x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Bursieri români trimişi la cerşit în străinătate

Bursieri români trimişi la cerşit în străinătate

de Eugenia Mihalcea    |    02 Apr 2009   •   00:00
Bursieri români trimişi la cerşit în străinătate
Sursa foto: CONSTANTIN CIOBOATA/Agerpres

Bursierii români, trimişi de către Executiv să studieze în străinătate prin programul Bursa Specială Guvernului României, au fost uitaţi de către statul român, care a omis să achite taxele de şcolarizare şi bursele pe 2009 pentru viitorii manageri publici ai ţării.

Tinerii sunt nevoiţi să facă foamea de patru luni şi să se milogească la conducerile universităţilor din Europa şi Statele Unite ale Americii, din cauză că Guvernul român nu le-a trimis banii de burse şi pe cei pentru taxele de şcolarizare de la începutul acestui an.

În timp ce ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu, spune că banii de la minister au fost viraţi ieri, 1 aprilie, reprezentanţii PNUD - cei care implementează programul - o contrazic şi declară că sumele respective vor fi trimise bursierilor abia după ce se va semna un acord cu ministerul pentru perioada 2009 ­ 2011.

Amânaţi de către reprezentanţii Ministerului Educaţiei, dar şi de către cei ai Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD) România, circa 38 de tineri se împrumută de la părinţi, prieteni, rude, sau pur şi simplu se păsuiesc la gazde şi la universităţile străine unde învaţă pentru a-şi putea continua studiile la care au fost trimişi de Guvernul României, după cum precizează Delia Bunceanu, şeful Biroului Media al Asociaţiei Bursierilor Bursa Specială Guvernul României (ABBSGR). De altfel, toţi tinerii care au luat calea străinătăţii prin acest program sunt şcoliţi cu scopul de a deveni manageri publici în ţară, la finalizarea studiilor.

RESTANŢI LA 10 UNIVERSITĂŢI
Studenţii, care au început al doilea semestru în ianuarie sau februarie aşteaptă încă banii de burse şi de taxe, care s-au blocat din cauza birocraţiei şi neînţelegerilor tipic româneşti. Mai exact, deşi este stipulat în contractul semnat cu bursierii că taxele trebuie achitate cu 2 săptămâni înainte de începerea fiecărui semestru, la două luni după această dată tinerii încă se întreabă îngrijoraţi dacă îşi mai aminteşte cineva de ei.

Conducerea Ministerului Educaţiei a pus această întârziere pe seama faptului că bugetul a fost aprobat târziu de către Executiv. Chiar dacă Bugetul Naţional pentru 2009 a fost publicat la 27 februarie în Monitorul Oficial, ministerul Educaţiei şi reprezentanţii PNUD se întâlnesc abia astăzi să discute despre un acord privind programul pe anii 2009 - 2011, după cum a precizat Anca Stoica, coordonatorul Secţiei de Guvernare Democratică din cadrul PNUD. După aceste discuţii urmează semnarea acordului, iar ulterior se va face virarea banilor, pentru că, după cum spune Anca Stoica, "documentele noastre sunt pregătite". Ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu, are o cu totul altă versiune. Andronescu spune că banii au fost viraţi ieri de către minister, vor ajunge la PNUD şi apoi la bursieri.

În acest moment, statul român nu a achitat taxele de şcolarizare către 10 universităţi străine, adică 56.220 de euro. Suma totală de plată ­ care include şi bursele - este însă de 208.757 de euro, conform PNUD.

Programul Bursa Specială Guvernul României a fost lansat în anul 2004 şi are drept principal finanţator Guvernul României, prin intermediul Ministerului Educaţiei, Cercetării şi Inovării, iar Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD) România cofinanţează cu 7 ­ 15%. În acest moment, programul Bursa Specială Guvernul României este în lichidare, dar până acum au fost investite peste 6 milioane de euro.

