x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Sport Sporturi Schi - Un metru de zapada

Schi - Un metru de zapada

de Sorin Anghel    |    14 Apr 2006   •   00:00
Schi - Un metru de zapada

Pentru week-end, posibilitatile de distractie sunt multiple. Cine ramane acasa se poate plimba in parc, pe sub copacii inverziti, iar cei care prefera sa mearga la munte au ocazia sa schieze pe o zapada groasa de un metru.

Cu aproape o saptamana inainte de Pastile ortodox, zapada nu a disparut de pe partiile aflate la altitudini mari. Statiunile cele mai cautate sunt Borsa si Sinaia.

MARAMURES. Localitatea maramureseana este preferata in general de schiorii din partea de nord a tarii. "Avem zapada de un metru pe partia Varful Stiol, situata la 1.800 de metri altitudine. Pana acolo se ajunge cu telescaunul care deserveste partia Poiana Stiol. La noi este singurul loc din nordul tarii unde se mai poate schia in aceasta perioada. Saptamana trecuta am avut niste domnisoare care au venit la partie si au plecat tare bronzate, ca a fost vremea frumoasa. Pentru duminica viitoare, cand este Pastile ortodox, ne asteptam sa avem ceva mai multi schiori, dar nici acum nu ar fi exclus sa vina turisti mai multi, pentru ca este Pastile catolic", a declarat Gheorghe Malec, cel care administreaza partia de la Borsa. Statiunea este situata la o distanta de 80 de kilometri de Vatra Dornei si 130 de Baia Mare.

VALEA PRAHOVEI. Pentru schiorii din partea de sud a tarii, Sinaia reprezinta locul ideal in aceasta perioada. Partia Carp, cea mai grea din tara, nu este in cea mai buna stare. Zapada este moale, astfel ca te poti afunda pana la genunchi. In plus, au aparut foarte multe zone cu iarba, care reduc perimetrul schiabil si variantele de coborare. Cel mai spectaculos loc este situat in Valea Dorului, unde se poate ajunge cu telecabina veche sau cu telescaunul. Pe langa cele trei partii, Valea Dorului, Subtelescaun si Valea Soarelui, schiorii pot cobori si pe ceilalti versanti, acolo unde masinile de batut zapada nu ajung niciodata. Si aici, in cazul in care vremea o permite, se poate face plaja.

POIANA BRASOV
In cea mai mare statiune de schi din Romania, Poiana Brasov, sezonul acesta a luat sfarsit. Monitorii de la Scoala de Schi "Ana" isi fac de lucru prin Brasov in aceasta perioada, in vreme ce telecabinele si telegondola functioneaza cu program restrans. Se mai poate schia doar pe partia Kanzel, considerata una de nivel greu. Numarul celor care ajung acolo este insa foarte scazut, astfel ca teleschiul nu prea este solicitat. Preturile la hotelurile si vilele din statiunea brasoveana au scazut pentru acest week-end, dar vor creste pentru week-end-ul urmator.

IARNA SI LA STRAJA
Pentru banateni, cele mai apropiate partii sunt situate la Semenic, Muntele Mic, Parang. Cel mai cautat loc este insa Straja. Statiunea hunedoreana, situata deasupra orasului Lupeni, ofera turistilor conditii excelente pentru sporturile de iarna. Zapada masoara mai bine de un metru, iar toate teleschiurile sunt in stare de functionare. Preturile la pensiunile de aici sunt pe buzunarul oricui. O camera cu pat matrimonial la o unitate hoteliera cotata la trei stele costa un milion de lei vechi. Chiar daca Straja este destul de izolata de Lupeni, preturile la mancare nu sunt foarte ridicate, fiind comparabile cu cele de la restaurantele obisnuite.

CONTACT
Daca esti amator de schi si esti martorul sau artizanul unei intamplari care merita luata in seama, nu ezita sa ne contactezi. Iti stam la dispozitie la numarul de telefon 021-318.20.37, interior 265. Administratorii partiilor si instalatiilor de transport pe cablu ne pot contacta la numarul de telefon 0744-38.51.46.
×
Subiecte în articol: ski express zăpadă