x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Scandal la cea mai mare clinică de celule stem din Europa

Scandal la cea mai mare clinică de celule stem din Europa

de Carmen Plesa    |    26 Oct 2010   •   00:00

Un copil român a murit după injectarea unor astfel de celule
Cea mai mare clinică de celule din Europa, Xcell-Center (Düsseldorf), unde merg sute de pacienţi cu boli incurabile, este în centrul unui imens scandal, după ce un copil român în vârstă de 18 luni a murit în luna august.

Copilului, care era fiul unor români care trăiesc în Italia, i s-au injectat celule stem direct în creier şi a decedat în urma acestei proceduri. Medicul care i-a făcut injecţia este acum anchetat penal, a anunţat The Telegraph, într-un articol menit să-i avertizeze pe britanicii care aleg această clinică despre riscurile la care se pot expune.

Copilul român nu este însă singura victimă a medicului Uta-Kristein Tamaschke, de la clinica din Düsseldorf. În luna mai, un băiat de 10 ani din Azerbaidjan aproape că a murit după ce i-au fost injectate celule stem tot în creier. Familia sa a dat în judecată  Xcell-Center. Anchetatorii mai au în vedere şi cazul unui alt copil, a cărui stare s-a agravat după ce a fost supus unei proceduri asemă­nă­toare.

Doctorul Michael Sabel, neurochirurg la Spitalul Universitar din Düsseldorf, a acuzat Xcell că nu a reacţionat destul de rapid în cazul băiatului de 10 ani atunci când acestuia i s-a declanşat hemoragia cerebrală. Copilul a fost transportat la secţia doctorului Sabel, unde a fost operat de urgenţă şi salvat de la moarte. Neurochirurgul a trimis apoi o scrisoare autorităţilor, în care avertiza că băiatul ar putea muri dacă va mai fi supus încă o dată procedurii de la clinică, ce presupunea inter­venţii în mai multe etape.

La trei luni de la cazul băiatului din Azerbaidjan, copilul român murea în urma aceluiaşi tip de intervenţie efectuat la clinică. Neurochirurgul Michael Sabel a declarat jurnaliştilor britanici că este şocat de faptul că cei de la clinică nu au tri­mis copilul în stare gravă la spitalul său, care se afla la o distanţă de 5 minute, ci la unul aflat la 24 km de Düsseldorf. "Au injectat celule stem în trunchiul cerebral, care este structura cea mai delicată a creierului", a spus Sabel.

Clinica din Germania atrage foarte mulţi pacienţi cu boli in­curabile, susţinând că tehnicile sale de transplantare de celule stem pot vindeca peste 17 maladii, între care şi Parkinson, autism, Alzheimer, diabet sau leziuni ale coloanei vertebrale. Un tratament costă între 12.000 şi 24.000 de euro.

×
Subiecte în articol: externe