x close

Ţara te vrea castrat!

0
Autor: Diana Scarlat 16 Feb 2008 - 00:00
Ţara te vrea castrat! Marin Raica/


“Castraţi-mă, castraţi-mă, /Sau, dacă vreţi, eutanasiaţi-mă, /Pentru că ultima voastră problemă, e clar /Sunt eu, câinele comunitar!” Între iubitorii de animale, legislaţie şi ecarisaj rămâne tot el, câinele comunitar. Unii îl urăsc, alţii îl iubesc, dar soluţii pentru el nu se găsesc. Doar din când în când mai vine cineva cu soluţii extreme, iar atunci reîncepe scandalul.

“Castraţi-mă, castraţi-mă, /Sau, dacă vreţi, eutanasiaţi-mă, /Pentru că ultima voastră problemă, e clar /Sunt eu, câinele comunitar!” Între iubitorii de animale, legislaţie şi ecarisaj rămâne tot el, câinele comunitar. Unii îl urăsc, alţii îl iubesc, dar soluţii pentru el nu se găsesc. Doar din când în când mai vine cineva cu soluţii extreme, iar atunci reîncepe scandalul.

De când nu se mai fac euta­nasieri, pentru că sunt interzise de Legea 9 din 11 ianuarie 2008, personalul de la Ecarisaj se întreabă oare ce ne rezervă viitorul. Acum, când am intrat şi noi în rândul lumii civilizate şi nu mai omorâm câinii cu bestialitate, avem o nouă problemă: nu sunt soluţii. Dr Paula Geanina Ştefan, medicul veterinar de la adăpostul Administraţiei pentru Supravegherea Animalelor (ASA) din Bd. Theodor Pallady pledează pentru castrare, ca unică soluţie sal­vatoare: “Eu zic că toţi ar trebui cas­traţi, ca să se evite înmulţirea, care este incontrolabilă în momentul de faţă. Mi se pare că e ceva foarte bun pentru animale. Eu am câni de rasă acasă, campioni pe România, pe care i-am castrat. Li se reduce foarte mult din hormoni. E foarte necesar!”, explică doamna doctor. Aşa se face că, dacă vrei să iei un câine din adăposturile eca­ri­sajului, n-ai cum să-l scoţi decât castrat. Nu contează dacă tu, “pă­rin­tele” adoptiv, vrei să-ţi facă pui câi­nele pe care-l iei. “Ce urmaşi poate să aibă un maidanez? De aici nu iese nici un câine necastrat. Doar dacă e un exemplar foarte valoros, dar noi nu luăm câini de rasă de pe stradă”, mai spune me­dicul veterinar. Nenorocirea e că atunci când vorbeşte de castrare, doam­na veterinar de la ecarisaj se referă doar la câinii care sunt adoptaţi, când soluţia ar fi chiar castra­rea celor care se înmulţesc pe străzi. Iar acum blocarea patrupe­delor în cele două adăposturi nu este, în nici un caz, o soluţie.

 

ZBOARĂ, PUIULE, ZBOA­RĂ! Deci dacă vrei pui, n-ai cum, pentru că puii “zboară” definitiv, o dată cu biletul de ieşire. Măsura a fost prevăzută de lege pentru a se evita readucerea pe străzi a câinilor fără stăpân care se pot reproduce. Dar nu s-a gândit nimeni la o va­riantă “de compromis” pentru ca­zurile de reală adopţie. Dacă-ţi pierzi câinele, animalul ajunge la ecarisaj şi vii în maximum 48 de ore să-l recuperezi, îl iei înapoi întreg, fără taxe. În schimb, dacă aveţi amândoi ghinion şi depăşiţi termenul de două zile, atunci se consideră adopţie, deci plăteşti un mi­lion jumate şi-l duci înapoi acasă eunuc. Asta e litera legii şi peste ea nu trece nimeni! Mai în glumă, mai în serios, soluţia castrării a rămas cam singura care poate să reducă şi suferinţa celor care urăsc animalele de pe stradă, şi a bieţilor câini care se înmulţesc fără să ştie că “încalcă legea”. Dar asta nu se întâmplă. La adăpostul de la Chiajna am găsit în curte o “clinică veterinară” utilată cu tot ce-i trebuie pentru a fi folosită la castrarea şi vaccinarea antirabică a câinilor de pe străzi. Dar ea nu mai poate fi folosită de un an. “Maşina asta a costat foarte mulţi bani, dar legea nu ne mai permite să o folosim. A fost cum­părată acum trei ani, dar de un an şi ceva stă degeaba. Am fost acuzaţi şi de concurenţă neloială de cei care au cabinete veterinare, pentru că preţurile sunt mai mici la noi”, spune veterinarul Dragoş Popa, şeful biroului Relaţii Publice de la Chiajna.

