x close

Ţara te vrea castrat!

0
Autor: Diana Scarlat 16 Feb 2008 - 00:00
Ţara te vrea castrat! Marin Raica/


“Castraţi-mă, castraţi-mă, /Sau, dacă vreţi, eutanasiaţi-mă, /Pentru că ultima voastră problemă, e clar /Sunt eu, câinele comunitar!” Între iubitorii de animale, legislaţie şi ecarisaj rămâne tot el, câinele comunitar. Unii îl urăsc, alţii îl iubesc, dar soluţii pentru el nu se găsesc. Doar din când în când mai vine cineva cu soluţii extreme, iar atunci reîncepe scandalul.

“Castraţi-mă, castraţi-mă, /Sau, dacă vreţi, eutanasiaţi-mă, /Pentru că ultima voastră problemă, e clar /Sunt eu, câinele comunitar!” Între iubitorii de animale, legislaţie şi ecarisaj rămâne tot el, câinele comunitar. Unii îl urăsc, alţii îl iubesc, dar soluţii pentru el nu se găsesc. Doar din când în când mai vine cineva cu soluţii extreme, iar atunci reîncepe scandalul.

De când nu se mai fac euta­nasieri, pentru că sunt interzise de Legea 9 din 11 ianuarie 2008, personalul de la Ecarisaj se întreabă oare ce ne rezervă viitorul. Acum, când am intrat şi noi în rândul lumii civilizate şi nu mai omorâm câinii cu bestialitate, avem o nouă problemă: nu sunt soluţii. Dr Paula Geanina Ştefan, medicul veterinar de la adăpostul Administraţiei pentru Supravegherea Animalelor (ASA) din Bd. Theodor Pallady pledează pentru castrare, ca unică soluţie sal­vatoare: “Eu zic că toţi ar trebui cas­traţi, ca să se evite înmulţirea, care este incontrolabilă în momentul de faţă. Mi se pare că e ceva foarte bun pentru animale. Eu am câni de rasă acasă, campioni pe România, pe care i-am castrat. Li se reduce foarte mult din hormoni. E foarte necesar!”, explică doamna doctor. Aşa se face că, dacă vrei să iei un câine din adăposturile eca­ri­sajului, n-ai cum să-l scoţi decât castrat. Nu contează dacă tu, “pă­rin­tele” adoptiv, vrei să-ţi facă pui câi­nele pe care-l iei. “Ce urmaşi poate să aibă un maidanez? De aici nu iese nici un câine necastrat. Doar dacă e un exemplar foarte valoros, dar noi nu luăm câini de rasă de pe stradă”, mai spune me­dicul veterinar. Nenorocirea e că atunci când vorbeşte de castrare, doam­na veterinar de la ecarisaj se referă doar la câinii care sunt adoptaţi, când soluţia ar fi chiar castra­rea celor care se înmulţesc pe străzi. Iar acum blocarea patrupe­delor în cele două adăposturi nu este, în nici un caz, o soluţie.

 

ZBOARĂ, PUIULE, ZBOA­RĂ! Deci dacă vrei pui, n-ai cum, pentru că puii “zboară” definitiv, o dată cu biletul de ieşire. Măsura a fost prevăzută de lege pentru a se evita readucerea pe străzi a câinilor fără stăpân care se pot reproduce. Dar nu s-a gândit nimeni la o va­riantă “de compromis” pentru ca­zurile de reală adopţie. Dacă-ţi pierzi câinele, animalul ajunge la ecarisaj şi vii în maximum 48 de ore să-l recuperezi, îl iei înapoi întreg, fără taxe. În schimb, dacă aveţi amândoi ghinion şi depăşiţi termenul de două zile, atunci se consideră adopţie, deci plăteşti un mi­lion jumate şi-l duci înapoi acasă eunuc. Asta e litera legii şi peste ea nu trece nimeni! Mai în glumă, mai în serios, soluţia castrării a rămas cam singura care poate să reducă şi suferinţa celor care urăsc animalele de pe stradă, şi a bieţilor câini care se înmulţesc fără să ştie că “încalcă legea”. Dar asta nu se întâmplă. La adăpostul de la Chiajna am găsit în curte o “clinică veterinară” utilată cu tot ce-i trebuie pentru a fi folosită la castrarea şi vaccinarea antirabică a câinilor de pe străzi. Dar ea nu mai poate fi folosită de un an. “Maşina asta a costat foarte mulţi bani, dar legea nu ne mai permite să o folosim. A fost cum­părată acum trei ani, dar de un an şi ceva stă degeaba. Am fost acuzaţi şi de concurenţă neloială de cei care au cabinete veterinare, pentru că preţurile sunt mai mici la noi”, spune veterinarul Dragoş Popa, şeful biroului Relaţii Publice de la Chiajna.

