x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Sport Sporturi Indrăgostiţi de skiboard

Indrăgostiţi de skiboard

de Sorin Anghel    |    29 Noi 2007   •   00:00
Indrăgostiţi de skiboard

Cea mai importantă competiţie găzduită sezonul trecut de Romănia a fost Cupa Mondială de Skiboard de la Predeal. Iarna aceasta, Buşteniul va găzdui Cupa Europeană pentru aceeaşi disciplină. Toate acestea transformă ţara noastră intr-o forţă, profitănd astfel de faptul că skiboard-ul este un sport relativ tănăr.



Cea mai importantă competiţie găzduită sezonul trecut de Romănia a fost Cupa Mondială de Skiboard de la Predeal. Iarna aceasta, Buşteniul va găzdui Cupa Europeană pentru aceeaşi disciplină. Toate acestea transformă ţara noastră intr-o forţă, profitănd astfel de faptul că skiboard-ul este un sport relativ tănăr.


PROMOTOR. Cel care a adus această probă in Romănia este Marius Sprănceană, preşedintele World Skiboard Asocciaton din New York. Practic, turistul foloseşte o pereche de schiuri mai late, dar mult mai scurte, care au "inima" din lemn. Acest lucru permite realizarea de acrobaţii, cele mai multe probe de concurs avănd loc in snowpark-uri. Cupa Mondială de la Predeal a fost dominată de Japonia, dar au scos la iveală şi indeletnicirile romănilor. Gino Florea din Braşov a fost numit director tehnic al Clubului Sportiv de Skiboard din Romănia, fiind considerat cel mai bun rider de la noi.


SARCINÃ.... "Eu trebuie să mă ocup de formarea unei echipe care să concureze la Cupa Europeană de la Buşteni şi Campionatul Mondial din Dubai. Deocamdată aştept mai multă zăpadă, ca să am unde să mă văd cu băieţii. Eu m-am dat prima oară pe skiboarduri iarna trecută prin februarie, inainte de evenimentul de la Predeal", spune braşoveanul, care este monitor la ßcoala de Schi Ana din Poiana Braşov.


PREFERINŢE. Ca orice sport de iarnă, skiboard-ul are probe tehnice, care se ţin in snowpark-uri, şi probe de viteză, desfăşurate pe părtie. "çmi plac maxim amăndouă, dar cănd iese un trick in backcountry, senzaţia e maximală", vorbeşte Florea, care se teme totuşi de numerele foarte spectaculoase din cauza unor probleme pe care le are la umărul drept. "La big-air sau probe de genul ăsta imi e mai greu acum, pentru că mi s-au cam lărgit aţele care-mi ţin umerii". Alături de Florea, un alt sportiv care stă bine pe skiboard-uri, este Viorel Corbu din Buşteni, el fiind şi cel mai tănăr participant la Cupa Mondială care a avut loc la Predeal.



Kinda Geza, best rider

Dacă la schi alpin suntem vai de mama noastră, cu snowboard-ul parcă stăm ceva mai bine. Cel mai bun "plăcar" din Romănia este Kinda Geza. Originar din Miercurea-Ciuc, sportivul işi petrece majoritatea timpului in străinătate, acolo unde beneficiază de condiţii infinit mai bune de pregătire. Atunci cănd vine in ţară şi participă la vreun concurs, indiferent că e vorba despre probe tehnice sau de downhill, căştigă fără nici un fel de emoţie. "Am vrut dintotdeauna să mă dau cu snowboard-ul şi imi pare bine că am reuşit să ajung la un nivel atăt de inalt", spune Geza, participant la cele mai importante competiţii de profil din lume. çn Romănia are două locuri unde ii place să se dea. Bălea Lac, ca orice iubitor de snowboard, şi Băile Harghita, firesc dacă ţinem cont că acolo şi-a inceput cariera. Visul său este să se califice la Jocurile Olimpice de la Vancouver din 2010.

×
Subiecte în articol: ski express