x close

Ţara te vrea castrat!

0
Autor: Diana Scarlat 16 Feb 2008 - 00:00
Ţara te vrea castrat! Marin Raica/


“Castraţi-mă, castraţi-mă, /Sau, dacă vreţi, eutanasiaţi-mă, /Pentru că ultima voastră problemă, e clar /Sunt eu, câinele comunitar!” Între iubitorii de animale, legislaţie şi ecarisaj rămâne tot el, câinele comunitar. Unii îl urăsc, alţii îl iubesc, dar soluţii pentru el nu se găsesc. Doar din când în când mai vine cineva cu soluţii extreme, iar atunci reîncepe scandalul.

“Castraţi-mă, castraţi-mă, /Sau, dacă vreţi, eutanasiaţi-mă, /Pentru că ultima voastră problemă, e clar /Sunt eu, câinele comunitar!” Între iubitorii de animale, legislaţie şi ecarisaj rămâne tot el, câinele comunitar. Unii îl urăsc, alţii îl iubesc, dar soluţii pentru el nu se găsesc. Doar din când în când mai vine cineva cu soluţii extreme, iar atunci reîncepe scandalul.

De când nu se mai fac euta­nasieri, pentru că sunt interzise de Legea 9 din 11 ianuarie 2008, personalul de la Ecarisaj se întreabă oare ce ne rezervă viitorul. Acum, când am intrat şi noi în rândul lumii civilizate şi nu mai omorâm câinii cu bestialitate, avem o nouă problemă: nu sunt soluţii. Dr Paula Geanina Ştefan, medicul veterinar de la adăpostul Administraţiei pentru Supravegherea Animalelor (ASA) din Bd. Theodor Pallady pledează pentru castrare, ca unică soluţie sal­vatoare: “Eu zic că toţi ar trebui cas­traţi, ca să se evite înmulţirea, care este incontrolabilă în momentul de faţă. Mi se pare că e ceva foarte bun pentru animale. Eu am câni de rasă acasă, campioni pe România, pe care i-am castrat. Li se reduce foarte mult din hormoni. E foarte necesar!”, explică doamna doctor. Aşa se face că, dacă vrei să iei un câine din adăposturile eca­ri­sajului, n-ai cum să-l scoţi decât castrat. Nu contează dacă tu, “pă­rin­tele” adoptiv, vrei să-ţi facă pui câi­nele pe care-l iei. “Ce urmaşi poate să aibă un maidanez? De aici nu iese nici un câine necastrat. Doar dacă e un exemplar foarte valoros, dar noi nu luăm câini de rasă de pe stradă”, mai spune me­dicul veterinar. Nenorocirea e că atunci când vorbeşte de castrare, doam­na veterinar de la ecarisaj se referă doar la câinii care sunt adoptaţi, când soluţia ar fi chiar castra­rea celor care se înmulţesc pe străzi. Iar acum blocarea patrupe­delor în cele două adăposturi nu este, în nici un caz, o soluţie.

 

ZBOARĂ, PUIULE, ZBOA­RĂ! Deci dacă vrei pui, n-ai cum, pentru că puii “zboară” definitiv, o dată cu biletul de ieşire. Măsura a fost prevăzută de lege pentru a se evita readucerea pe străzi a câinilor fără stăpân care se pot reproduce. Dar nu s-a gândit nimeni la o va­riantă “de compromis” pentru ca­zurile de reală adopţie. Dacă-ţi pierzi câinele, animalul ajunge la ecarisaj şi vii în maximum 48 de ore să-l recuperezi, îl iei înapoi întreg, fără taxe. În schimb, dacă aveţi amândoi ghinion şi depăşiţi termenul de două zile, atunci se consideră adopţie, deci plăteşti un mi­lion jumate şi-l duci înapoi acasă eunuc. Asta e litera legii şi peste ea nu trece nimeni! Mai în glumă, mai în serios, soluţia castrării a rămas cam singura care poate să reducă şi suferinţa celor care urăsc animalele de pe stradă, şi a bieţilor câini care se înmulţesc fără să ştie că “încalcă legea”. Dar asta nu se întâmplă. La adăpostul de la Chiajna am găsit în curte o “clinică veterinară” utilată cu tot ce-i trebuie pentru a fi folosită la castrarea şi vaccinarea antirabică a câinilor de pe străzi. Dar ea nu mai poate fi folosită de un an. “Maşina asta a costat foarte mulţi bani, dar legea nu ne mai permite să o folosim. A fost cum­părată acum trei ani, dar de un an şi ceva stă degeaba. Am fost acuzaţi şi de concurenţă neloială de cei care au cabinete veterinare, pentru că preţurile sunt mai mici la noi”, spune veterinarul Dragoş Popa, şeful biroului Relaţii Publice de la Chiajna.