 

CÂINELE INEXISTENT. “Ţara-i o grădină, Bucureştiul, o floare. /Eu merg pe trotuar /Cu labele murdare. /Ce nesimţire! Sunt un măgar! /De fapt, sunt un câine comunitar.” De fapt, “câinele comunitar” nu există. Există numai “poliţistul comunitar”, care n-am înţeles de ce are biroul chiar lângă cel al veterinarului de la ecarisaj, în Theodor Pallady... În fine, e problema lor. “Nu e prevăzut în nici o lege termenul de «câine comunitar». Sunt doar câini liberi, ne­su­pravegheaţi, care pleacă de la nişte stăpâni. Pentru că ne confruntăm cu problema aceasta. De la curţi proprietarii dau drumul câinilor, tranzitează spaţiul public, după care se reîntorc. Eventual se şi împerechează aceşti căţei, la care noi nu avem acces, conform legii, să-i sterilizăm”, explică Simona Panaitescu, directoarea ASA. Şi asta nu este singura problemă de lacune legislative care-i pune în încurcătură pe cei care trebuie să rezolve problema câinilor de pe străzi, atât de discutată mai ales în campanii electorale sau cu ocazia vizitelor externe. Astfel că, în prag de Summit NATO, câinelui comunitar, cel în cauză, dar care rămâne singurul fără nici o vină, îi mai rămâne să fredoneze piesa trupei Taxi: “Întreaga Europă a venit să vadă /Da’ m-a găsit pe mine pe stradă (...) Vaca dă lăptic, găina, ouşor, /numai eu nu mă-ncadrez în de-cor!”.

 

IUBIŢI ŞI CÂINII VA­GA­BONZI! Dar cu măsură... Aşa ar zice cei de la ecarisaj, care primesc oalele sparte-n cap. “A venit un domn aici şi mi-a imputat haina soţiei, pentru că nu a fost în teritoriu să luăm câinii. Altcineva a venit că i-au distrus maşina. Nici o asi­gurare nu acoperă distrugerile de acest fel. Şi plângea că trebuie să plătească zeci de milioane pentru că nişte câini i-au distrus maşina. Să vedeţi câte cazuri sunt zilnic la Colentina, de oameni muşcaţi de câini. Nu putem să-i mulţumim nici pe aceştia, nici pe iubitorii de animale. E foarte greu”, spune medicul Paula Geanina Ştefan. De două săptămâni nu se mai fac eutanasieri. Dar nici adopţii. “Noi am avut ziua porţilor deschise, în care adopţia a fost gratuită. Tot ONG-urile au venit să adopte. Deci populaţia, prea puţin. Şi au fost zilele în care nu s-a plătit nimic. Bun, nu mai eutanasiem, dar veniţi şi luaţi-i! Avem protocoale cu ONG-urile, care pot să-i ia gratuit. Nu a venit nimeni. Pentru cei cu care avem protocolul îi castrăm, îi vaccinăm şi îi dăm gratuit”, spune medicul. Prinderea câinilor de pe stradă s-a sistat joi, 7 ianuarie, pentru că în cele două adăposturi, din Bd. Theodor Pallady şi de la Chiajna, nu mai este nici un loc disponibil. Sunt 200 de animale în primul şi 230 în cel de-al doilea, iar veterinarii nu ştiu ce se va în­tâm­pla cu ei. Acum se aşteaptă iu­bi­torii de animale care să-i adopte.

 

BUCUREŞTIUL LUI BĂ­SESCU. “Problema s-a rezolvat în anul 2001, când domnul primar general de-atunci, Traian Băsescu, a dat o dispoziţie prin care să se eutanasieze câinii capturaţi care erau liberi pe spaţiul public. Ulterior, a apărut Legea 227 pe anul 2002, care prevedea capturarea câinilor în adăposturile ASA, dar nu era bine pusă la punct în pri­vinţa sancţiunilor. Nefiind foarte bine pus la punct sistemul de sancţiuni, acestea nu s-au putut aplica niciodată, iar reîntoarcerea câinilor în teritoriu este şi acum în floare”, spune directoarea ASA. Aşa s-a ajuns la metoda lui Traian Bă­sescu. Dacă în anul 2000 au fost prinşi, castraţi şi adoptaţi în Bucureşti 6.358 de câini, anul ur­mă­tor au murit 47.916 din cei 50.863 prinşi, pentru că au fost adoptaţi numai 297. În 2002 au murit 33.650, numărul eutanasie­rilor scăzând în următorii trei ani. În 2007 au fost prinşi 13.582 de câini, dintre care doar 2.124 au fost adoptaţi, iar restul au fost eutanasiaţi. Acum legea i-a salvat de la moar­te, dar situaţia lor a rămas in­certă, în lipsa unor soluţii pe termen lung.

