x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Sport Sporturi Păcălelile „made in China” continuă

Păcălelile „made in China” continuă

de Veronica Micu    |    15 Aug 2008   •   00:00
Păcălelile „made in China” continuă

13:55 • Seria falsurilor de la Olimpiadă nu dă semne să se oprească. Copiii care ar fi trebuit să reprezinte cele 56 de etnii din China erau, de fapt, toţi din aceeaşi comunitate. Dezvăluirea are loc la doar cîteva zile de la scandalul fetiţei care a făcut playback, şi a marii păcăleli cu artificiile.

Seria falsurilor de la Olimpiadă nu dă semne să se oprească. Copiii care ar fi trebuit să reprezinte cele 56 de etnii din China erau, de fapt, toţi din aceeaşi comunitate. Dezvăluirea are loc la doar cîteva zile de la scandalul fetiţei care a făcut playback, şi a marii păcăleli cu artificiile.


TRUC. Spectacolul grandios pus la cale de chinezi pentru ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice primeşte o nouă bilă neagră după ce un înalt responsabil chinez a dezvăluit că acei copii din program care trebuiau să reprezinte etniile chineze erau toţi din comunitatea han. Teoretic, spectacolul trebuia să arate mozaicul de comunităţi ce formează China, însă copiii care au încadrat un mare drapel chinez pe stadionul naţional erau toţi membri ai aceleiaşi comunităţi. Este al treilea truc al chinezilor, după marea păcăleală cu focurile de artificii din deschiderea Olimpiadei precum şi fetiţa aleasă pentru a face playback. Spectacolul pirotehnic din 8 august a cuprins o secvenţă de 55 de secunde cu o simulare pe computer iar o fetiţă aleasă pentru a interpreta Odă Patriei, a făcut playback. Adevărata cîntăreaţă nu corespundea criteriilor de frumuseţe impuse de autorităţile chineze.

SPECULAŢIE. O altă posibilă păcăleală „made in China” este legată de gimnasta He Kexin. Xinhua, agenţia de ştiri a guvernului chinez, a scris acum nouă luni despre He Kexin că are numai 13 ani, iar la această vîrstă nu ar avea voie să concureze la Olimpiadă. Presa a scris despre He Kexin că este una dintre cele mai bune gimnaste ale Chinei, tînăra sportivă făcînd senzatie la jocurile naţionale din China. Dezvăluirea a fost făcuta de reporterii de la AFP, care au găsit pagina web cu pricina, dar care a fost ştearsă ulterior de cei de la Xinhua atunci cînd s-a aflat de gafa pe care au comis-o. Dacă este adevărat, aceasta înseamnă că He Kexin nu ar fi avut vîrsta necesară să facă parte din lotul olimpic al Chinei. Ea este favorita certă la o medalie de aur luni, la paralele. Oficialii chinezi au dezminţit, afirmînd că ea este născută pe 1 ianuarie 1992. În concursul de gimnastică pe echipe, He Kexin a obţinut a doua notă din concurs la paralele: 16.850. China a căştigat aurul la echipe.

×
Subiecte în articol: China jo 2008