 

CÂINELE INEXISTENT. “Ţara-i o grădină, Bucureştiul, o floare. /Eu merg pe trotuar /Cu labele murdare. /Ce nesimţire! Sunt un măgar! /De fapt, sunt un câine comunitar.” De fapt, “câinele comunitar” nu există. Există numai “poliţistul comunitar”, care n-am înţeles de ce are biroul chiar lângă cel al veterinarului de la ecarisaj, în Theodor Pallady... În fine, e problema lor. “Nu e prevăzut în nici o lege termenul de «câine comunitar». Sunt doar câini liberi, ne­su­pravegheaţi, care pleacă de la nişte stăpâni. Pentru că ne confruntăm cu problema aceasta. De la curţi proprietarii dau drumul câinilor, tranzitează spaţiul public, după care se reîntorc. Eventual se şi împerechează aceşti căţei, la care noi nu avem acces, conform legii, să-i sterilizăm”, explică Simona Panaitescu, directoarea ASA. Şi asta nu este singura problemă de lacune legislative care-i pune în încurcătură pe cei care trebuie să rezolve problema câinilor de pe străzi, atât de discutată mai ales în campanii electorale sau cu ocazia vizitelor externe. Astfel că, în prag de Summit NATO, câinelui comunitar, cel în cauză, dar care rămâne singurul fără nici o vină, îi mai rămâne să fredoneze piesa trupei Taxi: “Întreaga Europă a venit să vadă /Da’ m-a găsit pe mine pe stradă (...) Vaca dă lăptic, găina, ouşor, /numai eu nu mă-ncadrez în de-cor!”.

 

IUBIŢI ŞI CÂINII VA­GA­BONZI! Dar cu măsură... Aşa ar zice cei de la ecarisaj, care primesc oalele sparte-n cap. “A venit un domn aici şi mi-a imputat haina soţiei, pentru că nu a fost în teritoriu să luăm câinii. Altcineva a venit că i-au distrus maşina. Nici o asi­gurare nu acoperă distrugerile de acest fel. Şi plângea că trebuie să plătească zeci de milioane pentru că nişte câini i-au distrus maşina. Să vedeţi câte cazuri sunt zilnic la Colentina, de oameni muşcaţi de câini. Nu putem să-i mulţumim nici pe aceştia, nici pe iubitorii de animale. E foarte greu”, spune medicul Paula Geanina Ştefan. De două săptămâni nu se mai fac eutanasieri. Dar nici adopţii. “Noi am avut ziua porţilor deschise, în care adopţia a fost gratuită. Tot ONG-urile au venit să adopte. Deci populaţia, prea puţin. Şi au fost zilele în care nu s-a plătit nimic. Bun, nu mai eutanasiem, dar veniţi şi luaţi-i! Avem protocoale cu ONG-urile, care pot să-i ia gratuit. Nu a venit nimeni. Pentru cei cu care avem protocolul îi castrăm, îi vaccinăm şi îi dăm gratuit”, spune medicul. Prinderea câinilor de pe stradă s-a sistat joi, 7 ianuarie, pentru că în cele două adăposturi, din Bd. Theodor Pallady şi de la Chiajna, nu mai este nici un loc disponibil. Sunt 200 de animale în primul şi 230 în cel de-al doilea, iar veterinarii nu ştiu ce se va în­tâm­pla cu ei. Acum se aşteaptă iu­bi­torii de animale care să-i adopte.