 

"Am trăit cu apă de la robinet"

Asociaţia Beneficiarilor Bursa Specială Guvernul România a atras atenţia încă de la 26 martie că, "deşi a demarat ca un proiect ambiţios desfăşurat de către Ministerul Educaţiei şi Cercetării, în parteneriat cu Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare, Bursa Specială Guvernul României se dovedeşte a fi un eşec lamentabil, spre dezamăgirea a aproape 150 de tineri străluciţi - beneficiari ai acestei burse ­ care au efectuat sau efectuează studii la cele mai bune universităţi din lume".

Eşecul este cauzat şi de întârzierile la plăţi, confirmate de bursieri. "Mi-am plătit cazarea din surse proprii ­ a se citi datorii - şi sunt în imposibilitatea de a-mi cumpăra cărţile necesare pentru cursuri ori a mă concentra pe altceva în afară de disperarea provocată de lipsa totală a banilor", afirmă Cristina Stoian aflată la master în cadrul Birmingham University din Marea Britanie.

Andreea Jereghie a aplicat pentru Bursa Specială Guvernul României în toamna anului 2005, iar acum este studentă în anul III la Facultatea de Politică şi Relaţii Internaţionale la Universitatea Sheffield din Marea Britanie. "Problemele legate de întârzieri au început din anul universitar trecut. Deşi am anunţat din vara lui 2007 că anul universitar va începe cu o lună mai devreme decât de obicei şi am solicitat virarea sumei aferente bursei în conformitate cu noua dată, deşi am fost asigurată telefonic, în repetate rânduri, că banii vor fi viraţi cât mai repede, nu a fost aşa", povesteşte studenta, care spune că în cel de-al doilea semestru şi-a primit bursa abia în iulie 2008, când s-a terminat practic şcoala.

"Am avut noroc anul trecut de persoane înţelegătoare care mi-au permis să părăsesc Marea Britanie, deşi nu îmi mai plătisem chiria de mai multe luni, având în apărarea mea doar o scrisoare adresată proprietarilor de către cei de la Unitatea de Implementare a Proiectului (UIP), în care se explica situaţia financiară a programului şi se cerea păsuire", completează Andreea.

Situaţia disperată a studentei care a fost nevoită să trăiască mai mult cu apă pe parcursul semestrului II din 2008 nu este singulară. "Întreaga experienţă mi-a provocat depresie, insomnii şi atacuri de panică, de care nu am reuşit să scap nici până în prezent", spune bursiera, care a fost trimisă de Guvernul României la studii.

 

MAI "SĂRACI" DECÂT KAZACSTANUL
De altfel, o situaţie umilitoare este prezentată şi de Maria Boghiu, care studiază Managementul Informatic la University College London (UCL). Ea povesteşte că "bursierii din Kazacstan, veniţi pe o bursă oferită de guvernul lor, similară BSGR, nu au avut în aceşti trei ani nici o problemă de acest fel".

Maria, studentă în anul III, spune că momentan trăieşte din mila unor oameni buni. "Locuiesc cu două prietene cărora nu le-am mai plătit partea mea de chirie din ianuarie. Le sunt datoare cu aproape 1.600 de lire. Dacă nu existau aceste două fete, sincer aş fi fost nevoită să renunţ la studii", adaugă Maria, care lucrează part-time la Uniunea Studenţilor UCL şi la un Print Shop din London Bridge, pentru a avea bani de mâncare.

Maria a fost anul trecut în primii 5 studenţi din anul ei, dar nu crede că performanţa se poate repeta în situaţia dată. "În calitate de bursieri BSGR avem misiunea de a promova Guvernul României, dar suntem nevoiţi să recunoaştem, faţă de colegii cărora le cerem cărţi cu împrumut, ori faţă de profesorii cărora suntem nevoiţi să le cerem sfatul, că această instituţie nu îşi respectă o promisiune scrisă."