 

CÂINELE INEXISTENT. “Ţara-i o grădină, Bucureştiul, o floare. /Eu merg pe trotuar /Cu labele murdare. /Ce nesimţire! Sunt un măgar! /De fapt, sunt un câine comunitar.” De fapt, “câinele comunitar” nu există. Există numai “poliţistul comunitar”, care n-am înţeles de ce are biroul chiar lângă cel al veterinarului de la ecarisaj, în Theodor Pallady... În fine, e problema lor. “Nu e prevăzut în nici o lege termenul de «câine comunitar». Sunt doar câini liberi, ne­su­pravegheaţi, care pleacă de la nişte stăpâni. Pentru că ne confruntăm cu problema aceasta. De la curţi proprietarii dau drumul câinilor, tranzitează spaţiul public, după care se reîntorc. Eventual se şi împerechează aceşti căţei, la care noi nu avem acces, conform legii, să-i sterilizăm”, explică Simona Panaitescu, directoarea ASA. Şi asta nu este singura problemă de lacune legislative care-i pune în încurcătură pe cei care trebuie să rezolve problema câinilor de pe străzi, atât de discutată mai ales în campanii electorale sau cu ocazia vizitelor externe. Astfel că, în prag de Summit NATO, câinelui comunitar, cel în cauză, dar care rămâne singurul fără nici o vină, îi mai rămâne să fredoneze piesa trupei Taxi: “Întreaga Europă a venit să vadă /Da’ m-a găsit pe mine pe stradă (...) Vaca dă lăptic, găina, ouşor, /numai eu nu mă-ncadrez în de-cor!”.

 

IUBIŢI ŞI CÂINII VA­GA­BONZI! Dar cu măsură... Aşa ar zice cei de la ecarisaj, care primesc oalele sparte-n cap. “A venit un domn aici şi mi-a imputat haina soţiei, pentru că nu a fost în teritoriu să luăm câinii. Altcineva a venit că i-au distrus maşina. Nici o asi­gurare nu acoperă distrugerile de acest fel. Şi plângea că trebuie să plătească zeci de milioane pentru că nişte câini i-au distrus maşina. Să vedeţi câte cazuri sunt zilnic la Colentina, de oameni muşcaţi de câini. Nu putem să-i mulţumim nici pe aceştia, nici pe iubitorii de animale. E foarte greu”, spune medicul Paula Geanina Ştefan. De două săptămâni nu se mai fac eutanasieri. Dar nici adopţii. “Noi am avut ziua porţilor deschise, în care adopţia a fost gratuită. Tot ONG-urile au venit să adopte. Deci populaţia, prea puţin. Şi au fost zilele în care nu s-a plătit nimic. Bun, nu mai eutanasiem, dar veniţi şi luaţi-i! Avem protocoale cu ONG-urile, care pot să-i ia gratuit. Nu a venit nimeni. Pentru cei cu care avem protocolul îi castrăm, îi vaccinăm şi îi dăm gratuit”, spune medicul. Prinderea câinilor de pe stradă s-a sistat joi, 7 ianuarie, pentru că în cele două adăposturi, din Bd. Theodor Pallady şi de la Chiajna, nu mai este nici un loc disponibil. Sunt 200 de animale în primul şi 230 în cel de-al doilea, iar veterinarii nu ştiu ce se va în­tâm­pla cu ei. Acum se aşteaptă iu­bi­torii de animale care să-i adopte.

 

BUCUREŞTIUL LUI BĂ­SESCU. “Problema s-a rezolvat în anul 2001, când domnul primar general de-atunci, Traian Băsescu, a dat o dispoziţie prin care să se eutanasieze câinii capturaţi care erau liberi pe spaţiul public. Ulterior, a apărut Legea 227 pe anul 2002, care prevedea capturarea câinilor în adăposturile ASA, dar nu era bine pusă la punct în pri­vinţa sancţiunilor. Nefiind foarte bine pus la punct sistemul de sancţiuni, acestea nu s-au putut aplica niciodată, iar reîntoarcerea câinilor în teritoriu este şi acum în floare”, spune directoarea ASA. Aşa s-a ajuns la metoda lui Traian Bă­sescu. Dacă în anul 2000 au fost prinşi, castraţi şi adoptaţi în Bucureşti 6.358 de câini, anul ur­mă­tor au murit 47.916 din cei 50.863 prinşi, pentru că au fost adoptaţi numai 297. În 2002 au murit 33.650, numărul eutanasie­rilor scăzând în următorii trei ani. În 2007 au fost prinşi 13.582 de câini, dintre care doar 2.124 au fost adoptaţi, iar restul au fost eutanasiaţi. Acum legea i-a salvat de la moar­te, dar situaţia lor a rămas in­certă, în lipsa unor soluţii pe termen lung.