 

BUGET DEGEABA? Lăsând gluma, oare nu s-ar putea găsi, totuşi, o soluţie pentru oprirea în­mul­ţirii câinilor, din bugetul alocat de Consiliul General al municipiului Bucureşti, adică în jur de 30 de miliarde pe an, fără să se ia în calcul măcelărirea lor? Un câine consumă 300 de grame de hrană usca­tă pe zi, adică 2,1 kg pe săptămână, care costă 5,52 lei în fiecare săp­tă­mână pentru fiecare animal din adăposturi. O crotalie costă 2,50 lei, iar un microcip, 15 lei. Cheltuielile pentru un câine adoptat din adăposturile ecarisajului se ridică la 141,33 lei, banii fiind recuperaţi din taxa pentru adopţie. Simona Panaitescu, directoarea ASA, crede că de acum vor creşte costurile la sterilizări şi la hrană. Dar nu se va mai cheltui cu eutanasierea, iar costurile pentru combustibil se vor diminua semnificativ. Dar câinii, adică cei 430 din cele două adăposturi, vor rămâne blocaţi în cuşti, în timp ce alte zeci de mii se vor înmulţi pe străzi, pentru că nu se găsesc soluţii. Şi nu e vina lor!

 

Situaţia câinilor maidanezi în ultimii ani

Click pe imagine pentru a mări 

 

 

 

 

 
diana.caloianu@jurnalul.ro

Citeşte mai multe despre:   special,   comunitar,   caini,   câinilor

 

Ştiri din .roPUBLICITATE
  
Afisari: 1573


Mai multe titluri din categorie

Tovarăşul Nicolae Ceauşescu, eroul cel mai iubit al bancurilor oamenilor muncii din RSR

Tovarăşul Nicolae Ceauşescu, eroul cel mai iubit al bancurilor oamenilor muncii din RSR
Un grup de români hotărăsc să-l omoare pe Ceauşescu şi angajează pentru asta un asasin de profesie. Pentru a fi siguri de reuşită, au ales dintre mai mulţi candidaţi pe acela care avea cele mai multe...

Oamenii Revoluţiei. Gelu Voican Voiculescu povesteşte cum era gata-gata să revenim la dictatură

Oamenii Revoluţiei. Gelu Voican Voiculescu povesteşte cum era gata-gata să revenim la dictatură
Gelu Voican Voiculescu, fost vicepremier în guvernul provizoriu Petre Roman, declară pentru Jurnalul Naţional că, acum 25 de ani, la Revoluţie, unul dintre sloganurile scandate de oameni, valabil şi astăzi, este...

Marius Tucă: Ce este poezia

Marius Tucă: Ce este poezia
 Poezia este o fiinţăCu foarte mare trebuinţăO dragoste foarte mareCu la fel de mare căutarePoezia este un drogDin cornul unui inorogŞi mai ales o stareCu atât de mare alinarePoezia este izbăvireCu atât de...

25 de ani de la Revoluţie. Petre Roman: Puteam să fiu şi eu printre cei care au murit. Dumnezeu m-a lăsat cu viaţă

25 de ani de la Revoluţie. Petre Roman: Puteam să fiu şi eu printre cei care au murit. Dumnezeu m-a lăsat cu viaţă
■ Jurnalul Naţional: Credeţi că România a meritat şi/sau merită sacrificiul tinerilor de acum 25 de ani?■ Petre Roman: Da, fără îndoială, pentru că dacă mă gândesc la acei tineri şi foarte tineri, să...

100.000 de veghe sub rafturi (volume). Seminarul Al. Myller din Iaşi, cea mai mare bibliotecă de matematică din România şi din Estul Europei

100.000 de veghe sub rafturi (volume). Seminarul Al. Myller din Iaşi, cea mai mare bibliotecă de matematică din România şi din Estul Europei
Galerie Foto Cărţi. Mii de volume. Milioane de pagini. Frumos caligrafiate şi împachetate în ecuaţii, teoreme, numere. Tot ce ţine de matematica ultimului secol, cu toate descoperirile în domeniu găseşti în acest sanctuar...