CONTRACT NEONORAT
Raluca Dorobanţu este studentă în ultimul an la Universitatea din Liverpool, iar momentan efectuează un stagiu la Parlamentul Marii Britanii. Anul trecut a fost studentă în exchange în Franţa, la Universitatea "Jean Moulin" din Lyon. "Ar fi trebuit să primesc banii pentru semestrul al doilea încă din decembrie. De asemenea, şi banii pentru primul semestru au venit cu întârziere, la jumătatea lunii octombrie, explicaţia fiind că persoana fără semnătura căreia nu se putea efectua plata era plecată în delegaţie", spune Raluca.

Ca şi colegii ei plecaţi cu acelaşi tip de bursă, Raluca a semnat la plecare un contract cu PNUD, care stipula că vor primi banii din partea Guvernului pentru plata taxelor de studii, un bilet de avion dus-întors anual şi bani pentru cazare şi masă în valoare de cel mult 1.000 de euro pe lună, dar nu mai mult de 10 luni pe an. "În contract mai este stipulat faptul că Guvernul se angajează să facă plăţile în conturile studenţilor cu două săptămâni înaintea începerii fiecărui semestru universitar", adaugă bursiera.

În momentul în care au început să existe întârzieri însă, din România nu au mai primit decât promisiuni. "Promisiunile primite de mine sunt similare celor primite de ceilalţi colegi. Unitatea de Implementare a Bursei declară că a făcut toate demersurile necesare faţă de Ministerul Educaţiei, iar acesta dă vina pe Ministerul de Finanţe."

CU BANI DE ACASĂ
Astfel, părinţii Ralucăi Dorobanţu au fost nevoiţi să facă numeroase împrumuturi în ţară pentru a achita chiria fetei - care este 530 de lire sterline lunar ­, dar şi alte cheltuieli de transport, mâncare, educaţie. "Pentru a acoperi cheltuielile din ultimele luni, părinţii mei au făcut împrumuturi peste împrumuturi, în acest moment fiind în imposibilitatea de a mai accesa şi altele, nivelul de îndatorare atins nemaipermiţându-le acest lucru", completează bursiera.

Raluca Cusureanu, care studiază tot la Universitatea Liverpool, învaţă în semestrul al II-lea la Praga şi de două luni îşi plăteşte cazarea din surse proprii. "În cazul în care aş fi rămas în UK, semestrul ar fi început de la jumătatea lunii ianuarie, iar cheltuielile pentru cazare şi masă ar fi fost şi mai greu de acoperit. Bănuiesc că într-un fel sunt norocoasă că mi s-a oferit posibilitatea acestui exchange, pe baza performanţelor academice din anul I, întrucât viaţa nu este chiar atât de scumpă în Republica Cehă".

Marius Wamsiedel este beneficiar al Bursei Speciale Guvernul României din anul 2005 şi studiază sociologia la Universitatea Arizona din Statele Unite ale Americii. El spune că după ce va absolvi facultatea se va întoarce în România pentru a-şi respecta angajamentul contractual, respectiv să lucreze timp de 5 ani în administraţia publică. Până atunci însă se confruntă cu întârzierea plăţilor aferente semestrului II ­ taxe de şcolarizare, cazare şi masă.

"Din 2005 şi până la acest semestru au existat întârzieri minore în plata burselor, dar nu au fost niciodată de natură să afecteze situaţia mea şcolară. Anul acesta, însă, situaţia a devenit tragică", spune Marius, care de trei luni suportă singur cheltuielile legate de educaţie şi pe cele personale. "Taxele de şcolarizare, din câte ştiu, nu au fost nici ele acoperite. Dacă regulamentul universităţii ar fi aplicat strict, în momentul de faţă eu nu ar trebui să fiu admis la cursuri", adaugă bursierul, care crede că aceste întârzieri afectează atât situaţia studenţilor, cât şi imaginea României în străinătate. "Bursa noastră se află sub patronajul şi susţinerea financiară a Guvernului României.

Dacă Guvernul nu îşi onorează la timp obligaţiile contractuale faţă de partenerii din străinătate, compromitem o bună ocazie de a da măsura seriozităţii şi responsabilităţii noastre."

×