 

BUCUREŞTIUL LUI BĂ­SESCU. “Problema s-a rezolvat în anul 2001, când domnul primar general de-atunci, Traian Băsescu, a dat o dispoziţie prin care să se eutanasieze câinii capturaţi care erau liberi pe spaţiul public. Ulterior, a apărut Legea 227 pe anul 2002, care prevedea capturarea câinilor în adăposturile ASA, dar nu era bine pusă la punct în pri­vinţa sancţiunilor. Nefiind foarte bine pus la punct sistemul de sancţiuni, acestea nu s-au putut aplica niciodată, iar reîntoarcerea câinilor în teritoriu este şi acum în floare”, spune directoarea ASA. Aşa s-a ajuns la metoda lui Traian Bă­sescu. Dacă în anul 2000 au fost prinşi, castraţi şi adoptaţi în Bucureşti 6.358 de câini, anul ur­mă­tor au murit 47.916 din cei 50.863 prinşi, pentru că au fost adoptaţi numai 297. În 2002 au murit 33.650, numărul eutanasie­rilor scăzând în următorii trei ani. În 2007 au fost prinşi 13.582 de câini, dintre care doar 2.124 au fost adoptaţi, iar restul au fost eutanasiaţi. Acum legea i-a salvat de la moar­te, dar situaţia lor a rămas in­certă, în lipsa unor soluţii pe termen lung.

 

BUGET DEGEABA? Lăsând gluma, oare nu s-ar putea găsi, totuşi, o soluţie pentru oprirea în­mul­ţirii câinilor, din bugetul alocat de Consiliul General al municipiului Bucureşti, adică în jur de 30 de miliarde pe an, fără să se ia în calcul măcelărirea lor? Un câine consumă 300 de grame de hrană usca­tă pe zi, adică 2,1 kg pe săptămână, care costă 5,52 lei în fiecare săp­tă­mână pentru fiecare animal din adăposturi. O crotalie costă 2,50 lei, iar un microcip, 15 lei. Cheltuielile pentru un câine adoptat din adăposturile ecarisajului se ridică la 141,33 lei, banii fiind recuperaţi din taxa pentru adopţie. Simona Panaitescu, directoarea ASA, crede că de acum vor creşte costurile la sterilizări şi la hrană. Dar nu se va mai cheltui cu eutanasierea, iar costurile pentru combustibil se vor diminua semnificativ. Dar câinii, adică cei 430 din cele două adăposturi, vor rămâne blocaţi în cuşti, în timp ce alte zeci de mii se vor înmulţi pe străzi, pentru că nu se găsesc soluţii. Şi nu e vina lor!

 

Situaţia câinilor maidanezi în ultimii ani

Click pe imagine pentru a mări 

 

 

 

 

 
diana.caloianu@jurnalul.ro

Citeşte mai multe despre:   special,   comunitar,   caini,   câinilor

 

Ştiri din .roPUBLICITATE
  
Afisari: 1460


Mai multe titluri din categorie

Marius Tucă: Închide telefonul

Marius Tucă: Închide telefonul
 Închide telefonul,Îţi pot scrie tot ce nu pot să-ţi spunSă îţi tulbur visele intrând în mintea taÎn timp ce tu dormi fără să ştiiCă toate gândurile mele wirelessSe ascund sub tastaturi şi...

Fostul şef al ANAF Sorin Blejnar, la DNA

Fostul şef al ANAF Sorin Blejnar, la DNA
Fostul şef al Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF) Sorin Blejnar s-a prezentat ayi la Direcţia Naţională Anticorupţie, refuzând să spună în ce dosar a venit. Blejnar a afirmat doar că va face...

EXCLUSIV. Dr. Irvin Yalom: Raiul și reîncarnarea sunt un soi de consolare pentru frica noastră de moarte

EXCLUSIV. Dr. Irvin Yalom: Raiul și reîncarnarea sunt un soi de consolare pentru frica noastră de moarte
Lucrările sale de specialitate au devenit cărți de referință în domeniul psihiatriei, iar romanele sale, în care experiența ca terapeut se împletește cu pasiunea pentru filosofie, sunt best-seller în multe...

Prinţii lui Băsescu, regii revendicărilor

Prinţii lui Băsescu, regii revendicărilor
Cumătrul preşedintelui Traian Băsescu, prinţul Paul de România se luptă cu orice mijloace să pună mâna pe încă un teren de 40.000 hectare de pădure din Suceava. Comisia judeţeană de fond funciar i-a...

Brâncovenii Neamţului. Cei 15 membri ai familiei Popa din Roznov

Brâncovenii Neamţului. Cei 15 membri ai familiei Popa din Roznov
Galerie Foto Cel mic, Andrei are trei ani. Se pregăteşte pentru grădiniţă. Matei, la şase ani, deja se găteşte de şcoală. Emilian (8 ani), Paula (11 ani), Iuliana (14 ani) şi Mihaela (17 ani) sunt elevi în clasele a II-a,...

