x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Sport Sporturi O veste devastatoare pentru lumea sportului din Rusia!

O veste devastatoare pentru lumea sportului din Rusia!

16 Noi 2017   •   10:38
O veste devastatoare pentru lumea sportului din Rusia!

Cu trei luni inaintea Jocurilor olimpice de iarna de la Pyeongchang (Coreea de Sud) Agentia mondiala antidoping (WASA) a confirmat suspendarea agentiei ruse de resort, RUSADA. Participarea atletilor rusi la competitiile olimpice ramane, astfel, incerta. WASA asteapta ca Moscova sa recunoasca oficial concluziile raportului McLaren privind implicarea autoritatilor statului rus in instituirea unui siste de dopaj institutionalizat.

 

RUSADA a fost suspendata de WASA in noiembrie 2015, la inceputul scandalului in care sunt implicate numeroase institutii ruse, de la ministerul sporturilor la serviciul secret FSB si care vizeaza perioada cuprinsa intre 2011 si 2015.

Pentru a merge mai departe, WADA asteapta ca Moscova sa-si recunoasca faptele, sustinute de numeroase dovezi absolut evidente si care sunt cuprinse in raportul elaborat de juristul canadian Richard McLaren.

"Aceasta recunoastere neconditionala a raportului McLaren" este imposibila, a declarat, in virtutea dreptului la replica, presedintele Comitetului olimpic al Rusiei, Aleksandr Jukov, venit impreuna cu ministrul sporturilor, Pavel Koloblov, la Seul, acolo unde s-a discutat problema RUSADA.

"Am acceptat faptul ca sistemul nostru antidoping a esuat. Un esec care a fost rezulatul activitatilor organizate de un grup de invidivizi animati doar de dorinta de castig", a continuat Jukov, evocand "antrenori" si fost responsabili ai RUSADA si ai laboratorului de la Moscova.

"Dar noi respingem total existenta unui sistem de dopaj sustinut de stat", a subliniat el. In septembrie, justitia rusa a emis un mandat de arestare pe numele fostului patron al laboratorului din Mscova, Grigori Rodcenkov, refugiat in Statele Unite si ale carui dezvaluiri au contribuit la izbucnirea scandalului.

×
Subiecte în articol: jocuri olimpice rusia dopaj rusada wada