x close

Sărăcia şi populismul nu ne dau dreptul să fim părtaşi la distrugerea celei mai mari bogăţii turistice a Europei. Delta Dunării

0
15 Mar 2010 - 00:00
Turiştii străini care nu confundă Budapesta cu Bucureşti, plasează pe locul I ca reprezentativitate pentru ţara noastră Delta Dunării, iar pe locul II mănăstirile din Moldova. Valorificarea turistică a Deltei este departe de a fi satisfăcătoare, datorită faptului că nu există un concept economic care să împace varza cu capra, adică, interesele populaţiei locale (doar exploatarea fără restricţii a resursei piscicole) cu reglementări stricte privind accesul, camparea, navigaţia, pescuitul comercial (industrial), pescuitul sportiv, trasee turistice, pescuitul familial.

Rezervaţia Biosferei Delta Dunării este singura din Europa cu triplu statut:
* Conveţia privind zonele umede de import internaţional - RAMSAR
* Convenţia patrimoniului mondial natural - UNESCO
* Programul "Omul şi Biosfera" - UNESCO


1. ACCESUL ŞI NAVIGAŢIA

Suntem un popor care iubim formula "gratis!" În UE, Delta noastră este cea mai mare şi cea mai valoroasă fiind călcată în picioare anual de peste 100.000 de vizitatori, care lasă în urmă vagoane de deşeuri fără a plăti nici măcar modica taxă impusă de ARBDD şi de Consiliul Judeţean; or, fără o taxare eficientă, nici o instituţie nu poate întreţine la nivel european (doar suntem în UE!) curăţenia şi ordinea în acest paradis.
Taxe acces în celelalte rezervaţii din UE:
* Parc Régional de Camargue (Franţa): 8 euro/zi
* Donana (Spania): 40 euro/zi (se folosesc vehiculele administraţiei)
* Delta Padului (Italia): 8 euro/zi
* Parc Ornitologique du Marquenterre (Franţa): 10 euro/vizita (aproximativ 4 ore)

Taxe care ar trebui să fie percepute pentru vizitarea Deltei:
* o zi = 20 RON
* o lună = 100 RON
* un an  = 400 RON

Cine iubeşte natura şi implicit Delta va înţelege că este singura cale pentru administraţia locală de a întreţine curăţenia şi ordinea cu personal calificat şi bine plătit.
Pentru a crea locuri de muncă la Tulcea şi pentru a dezvolta taximetria acvatică, accesul cu bărcile proprii ar trebui să fie restricţionat.
Imediat interzis folosirea în Deltă a motoarelor în doi timpi.
În funcţie de capacitatea motorului, se va găsi o formulă de taxare pentru ambarcaţiunile private care vor putea circula doar pe cele trei braţe ale Dunării şi câteva canale principale, aşa încât turiştii să poată ajunge la destinaţiile dorite: hoteluri, pensiuni, campinguri amenajate. De aici, accesul pe ghioluri şi alte canale se va face doar cu ambarcaţiunile arondate spaţiilor de cazare (motor până 20 CP) şi cu ghid atestat localnic (locuri de muncă).
Taxându-se adecvat accesul cu ambaracţiuni private în Deltă, o mare parte din turişti va folosi serviciile tulcenilor pentru a ajunge la destinaţie, renunţând să mai facă schi pe apă, pe ghioluri sau să calce lebede cu şalupele rapide.


2. CAMPAREA

Azi, turismul de masă în Deltă a deteriorat atât ecosistemul prin camparea fără restricţii în toate zonele, chiar şi strict protejate, cât şi optica turiştilor adevăraţi care iubesc şi respectă natura, care văd peste tot mizeria focurilor de tabără lăsată în urmă de aceşti "specialişti" care pescuiesc cu orice metode pentru a mai lua "gratis" nişte peşti acasă (chiar şi în prohibiţie), neplătind în mare parte nici un leu.
Există la ARBDD o hartă a terenurilor în care investitorii să construiacsă locuri de campare, pe care să le folosească cei dornici de aventura cu cortul în condiţii de igienă şi ordine.


3. PESCUITUL COMERCIAL
În Deltă sunt circa 1.500 de pescari cu permis de pescuit cmercial, o parte din ei chiar plătind impozite!! Nu este un secret că 80% din peştele prins în Deltă se vinde le negru. Colac peste pupăză, din peştele consumat în toată ţara, peştele din Deltă reprezintă 2%. În contextul în care au apărut în piaţa românească a peştelui de consum o serie de specii de peşti marini mai buni calitativ decât peştele nostru, la preţuri din ce în ce mai competitive, este doar o problemă de timp când această activitate se va reduce de la sine.
Complexul Razelm-Sinoe se pretează pentru pescuitul comercial, mai ales că, aici printr-o populare cu peşti valoroşi (şalău), ar mai fi o nişă foarte bună pe  piaţă. În zonă pescuiesc circa 700 de pescari, care ar putea preda peştele la un singur punct, respectând o cerinţă UE - Bursa peştelui - ajungându-se astfel şi la "albirea" lui.
Aici s-ar putea pescui cu setci şi năvoade. În restul Deltei doar cu scule pasive-vintire-taliene. Respectându-se în restul Deltei interdicţia pescuitului la setcă, s-ar crea premisele unei dezvoltări spectaculoase a turismului prin pescuitul sportiv "no kill". De asemenea, ar spori şi numărul turiştilor care vin pentru a urmări păsările ichtiofage (pelicani) şi nu numai.