DECEMBRIE 1989. "Tată, noi suntem copii, ce să ne facă nouă?"

DECEMBRIE 1989. "Tată, noi suntem copii, ce să ne facă nouă?"
Au trecut 25 ani de la Revoluţia din Decembrie 1989. Vâltoarea evenimentelor de atunci a suprimat egalitarismul ca principiu de organizare al unui idilic "paradis" social, practic irealizabil. A spulberat un sistem de...

Legiunea e patria lor. “Psihic nu ai voie să cedezi sub nici o formă!”

Legiunea e patria lor. “Psihic nu ai voie să cedezi sub nici o formă!”
Galerie Foto Poveştile legionarilor români. Un fost combatant, Irok, își descrie aventura în Legiunea Străină. Iată ce spune: “…Am plecat în Franţa, drumul te costă 190 de euro cu Eurolines până la Marseille și de...

F. Brunea-Fox, în anii ‘60: “Tudor Arghezi mă ducea cu motocicleta la reportaje”

F. Brunea-Fox, în anii ‘60: “Tudor Arghezi mă ducea cu motocicleta la reportaje”
Marele reporter se întâlnea cu poetul la Sfântu Gheorghe, când acesta se ducea să târguie unelte pentru grădina sa din Mărţişor. Un interviu făcut cu ani în urmă de Alexandru Stark scoate în evidenţă...

Jurnalul Naţional, în culise la cel mai cunoscut cabaret al lumii: Moulin Rouge - II

Urmare din Pagina 1 (click pentru prima parte a interviului)■ Jurnalul Național:: Dansul de cabaret pare mai uşor decât baletul clasic. Însă sincronizarea şi expresivitatea trebuie să fie la cote maxime. Care...

EXCLUSIV. Cum să trăieşti mult mâncând după dieta Anei Aslan

EXCLUSIV. Cum să trăieşti mult mâncând după dieta Anei Aslan
Inegalabila doamnă Ana Aslan a trăit aproape 92 de ani. A fost o longevivă, conform definiţiilor ştiinţifice. Metoda de tratament Ana Aslan, bazată pe invenţia sa gerovitalul şi un regim de viaţă sănătos...

Legiunea este patria lor! Românii care se duc să moară servind o cauză străină (1)

Legiunea este patria lor! Românii care se duc să moară servind o cauză străină (1)
Galerie Foto O armată într-o armată. Depozitara nemulţumiţilor şi neadaptaţilor lumii. Veneraţi şi condamnaţi. Aventurieri şi romantici. Criminali ori inocenţi. Codul lor este: disciplină, solidaritate, respect. Luptând...

Jurnalul Naţional, în culise la cel mai cunoscut cabaret al lumii: Moulin Rouge

Jurnalul Naţional, în culise la cel mai cunoscut cabaret al lumii: Moulin Rouge
Galerie Foto Un român se află printre vedetele cabaretuluiMoulin Rouge este cel mai cunoscut cabaret al Lumii. Aici s-a scris istoria pasiunilor ascunse ale Franţei ultimului secol, dar au avut loc şi cele mai importante...

Retrocedările, bombă cu efect întârziat

Retrocedările, bombă cu efect întârziat
Clanurile mafiote şi-au construit imperii financiare pe baza revendicărilor ilegale. În paralel, oamenii simpli aşteaptă ani de zile pentru pentru a-şi primi drepturile. Mai mult, autorităţile îi pasează de la...

25 de ani de la Revoluţia eşuată de la Iaşi

25 de ani de la Revoluţia eşuată de la Iaşi
Revoluţia din 1989 a lăsat urme foarte adânci în societatea românească. Au murit în acel decembrie 1.104 români şi au fost rănite 3.352 de persoane. Întâi au fost cei seceraţi de gloanţele forţelor de...

Radu Beligan: "Am o boală, sunt legat ombilical de România!"

Radu Beligan: "Am o boală, sunt legat ombilical de România!"
Galerie Foto La mulți ani, Radu Beligan.Interviu publicat în Jurnalul Național, 12 decembrie 2009______Ni se dezvăluie cu modestie şi căldură. E, în fond, un bun na­ţio­nal. Un maestru, în adevăratul sens al...