x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Sport Sporturi Numai pentru schiorii meseriaşi

Numai pentru schiorii meseriaşi

de Sorin Anghel    |    29 Noi 2007   •   00:00
Numai pentru schiorii meseriaşi

Eşti amator de adrenalină? Foarte bine. Coboară pe văile abrupte şi inguste! Sari peste stăncile care te privesc cu duşmănie! E şi un concurs la care tocmai asta se cere. Ecoul Mălinului! Săriturile sunt foarte bine notate de arbitri.



Eşti amator de adrenalină? Foarte bine. Coboară pe văile abrupte şi inguste! Sari peste stăncile care te privesc cu duşmănie! E şi un concurs la care tocmai asta se cere. Ecoul Mălinului! Săriturile sunt foarte bine notate de arbitri.


DECOLARE. Ca să vă iasă foarte bine o astfel de manevră trebuie să fiţi căt se poate de atent la desprindere. Faceţi o mare greşeală dacă vă găndiţi la aterizare inainte de săritură. Toate la timpul lor. Dacă aveţi un stil mai fluid de coborăre, trebuie să folosiţi desprinderile alunecate. Mare atenţie la poziţia corpului in aer! Nu trebuie să rămăneţi cu greutatea pe spate, pentru a nu avea parte de o aterizare in fund. çncercaţi să trageţi genunchii la piept, iar in momentul aterizării să aveţi schiurile paralele cu panta. Pentru cei care caută siguranţa sau care se tem de coborările nebune, săriturile statice reprezintă o soluţie. Asta pentru că timpul de pregătire este mai mare.


ATERIZARE. De zburat ai zburat, adică ai sărit, dar ce faci la aterizare? Trebuie să ştii cum să te mişti in momentul in care ajungi jos. Musculatura trebuia să preia din şocul aterizării pentru a nu avea dureri in articulaţii. çn momentul "sosirii", in cazul in care zăpada este moale, e bine ca primul contact să fie luat cu partea din spate a schiului, coada. çn cazul in care locul e tare, aterizarea se va face pe zona centrală, acolo unde se află legătura clăparului. Dacă aţi căzut pe vărfuri, nu aveţi nici o şansă! Căzătura este
garantată.


SCHIMBARE. Cele mai tari experienţe pe munte le trăieşti totuşi atunci cănd schiezi prin zăpadă foarte mare, afănată. Ai senzaţia că zbori, că totul se petrece cu uşurinţă... Este diferit de ceea ce se intămplă pe părtie. Schiorul nu trebuie să se lase foarte mult cu corpul in faţă. Este bine ca vărful să fie intotdeauna deasupra, altfel totul se va transforma intr-o partidă de inot prin zăpadă. çn mod obligatoriu, cristianele sunt mai multe. Lucru care face ca drumul pănă la baza versantului să fie mai lung şi mai dulce.


Schi de tură

Schiul de tură este practicat de oamenii care "fug" de părtii, preferănd să-şi facă de cap in sălbăticie, prin locuri care se intămplă să le vezi doar o singură dată in an, dacă nu chiar o singură dată in viaţă. Practic, este vorba de o combinaţie intre schi alpin şi schi fond. Ce are de făcut schiorul? Avănd rucsacul plin cu alimente porneşte pe munte, avănd in picioare o pereche de schiuri pe talpa căruia a lipit o piele de focă sau un material sintetic care impiedică alunecarea. çn acest mod, ascensiunea se face pe jos. Echipamentul prezintă căteva particularităţi care-l diferenţiază de celelalte probe. Schiurile sunt ceva mai inguste, mai scurte, şi suportă mai uşor contactul cu zonele neamenajate. Beţele sunt ceva mai uşoare, unii dintre turişti alegănd unele telescopice. Legătura este una flexibilă, care se ridică in spate, permiţănd schiorului o fandare mai mare. Toată lumea se laudă că a fost la ture in Bucegi sau că a făcut creasta Făgăraşului, dar cele mai tari trasee sunt cele din Moldova.
Oameni de munte cu multă experienţă au trăit clipe de vis in Călimani. Munţomani adevăraţi au venit cu cortul in Călimani in zilele de Paşti şi au avut parte de ninsori ca la Crăciun. Un loc foarte apreciat este Muntele Hegheş, aflat in judeţul Neamţ, prin apropiere de Cheile Bicazului. Vărful nu are mai mult de 1.502 metri, este "supravegheat" părinteşte din dreapta de Ceahlău, iar in cazul in care reuşeşti să il atingi iţi oferi drept cadou o coborăre printr-un pulver de un metru, pe o pantă lungă de jumătate de kilometru, cu un grad de inclinare cam de 30 de grade.

×
Subiecte în articol: ski express