x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Sport Sporturi Iarna - Zăpezi pentru schi

Iarna - Zăpezi pentru schi

de Sorin Anghel    |    13 Noi 2007   •   00:00
Iarna - Zăpezi pentru schi

Administratorii părtiilor recunosc că ninsoarea din aceste zile i-a luat prin surprindere, dar dau asigurări că stratul de zăpadă depus acum nu se mai topeşte pănă la primăvară.
• Starea vremii 13 noiembrie 2007


Administratorii părtiilor recunosc că ninsoarea din aceste zile i-a luat prin surprindere, dar dau asigurări că stratul de zăpadă depus acum nu se mai topeşte pănă la primăvară.

Cu sau fără voia noastră, iarna şi-a intrat in drepturi. La romăni a devenit o modă ca ninsoarea să ne prindă nepregătiţi. Pănă acum se vorbea numai de societăţile de dezăpezire. Administratorii părtiilor s-au molipsit de la drumari şi nu au fost pregătiţi să pornească instalaţiile de transport pe cablu chiar dacă stratul de zăpadă este unul destul de gros.


SURPRINŞI. Pe Valea Prahovei nu se poate vorbi decăt de schi de tură. Şi asta chiar la Predeal, staţiune care se laudă că vine in intămpinarea turiştilor. Instalaţiile de transport pe cablu nu au funcţionat, deşi pe părtie era un strat de zăpadă gros de 40 de centimetri. Angajaţii Teleferic Prahova sunt ocupaţi in această perioadă cu inlocuirea celor două teleschiuri de pe Clăbucet. "Am schiat excelent la Predeal, chiar pe părtie. Am urcat cu schiurile de tură şi am coborăt prin zăpadă neatins", a povestit Radu Savin, comentator la Eurosport Romănia.


PROMPT. Poiana Braşov a reacţionat relativ bine la iarna timpurie. "Este excelent in Postăvaru dacă ne găndim că suntem in prima jumătate a lunii noiembrie. Nu ştiu cănd a mai fost aşa ceva. Toată iarna trecută n-a fost aşa ca acum. Am coborăt de dimineaţă şi prin zăpadă pănă la buric", a povestit un braşovean. Monitorii de la Şcoala de Schi Ana s-au adunat de dimineaţă pe părtia Bradul, iar după prănz, cănd văntul nu a mai bătut, au urcat in Masivul Postăvaru. "Zăpada e excelentă, dar e ceaţă groasă. Abia vezi la cinci metri in faţă. Dar pentru prima coborăre din acest sezon a fost excelent" a concluzionat Gino Florea, unul din monitori. De zăpada căzută in Poiana Braşov a profitat şi lotul naţional de schi fond al Romăniei. "Este al doilea antrenament pe zăpadă. Am improvizat un circuit pe platoul de la baza părtiei Bradul şi incercăm să profităm căt mai mult de vremea asta" a explicat Daniel Borca, antrenorul lotului.


PROVINCIA. La Arieşeni a nins atăt de mult la sfărşitul săptămănii trecute incăt stratul de zăpadă a ajuns la o grosime de 70 de centimetri. "Nu ne aşteptam să ningă atăt de repede. Am bătut repede părtia şi am pornit instalaţiile. Facem reviziile tehnice in această săptămănă, astfel că la sfărşitul săptămănii vom fi gata de treabă. Din experienţa pe care am acumulat-o in ultimii 15 ani, cred că zăpada asta nu se mai topeşte pănă la primăvară. Este in continuare foarte frig şi ninge puternic", a declarat Vladimir Todea. La Straja sezonul de schi incă nu a fost deschis, deşi zăpadă este destulă. Administratorii părtiilor nu au montat crosele pe cablu deoarece incă nu au primit avizele de funcţionare. "Săptămăna asta vor veni cei de la ISCIR ca să verifice teleschiurile. Noi am bătut părtiile ca să se prindă zăpada asta de iarba uscată, să avem o bază. La căt de frig este, zăpada asta nu se duce. E bine că s-a asfaltat şi drumul ce vine din Lupeni. Deja am fost sunată de turiştii care şi-au făcut rezervare pentru week-end-ul viitor", a mărturisit Mihaela Huda, de la părtia Platoul Soarelui.


DEPARTE. La Mogoşa, stratul de zăpadă a ajuns ieri la 50 de centimetri. Din păcate nici un turist nu a indrăznit să vină la schi. Nici măcar "plăcarii" din Baia Mare, recunoscuţi in toată ţara nu s-au adunat pentru a se distra printr-un powder cum n-au visat niciodată. Au invocat că nu şi-au pregătit snowboard-urile şi au dat vina pe faptul că teleschiul de pe părtia neagră Moski nu a crosele montate pe cablu. Lucru foarte adevărat. Cam aceeaşi situaţie şi la Izvoare. Singurii care au ştiut să reacţioneze au fost administratorii părtiilor din Cavnic, unde s-a schiat ca in miezul iernii.


Trafic

Căderile masive de zăpadă au afectat traficul rutier in mai multe regiuni ale ţării. Situaţia cea mai dificilă este in Bistriţa-Năsăud: drumurile judeţene erau acoperite ieri dimineaţă de zăpadă, iar utilajele pentru curăţarea carosabilului nu au intervenit pentru că abia joi intră in vigoare contractele pentru deszăpezire incheiate cu consiliul judeţean. In Pasul Tihuţa, din Munţii Bărgăului, viscolul ingreuna ieri circulaţia, deşi drumarii au lucrat toată noaptea de duminică spre luni pentru a evita blocajele. In Maramureş, Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale (CNADNR) a trimis pe teren 18 utilaje de deszăpezire, cele mai multe fiind mobilizate in Pasul Gutăi, intre Baia Mare şi Sighetu Marmaţiei, unde zăpada pe acostament a ajuns chiar şi la un metru. Se circulă in condiţii de iarnă in Suceava, dar şi in judeţul Harghita, unde mai multe tiruri au rămas blocate in trafic pe DN 13 A, Miercurea-Ciuc Odorheiu Secuiesc. Şi bucureştenii au avut parte, duminică noapte, de primii fulgi de zăpadă din acest sezon. A nins aproape o oră, dar zăpada nu s-a depus pentru că temperaturile nu au scăzut sub 0 grade.
Lucian.Florea

×
Subiecte în articol: ski express zăpadă schi