x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Sport Sporturi PLÂNGE MUNTELE/Pericol mare! Riscăm să nu avem zăpadă de Sărbători

PLÂNGE MUNTELE/Pericol mare! Riscăm să nu avem zăpadă de Sărbători

de Sorin Anghel    |    20 Dec 2008   •   00:00
PLÂNGE MUNTELE/Pericol mare! Riscăm să nu avem zăpadă de Sărbători

Căldura din ultimele zile a făcut ca stratul de zăpadă să dispară de pe pârtiile de schi. Hotelierii, transportatorii pe cablu şi administratorii pârtiilor sunt în criză. Dacă nu ninge în următoarele zile, la munte va fi dezastru de Sărbători.



După plată şi răsplată! Când le spui oamenilor care se ocupă de pârtiile din România că nu se mai poate face schi fără zăpadă artificială, mulţi îţi zâmbesc în nas şi îţi spun cu un aer superior: "La noi nu este nevoie! Mereu am avut zăpadă. Pentru ce să facem zăpadă artificială? Ca să cheltuim bani de pomană? Să facă ăia unde nu ninge!". Mare prostie! În primul rând pentru că zăpada artificială prelungeşte sezonul de schi. Materialul scos din tunuri sau lănci are cu totul alte caracteristici decât zăpada naturală. Rezistă mult mai bine la acţiunile mecanice, iar acest lucru poate fi observat cu uşurinţă de cei care urcă astăzi în Poiana Braşov. Pe pârtia Bradul sunt două petice mari şi albe pe care monitorii de schi le folosesc din plin. Nu au dispărut până acum pentru că sunt făcute din zăpadă artificială, care se topeşte mult mai greu şi reacţionează mult mai dur la contactul cu schiurile. Ca să vă convingeţi de acest lucru, amintiţi-vă că acum două săptămâni, în Canada, la Lake Louise, cu ocazia etapei de Cupă Mondială, organizatorii au suspendat a doua cursă de Coborâre din cauza ninsorii abundente în urma căreia pe pârtie
s-a depus un strat proaspăt şi foarte gros de zăpadă. Pentru că este mult mai bună şi mai uşor de folosit, toţi oamenii din lumea schiului alpin mondial aleargă după pârtiile cu zăpadă artificială. Numai administratorii pârtiilor din România, multipli campioni mondiali la aruncatul cu privirea şi fuga de răspundere,
sunt de altă părere.

DUMNEZEU ŢINE CU SCHIORII
Dracul nu e chiar atât de negru. Prognoza meteorologică este una îmbucurătoare pentru schiorii care şi-au programat Crăciunul şi Revelionul în staţiunile de schi din România. Începând de astăzi, vremea se răceşte, temperaturile vor avea din nou valori negative, iar de la noapte sunt aşteptate ninsori în aproape toate zonele montane. În Poiana Braşov, ca şi pe Valea Prahovei, a fost ieri tristeţe mare. Nici un pic din atmosfera zilelor premergătoare Crăciunului. Nici un schior, nici un nebun care să caute distracţie pe pârtie. Pe pârtia Bradu erau doar câţiva ameţiţi, veniţi mai mult în plimbare. La fel şi în Predeal, Buşteni şi Azuga. Situaţia este la fel de tragică în toate staţiunile de schi. Cel mai frumos loc este Bâlea Lac, acolo unde s-a aşternut un strat de zăpadă proaspătă, gros de 20 de centimetri. Gheaţa de pe lac a fost acoperită, iar muncitorii şi-au continuat liniştiţi munca la proiectul Ice Hotel. Agitaţie a fost doar la Straja, acolo unde pârtiile au fost pline de turişti, iar teleschiurile au funcţionat fără încetare. "Am început vacanţa de Sărbători în forţă. Avem cabana plină şi teleschiurile merg fără încetare. Lumea este mulţumită de zăpadă. De acum şi până la Bobotează o să fie plin de turişti în staţiune", a declarat Valentin Hudă, de la Platoul Soarelui.


VREMEA LA MUNTE
Astăzi, vremea se va răci uşor. Cerul se va menţine mai mult noros şi local va ninge slab în toate zonele montane. Vântul va sufla slab până la moderat. Mâine, cerul va fi mai mult noros şi local, îndeosebi ziua, vor cădea precipitaţii slabe sub formă de ninsoare, mai ales în Carpaţii Occidentali. Temperatura aerului se va menţine la valori comparabile cu cele din intervalul precedent. Luni, cerul va fi noros şi va ninge mai ales în cursul nopţii, cu precădere în zona Carpaţilor Occidentali şi în nordul Carpaţilor Orientali. Vântul va sufla slab până la moderat. Temperatura aerului nu va avea variaţii semnificative. Dacă mergi la schi în România sau în străinătate, trimite-ne fotografiile tale de pe pârtie la sorin.anghel@jurnalul.ro. Te răsplătim cu CD-uri şi DVD-uri din Colecţia Jurnalul Naţional.

×
Subiecte în articol: zăpadă