Marius Tucă: Ele sunt tot acolo

Marius Tucă: Ele sunt tot acolo
 Ele sunt tot acolo, Într-o livadă de meri înfloriţi Fiecare cu zâmbetul ei, Zâmbetul copilăriei şi al florii de măr, Contururile lor de puf Te fac să-ţi ţii respiraţia De teamă să nu le destrami,...

Până ce Sfânta îi va despărţi. Povestea rândului de la moaştele Cuvioasei Parascheva

Până ce Sfânta îi va despărţi. Povestea rândului de la moaştele Cuvioasei Parascheva
Galerie Foto Rândul se mişcă încet. Uneori prea încet. Şi noaptea e frig. Şi copiii plâng, şi câteva bătrânele leşină epuizate. Handicapaţi, oameni fără speranţe, bolnavi, norocoşi, cu toţii vin să sărute...

Sărbătoarea Sfintei Parascheva 2014, sub semnul binecuvântării Sfântului Constantin Brâncoveanu:

Sărbătoarea Sfintei Parascheva 2014, sub semnul binecuvântării Sfântului Constantin Brâncoveanu:
Galerie Foto “Voi (pelerinii - n. red.) sunteţi purtătorii duhului civilizaţiei creştine” - ÎPS TeofanPrim-ministrul României a pontat cu noroc încă o sărbătoare frumoasă la Iaşi, de Sfânta Cuvioasă Parascheva....

Cazul Adinei Motaş. "Nu-i milă, ci crimă să ierţi pe ucigaşi"

Cazul Adinei Motaş. "Nu-i milă, ci crimă să ierţi pe ucigaşi"
Galerie Foto “Mercy but murders, pardoning those that kill”. A scris-o William Shakespeare, în “Romeo şi Julieta”. Este şi crezul unui bătrân procuror criminalist, Nicolae Păuna, primul care a trimis în instanţă,...

De Sfânta Parascheva, negustorii dorm în corturi sau maşini şi se spală la lighean pe malul Bahluiului

De Sfânta Parascheva, negustorii dorm în corturi sau maşini şi se spală la lighean pe malul Bahluiului
Galerie Foto 10-15 octombrie 2014, Sărbătorile Iaşului. Pelerinii sosiţi cu miile din toate colţurile ţării stau şi câte o noapte întreagă la rând. Comercianţii încearcă să se descurce la faţa locului. Îşi întind...

Farsă marca Brunea Fox, prinţul reportajului: parlamentarii au purces la acordarea unei pensii…familiei eroului necunoscut!

Farsă marca Brunea Fox, prinţul reportajului: parlamentarii au purces la acordarea unei pensii…familiei eroului necunoscut!
Galerie Foto Politicienii şi presa, acum 100 de ani! Nu s-au schimbat foarte mult, cel puţin oamenii din parlament. “Şi-atunci senatorii erau cam bătrâni şi proşti, săracii de ei”. Şi asta o spune F. Brunea Fox,...

Dor de Gabi Dobre

 Dor de Gabi Dobre
Galerie Foto „Nu ştiu care este planul Lui cu mine, dar indiferent care va fi, îmi doresc să nu mă părăsească şi să îmi dea viaţă veşnică lângă El... Este clar pentru mine că, între a fi sănătos, dar fără...

Veste, poveste (33). Un monstru sacru în asfinţit

Veste, poveste (33). Un monstru sacru în asfinţit
Nu-i venea a crede: în faţa ei, pe plajă, stătea chiar el, marele actor. Întins pe şezlong, cu faţa acoperită de o carte. Nu-i vedea chipul, dar nu putea fi decât el. Părul castaniu întors de la ceafă...

A fost audiat Dorin Cocoş în dosarul Microsoft?

A fost audiat Dorin Cocoş în dosarul Microsoft?
 Cuplul format din Dorin Cocoş şi Elena Udrea au mari probleme cu justiţia în plină campanie electorală. Din declaraţiile martorilor date în dosarul Microsoft, instrumentat de Direcţia Naţională...

Marius Tucă: Domnişoara Fără Nume

Marius Tucă: Domnişoara Fără Nume
 Cine te-a trimis la mine?A cui eşti?Ce e cu aerul ăsta impenetrabil?Ai carne, amintiri, oase?De unde nepăsarea asta?Şi neobrăzarea asta rotundă?Răspunde, în numele meu,Al aroganţei ce te străbate,A...