4. PESCUITUL SPORTIV
În Spania, pe 100 km de pe râul EBRO (nu se compară cu nici măcar unul din braţele Dunării, dar mai ales cu toată Delta), din turismul cu pescuitul sportiv se realizează anual 30 de milioane de euro!!!, peştele nefiind comestibil datorită poluării a două mari ferme de pui care deversează toate deşeurile în râu. Dacă nu protejăm resursa piscicolă, nu ne folosesc nici cele mai frumoase spaţii de cazare, nici cea mai bună infrastructură, iar turiştii pescari şi păsărari nu vor mai veni. Delta are un biotop ideal pentru ştiucă, peştele cel mai uşor de prins, şi de un pescar novice. Dacă media ei azi prinsă la lansetă este de 800 gr - deci neinteresant pentru mulţi turişti - cu o protecţie adecvată (făr setcă), în trei ani am avea în toată Delta multe exemplare de peste 4 kg! Am avea mii de turişti adevăraţi (plătitori chiar şi de taxă de intrare în Deltă). Pensiunile ar fi pline, barcagiii buni la mare căutare, TAROM ar zbura direct Tulcea etc.
Subiect de discutat cu multe exemple!!!: National Geographic etc.


5. TRASEE TURISTICE
Reanalizarea acestora, ele fiind aprobate din 1994! Înlocuirea lor cu altele noi, pentru a le lăsa pe cele vechi să se refacă.
Pentru a crea trasee noi, ar trebui întâi soluţionată situaţia cailor sălbatici - 20.000, a vitelor lăsate liber, a turmelor de oi.
Pădurea Letea, monument al naturii, cea mai nordică pădure tropicală din Europa, renumită pentru specii de plante unice pe glob, adăposteşte astăzi peste 5.000 de cai sălbatici, care distrug zilnic un biotop unic. Gardul de protecţie este distrus de mulţi ani, astfel că şi sute de vite ale sătenilor se adăpostesc în pădure. Pentru a exploata turistic Letea, ar trebui mutaţi toţi caii într-o rezervaţie specială turistică cu specific cabalin, refăcut gardul, trasee de vizitare cu ghid - taxă de intrare.
Astăzi, în Deltă, păşunează peste 250.000 de oi, de zece ori mai multe decât suprafaţa optimă de păşunat!!!, mii de câini care păzesc aceste turme, aproape toţi fără jujeu, câini care au decimat în mare parte animalele sălbatice autohtone: căpriorul, iepurele, mistreţul, fazanul, potârnichea.


6. PESCUITUL FAMILIAL
A fost gândit ca un drept de subzistenţă a populaţiei locale, fiecare deţinător având dreptul la două vintire, sau două setci, sau două lansete şi la o cantiate de 3 kg de peşte pe zi, fără a plăti nici o taxă. Azi nu mai există nici o regulă, fiecare pescuieşte cu câte scule vrea, oriunde, fără limită de cantitate.

În memoria lui Jacques Yves Cousteau şi de dragul împătimiţilor de Deltă, acest guvern nu ar trebui să rateze această şansă istorică de a reda strălucirea binemeritată a acestei bijuterii unice, care din (păcate) fericire este pe teritoriul ţării noastre.
ROBERT RADUŢA
Citeşte mai multe despre:   special

 

Ştiri din .roPUBLICITATE
 

Mai multe titluri din categorie

Vrei să ai propria unitate militară? Te costă 7.000 €

Vrei să ai propria unitate militară? Te costă 7.000 €
Galerie Foto Câteva zeci de imobile, aflate în proprietatea publică a statului și în administrarea Ministerului Apărării Naționale, au fost trecute, cu câteva zile înainte ca premierul Mihai Tudose...

Dragonul Transilvaniei explică eroarea imaginii vampirizate a Transilvaniei

Dragonul Transilvaniei explică eroarea imaginii vampirizate a Transilvaniei
Galerie Foto Manfred are 56 de ani și iubește Grădina Carpaților... așa sunau spoturile publicitare pentru brandul de țară, dar personajul era fictiv. Manfred Michael Seiler, în schimb, chiar are 56 de ani și promoveaz

Povestea incredibilă a unui bărbat care a stat ascuns sub pământ 22 de ani de frica Securității

Povestea incredibilă a unui bărbat care a stat ascuns sub pământ 22 de ani de frica Securității
Uluitoarea istorie a lui mos Ilie Alecsoaie, care a stat 22 de ani sub pamant, ascuns intr-o groapa, de teama Securitatii. Mos Ilie Alecsoaie, din comuna Roma-Botosani, nu-si poate socoti in cantarul vietii toti cei 75...

