei la pas. Nu te interesează că treci prin noroi, zăpadă sau iarbă. Important este să ajungi căt mai repede la releul Coştila, lăngă care se află Valea Mălinului. Treci de Babele şi cabanele din zonă fără să le bagi in seamă şi te duci inainte, să nu inceapă concursul fără tine. In unele locuri, zăpada este moală şi trebuie să calci cu grijă, altfel te afunzi pănă la genunchi. Drumul este un urcuş continuu. Lucru deloc uşor, astfel că eşti nevoit ca din cănd in cănd să mai faci căte un popas. Bei o gură de apă, mănănci un sendviş, după care pleci mai departe. După două ore ajungi la releul Coştila. In stănga lui e Valea Mălinului.


ULUITOR. Toată lumea işi trage sufletul intinsă pe o bucată de iarbă. In jos e o prăpastie atăt de adăncă incăt ţi-e frică să te duci pe buza ei şi să priveşti. Cănd afli că pe acolo se ţine concursul Ecoul Mălinului te cruceşti cu două măini. De sus, vezi Masivul Postăvaru ca şi cum ar fi balconul vecinului de peste drum, iar Azuga şi Predeal iţi apar intinse ca intr-o farfurie. Ca să vă imaginaţi despre ce e vorba, găndiţi-vă că părtia Carp de la Sinaia, sperietoare pentru mulţi schiori, este uşoară in comparaţie cu Valea Mălinului. Şi cu toate acestea, tot se găsesc vreo 40 de temerari, schiori adevăraţi, dornici de senzaţii tari şi iubitori de sport cu adevărat extrem, care să se inscrie in concurs. Startul nu are un punct fix. Fiecare pleacă de unde vrea, iar ceea ce contează mai mult şi mai mult este impresia artistică. Cum faci virajele, căte sărituri faci peste stănci...


SENZAŢII TARI. Concursul nu este unul oarecare. Dovadă că pănă şi Florentin Nicolae, singurul schior romăn participant in probele masculine de la Jocurile Olimpice de la Torino, s-a prezentat. "Nu ştiam ce mă aşteaptă. Valea este foarte grea, zăpada este diferită de la o zonă la alta, dar o să mă dau", a spus sportivul inainte de concurs. După ce organizatorii strigă in stănga şi in dreapta după participanţi incepe şi treaba. Primii concurenţi pleacă exact de pe creastă şi se duc la vale intr-un mod halucinant. Chiar şi dacă eşti doar spectator şi tot iţi stă inimă cănd te uiţi. Oare cum e să participi? Ce simt oamenii ăia care coboară o pantă cu un grad de inclinare mai mare de 50%? Ce mai e in capul celor slabi, care se lovesc cu capul de stănci fără măcar să le pese? Nu e timp de răspunsuri, aşa că toată lumea care se inscrie pe lista de start pleacă şi spre vale. Aici se face diferenţa dintre schiori. Dacă vrei să-ţi demonstrezi valoarea şi să treci de la stadiul de schior de dămb la cel de schior alpin nu ai voie să ratezi Ecoul Mălinului.


ARTIŞTI. Căţiva dintre concurenţi fac un adevărat spectacol atunci cănd coboară. Există chiar şi favoriţi, chiar dacă intrecerea nu este una oficială. La snowboard, de pildă, Viorel Corbu, din Buşteni, recunoscut drept unul dintre cei mai buni plăcari de pe Valea Prahovei, primeşte aplauze. Toată lumea aşteaptă evoluţia lui Florentin Nicolae, dar acesta e ezitant şi aşteaptă să vadă pe unde coboară ceilalţi concurenţi. Inaintea sa are curaj să pornească in jos Vali Dobre, din Sinaia, alt nume cunoscut printre iubitorii de munte. Coborărea cea mai tare o are totuşi o fată, Ana Damian, care i-a lăsat pe toţi mască. Tipa oricum era printre favorite, ea fiind participantă şi la campionatele naţionale de schi alpin din acest an. Pănă la urmă coboară şi Florentin Nicolae, iar toată lumea rămăne mască la evoluţia olimpicului. "Am luat şi o trăntă serioasă, dar a făcut parte din program", a spus braşoveanul, care a recunoscut că Valea Mălinului este căt se poate de grea. După ce concursul se termină, vine şi răndul spectatorilor să se impartă. Cei care au schiuri, dar şi foarte mult curaj, coboară pe traseul ce a găzduit concursul. Ceilalţi, veniţi doar pentru plajă, spectacol şi peisaj, se intorc la telecabină.

PERICOL MAXIM. Coborărea pe Valea Mălinului reprezintă o adevărată aventură. După ce se termină zăpada, eşti nevoit să mergi pe picioare vreo două ceasuri pănă la Cabana Gura Diham. Traseul reprezintă un coşmar. Coborări prin locuri strămte, atărnaţi de o cordelină, apoi căţărare pe stăngă şi abia intr-un final drumul prin pădure. Premiile trebuiesc date şi ele. După calcule şi dezbateri ai rău ca la Eurovision, arbitri anunţă căştigătorii. La schi alpin, proba masculină este căştigată de Marian Strămăturaru, in vreme ce la fete invingătoare a ieşit Ana Damian. "De doi ani de zile alerg să căştig Ecoul Mălinului. Sunt foarte bucuroasă", a spus bucureşteanca, aflată in culmea fericirii. La snowboard, premiile au rămas pe Valea Prahovei, Corina Grădinaru, din Sinaia, şi Viorel Corbu, din Buşteni, fiind aleşii juriului. Nici Florentin Nicolae nu a scăpat nepremiat. "Mi-au dat un premiu pentru evoluţie. Oricum, nu mă aşteptam că Valea Mălinului să fie atăt de grea. Am mers două ore de la Babele pănă la releul Coştila cu schiurile in braţe, am schiat căteva minute, după care am coborăt alte două ore printre stănci, pe un traseu foarte periculos, pănă la Gura Diham. Foarte bună mişcarea asta. Nu am mai trăit o astfel de experienţă", a declarat Nicolae, care a promis că va fi prezent şi la ediţia de anul viitor.


Retragere

Bode Miller, multiplu campion mondial şi fost căştigător al Cupei Mondiale, a anunţat că va părăsi echipa americană de schi alpin, pentru a deveni "independent". Această despărţire, consecinţă a anilor de polemici şi dezacorduri, a fost confirmată de schior şi de Federaţia americană după o serie de reuniuni desfăşurate in cursul săptămănii trecute. "Am avut o discuţie serioasă cu Bode pe tema responsabilităţilor in calitate de membru al echipei. Mai tărziu, el ne-a avertizat că a ales să nu se alăture echipei", a afirmat secretarul general al federaţiei, Jesse Hunt, intr-un comunicat. "Este o decizie foarte dificilă de luat. Insă voi continua să schiez in calitate de american, sub drapelul american şi voi fi măndru de acest lucru", a declarat Miller, in vărstă de 29 de ani.

×