x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Victor Ciutacu a dat în judecată B1 TV şi pe Radu Moraru

Victor Ciutacu a dat în judecată B1 TV şi pe Radu Moraru

15 Oct 2009   •   00:00
Victor Ciutacu a dat în judecată B1 TV şi pe Radu Moraru

Victor Ciutacu a dat în judecată societatea News Television SRL, care deţine B1 TV, şi pe Radu Moraru, realizatorul emisiunii "Naşul" de la postul TV, cerând daune morale de 100.000 de lei, pentru afirmaţiile "mincinoase" la adresa sa făcute în mai multe ediţii ale respectivului program.



0-104137-micro.jpgAcţiunea lui Victor Ciutacu - redactor-şef al ziarului Jurnalul Naţional - a fost depusă la Judecătoria sectorului 1 din Bucureşti, miercuri, 14 octombrie.

Victor Ciutacu solicită instanţei obligarea B1 TV şi a lui Radu Moraru, în solidar, la plata sumei de 100.000 de lei, cu titlu de daune morale, "pentru fapta ilicită săvârşită prin difuzarea, în cadrul emisiunii «Naşul», la postul de televiziune B1 TV, a unor afirmaţii mincinoase faţă de el". Totodată, jurnalistul solicită obligarea pârâţilor la plata cheltuielilor de judecată.

"În cadrul emisiunilor din datele de 07 septembrie, 08 septembrie, 10 septembrie, 14 septembrie şi 15 septembrie, postul de televiziune B1 TV şi pârâtul Radu Moraru, în calitatea sa de realizator al emisiunii «Naşul» - au declanşat, în mod clar, indubitabil o campanie de presă îndreptată împotriva mea, prin prezentarea unor aspecte neadevărate legate de activitatea mea profesională, de natură a-mi ştirbi demnitatea, de a mă discredita şi de a aduce atingere imaginii mele publice", se arată în cererea de chemare în judecată, adresată instanţei de Victor Ciutacu.

Potrivit documentului, "aceste demersuri (care nu pot fi nicicum încadrate în sfera unor «demersuri jurnalistice») exced limitelor libertăţii de exprimare a opiniilor şi părerilor (...) şi, în ultimă instanţă, se circumscriu văditei intenţii a pârâţilor (News Television SRL şi Radu Moraru, n.r.) de a a-l «desfiinţa» profesional şi social, prin discreditarea sa".

"De altfel, am înţeles să formulez şi o plângere prealabilă pentru calomnie împotriva sus-numiţilor (News Television SRL şi Radu Moraru, n.r.), în baza dispoziţiilor art. 279 alin. 2 lit. a Cod procedura penală, cauza formând obiectul dosarului înregistrat la Parchetul de pe lângă Judecătoria Sector 1 Bucureşti", se mai spune în cererea lui Victor Ciutacu.

Potrivit documentului, în emisiunea din 7 septembrie 2009, Radu Moraru a afirmat, într-un dialog cu premierul Emil Boc: "Ăia nu sunt ziarişti, nu mai spuneţi, că ăia nu sunt ziarişti. Eu refuz să cred că unul care a fost asistentul lui Muşetescu sau ce a fost, a lucrat cu Omar Hayssam, Muşetescu, şi a privatizat şi a dat şi în stânga şi în dreapta, şi, în loc să vină să facă o spovedanie, să spună «băi, am văzut toate ciordelile, uite, vă spun cum s-a furat». Şi după aia, după ce te spovedeşti, după ce spui cum s-a furat o bucată din România, după ce spui tot, poţi după aia ca oamenii să te accepte sau nu ca ziarist. Înţelegeţi?", a spus Radu Moraru.

Potrivit lui Ciutacu, "calomniile şi neadevărurile" au continuat şi în ediţiile din 8 şi 10 septembrie ale emisiunii "Naşul", jurnalistul considerându-se prejudiciat şi prin afirmaţiile făcute în ediţiile din 14 şi 15 septembrie ale aceleiaşi emisiuni.

Astfel, Victor Ciutacu solicită instanţei ca, în aprecierea daunelor compensatorii, să aibă în vedere "principiul reparării integrale a prejudiciului, coroborat cu vătămările efectiv provocate, întinderea şi urmările acestora asupra vieţii sociale, profesionale şi personale ale" lui. "Onoarea, reputaţia şi demnitatea mea au fost vătămate în mod direct prin emisiunile în speţă, prejudiciul de imagine persistând în timp (continuitatea acestuia şi imposibilitatea acestuia de limitare în timp) prin echivalenţa cu memoria celor care au vizionat emisiunile şi au luat cunoştinţă de cele afirmate acolo", spune Ciutacu.

El precizează că şi imaginea sa publică are de suferit, cu repercusiuni şi asupra "credibilităţii sale profesionale". Totodată, Ciutacu precizează că şi familia sa a fost afectată în urma acestor emisiuni.

"Nu ma intereseaza nici suma de bani, nici cand se va sfarsi acest proces. E prima data-n viata cand actionez pe cineva in instanta, sper ca si ultima. Stiu ca-s demodat, dar inca mai cred in notiuni devenite desuete azi, onoare, dreptate, reputatie. Unicul lucru pe care n-a putut sa mi-l ia cineva e onorabilitatea. Daca e nevoie de o hotarare judecatoareasca pentru asta, o voi obtine. Cine vorbeste si nu probeaza plateste. Legea-I aceeasi pentru toti", a declarat  Victor Ciutacu.
Mediafax

×
Subiecte în articol: mass-media