Reumatismele ne au pe listă pe toţi

Interviu cu medic primar reumatolog doctor Florin Rădulescu. Reumatismele de uzură în articulaţii, artrozele, sunt foarte dese, reumatismele inflamatorii sunt mai rare. În artroze implantarea unei...

Ţepele de 1 miliard euro de la ANRP, luate la puricat

Ţepele de 1 miliard euro de la ANRP, luate la puricat
O firmă din București va verifica, până la finalul acestui an, peste 2.000 de rapoarte de evaluare care au stat, în perioada 2009-2011, la baza deciziilor emise de căte Comisia Centrală pentru...

Românul care ar putea transforma gunoiul în aur negru

Românul care ar putea transforma gunoiul în aur negru
Țara noastră munţi de gunoaie poartă, noi cerşim din poartă-n poartă. Un român şi-a investit toată averea pentru a pune la punct o tehnică revoluţionară prin care deşeurile din tomberoanele noastre...

Ce salarii încasează și ce proprietăți au șefii polițistului pedofil de la Brigada Rutieră

Ce salarii încasează și ce proprietăți au șefii polițistului pedofil de la Brigada Rutieră
Galerie Foto Dosarele care îl vizează pe agentul Eugen Stan, pedofilul de la Brigada de Poliţie Rutieră a Capitalei, au aruncat în aer Ministerul de Interne. Șeful IGPR, Bogdan Despescu, i-a înaintat, la...

Centenarul Marii Uniri - Povestea fabuloasă a bunicii României Mari

Centenarul Marii Uniri - Povestea fabuloasă a bunicii României Mari
Galerie Foto Pia Bratianu, personalitate fabuloasa, pe nedrept uitata astazi, s-a aflat timp de peste 50 de ani, cu discretie, in miezul celor mai importante evenimente din istoria Romaniei, de la Unirea Principatelor pana dupa...

SRI cumpără detectoare cu raxe X de la apropiați ai generalului „Timpanul”

SRI cumpără detectoare cu raxe X de la apropiați ai generalului „Timpanul”
Galerie Foto Serviciul Român de Informații, printr-o unitate militară din zona Băneasa, a achiziționat, în ultimele zile ale anului trecut, aparatură de detecție cu raze X, pentru controlul bagajelor și coletelor...

România, înecată în gropi de gunoi clandestine

România, înecată în gropi de gunoi clandestine
Galerie Foto Conform ultimelor estimări, în ultimul an, cantitatea de deşeuri aruncate ilegal s-a dublat. Avem gunoaie peste tot: în munţi, pe plaje, în râuri şi lacuri, în parcuri și în...

Petronela Rotar: Am fost nevoită să fiu puternică!

Petronela Rotar: Am fost nevoită să fiu puternică!
Petronela Rotar şi-a surprins fanii din nou cu romanul „Orbi” care s-a vândut în cifre record. Petronela a scris în trecut poezie şi proză scurtă, iar în 2017 primul său roman a...

Activitate de fost polițist: de la operațiuni suspecte cu droguri, la afaceri cu un lider PDL

Activitate de fost polițist: de la operațiuni suspecte cu droguri, la afaceri cu un lider PDL
Părinții unuia dintre cei mai controversați ofițeri de poliție, Petru Daniel Pitcovici, implicat în operațiuni suspecte cu narcotice de mare risc, traficate din America de Sud în Europa, dar și...

Ceramica de Horezu, distrusă de munţi de gunoaie

Ceramica de Horezu, distrusă de munţi de gunoaie
Zona turistică Horezu, vestită în toată lumea pentru ceramica de aici, a devenit de nevizitat din pricina unui munte de deşeuri care s-a înălţat în ultimii ani. Pânza freatică este...

De ce se introduc seminţe radioactive în prostată

De ce se introduc seminţe radioactive în prostată
Despre prostată circulă tot felul de păreri. Normal, este un blestem pentru bărbaţi. După 50 de ani, încep neplăcerile generate de prostată, iar la 80 de ani circa 85% dintre bărbaţi au afecţiuni la...

Operațiunea “Strict Secret” de la Ministerul Dezvoltării Regionale și Fondurilor UE

Operațiunea “Strict Secret” de la Ministerul Dezvoltării Regionale și Fondurilor UE
Lista cu informațiile secrete de stat, pe niveluri de securitate, elaborate de Ministerul Dezvoltării Regionale, Administrației Publice și Fondurilor Europene, a fost modificată, la sfârșitul anului trecut,...
Serviciul de email marketing furnizat de