Partidul lui Victor Orban, Fidesz, vrea în al doilea tur "suveranitatea" în Parlament
Partidul de centru-dreapta, Fidesz, are nevoie de numai 57 de mandate ca să obţină majoritatea absolută, de două treimi, în Parlament şi să reducă la tăcere opoziţia. Dar celelalte trei formaţiuni politice care au rămas în cursă, în frunte cu partidul naţionalist radical Jobbik, care şi-a făcut intrarea "istorică" în Parlament, obţinând 16,71% din voturi în primul tur, fac tot posibilul să-l contracareze.
Înainte de turul al doilea al alegerilor parlamentare, liderul Jobbik, Gabor Vona, a făcut apel la electorat să voteze formaţiunea sa şi, făcând astfel aluzie la partidul lui Victor Orban, a afirmat că, pentru Ungaria, "ar fi bine ca nici un partid să nu-şi folosească majoritatea parlamentară pentru propriile-i scopuri. "Jobbik nu este împotriva aprobării legilor cu o majoritate de două treimi, ci este împotriva deţinerii majorităţii de un singur partid", a mai spus Vona joi, la Miskolc, avertizând electoratul că toţi cei care "vor să trăiască în Ungaria, şi nu în Orbania" ar trebui să-i sprijine pe naţionaliştii radicali în al doilea tur de scrutin. Jobbik face parte din opoziţia în care se mai află socialiştii (Partidul Socialist Ungar - PSU), care au suferit o înfrângere zdrobitoare, obţinând doar 19,29% din voturi, după opt ani de guvernare, şi stânga ecologistă, LMP, partid creat în 2009, care a obţinut 7,48% în primul tur. Dacă Fidesz obţine majoritatea în Parlament, această victorie îi va permite să pună în aplicare reformele constituţionale. Orban a promis, în timpul campaniei electorale, că va scoate ţara din criză. Sub sloganurile "Acum ori niciodată" şi "Fidesz singur", Orban i-a sugerat electoratului să ofere voturile partidului său şi, cu cât mai multe vor fi acestea, "cu atât mai repede va ieşi ţara din criză". În campania electorală, Fidesz a promis între altele reducerea impozitelor, pentru a preciza la sfârşitul campaniei că asta s-ar putea întâmpla peste vreo patru ani, "din cauza moştenirii preluate de la guvernul anterior", precizează MTI.
Votul în turul al doilea a început ieri, la ora locală 6:00 (7:00, ora României), şi s-a încheiat la ora locală 19:00 (20:00, ora României). Primele rezultate parţiale ale celui de-al doilea tur erau aşteptate în jurul orei locale 22:00 (23:00, ora României).
Citește pe Antena3.ro