 

BUGET DEGEABA? Lăsând gluma, oare nu s-ar putea găsi, totuşi, o soluţie pentru oprirea în­mul­ţirii câinilor, din bugetul alocat de Consiliul General al municipiului Bucureşti, adică în jur de 30 de miliarde pe an, fără să se ia în calcul măcelărirea lor? Un câine consumă 300 de grame de hrană usca­tă pe zi, adică 2,1 kg pe săptămână, care costă 5,52 lei în fiecare săp­tă­mână pentru fiecare animal din adăposturi. O crotalie costă 2,50 lei, iar un microcip, 15 lei. Cheltuielile pentru un câine adoptat din adăposturile ecarisajului se ridică la 141,33 lei, banii fiind recuperaţi din taxa pentru adopţie. Simona Panaitescu, directoarea ASA, crede că de acum vor creşte costurile la sterilizări şi la hrană. Dar nu se va mai cheltui cu eutanasierea, iar costurile pentru combustibil se vor diminua semnificativ. Dar câinii, adică cei 430 din cele două adăposturi, vor rămâne blocaţi în cuşti, în timp ce alte zeci de mii se vor înmulţi pe străzi, pentru că nu se găsesc soluţii. Şi nu e vina lor!

 

Situaţia câinilor maidanezi în ultimii ani

Click pe imagine pentru a mări 

 

 

 

 

 
diana.caloianu@jurnalul.ro

Citeşte mai multe despre:   special,   comunitar,   caini,   câinilor

 

Ştiri din .roPUBLICITATE
  
Afisari: 1380


Mai multe titluri din categorie

Semmeringul bănăţean, ruinat de autorităţi. Cea mai veche linia ferată montană din România este o povară pentru CFR şi politicieni

Semmeringul bănăţean, ruinat de autorităţi. Cea mai veche linia ferată montană din România este o povară pentru CFR şi politicieni
Galerie Foto În iulie 2014, CFR a anunţat că scoate la licitaţie, pentru o închirere pe o perioadă de patru ani, prima cale ferată montană din România, cea dintre Oraviţa şi Anina. Conform anunţului CFR, criteriul de...

Marius Tucă: Trezeşte-mă!

Marius Tucă: Trezeşte-mă!
 Trezeşte-mă când n-a-nceput S-o luăm de la capăt de la început Înainte să te transformi în poezie În Domnişoara Erezie. Trezeşte-mă de la-nceput Când încă somnul este nevăzut Înainte...

Controversele dosarului “Mita din parcarea Internelor”. Omul de afaceri Cătălin Chelu dat în urmărire naţională

Controversele dosarului “Mita din parcarea Internelor”. Omul de afaceri Cătălin Chelu dat în urmărire naţională
Omul de afaceri Cătălin Chelu, condamnat luni la şase ani de închisoare cu executare în dosarul “Mita de la Interne” a fost dat în urmărire naţională, potrivit unor surse din cadrul Poliţiei. Acesta ar fi...

Gala celei de-a X-a ediţii Folk You! Florian Pittiş. Gând de mare pus pe asfaltul Bucureştiului: 19 şi 20 septembrie, în Piaţa George Enescu

Gala celei de-a X-a ediţii Folk You! Florian Pittiş. Gând de mare pus pe asfaltul Bucureştiului: 19 şi 20 septembrie, în Piaţa George Enescu
Începând din 2011, Festivalul Folk You! Florian Pittiş are buletin de Bucureşti. Festivalul s-a îmbrăcat în haine de gală, pentru prima oară pe strada Franceză, în Centrul Vechi, un loc cu tradiţie pentru un...

Bulibaşa din Dolj, ucis la comanda fiului

Bulibaşa din Dolj, ucis la comanda fiului
Video Un bulibaşă din Dolj a fost ucis noaptea, în propria casă. Atacatorii au intrat peste el în timp ce dormea şi i-au tăiat gâtul cu un cuţit. Toma Ion (42 ani) a fost găsit de soţia lui fără suflare, zăcând...

O singură crimă, mai multe verdicte. Cine l-a ucis pe profesorul de matematică?

O singură crimă, mai multe verdicte. Cine l-a ucis pe profesorul de matematică?
Adevărul are mai multe feţe. Dar cum e posibil ca din aceleaşi piese de puzzle, probele existente într-un dosar de omor, să compui imagini total diferite? Rând pe rând, patru judecători au considerat că Vasile...

Marius Tucă: Concert pentru pian şi fereastră

Marius Tucă: Concert pentru pian şi fereastră
 Concert pentru pian şi fereastră Cu degetele tale frumoase Cântând lumina albastră Cu marea pe glezne, cu dorul în oase O simfonie aparte, în gândurile tale sihastre Cu păsări prin gene, pe catarge, pe...

Videanu, între abuz în serviciu şi subminarea economiei de stat

Videanu, între abuz în serviciu şi subminarea economiei de stat
Magnatul Ioan Niculae a primit gaze ieftine de la miniştrii Vosganian şi VideanuNecazurile se ţin scai de fostul primar al Bucureştiului, Adriean Videanu, care a moştenit scaunul de edil de la Traian Băsescu. Magis...

Veste, poveste (30). Dragul meu judecător corupt

Veste, poveste (30). Dragul meu judecător corupt
În vremea îndepărtată când s-au petrecut aceste fapte, undeva în ţară, mai vârstnicul meu prieten M. era judecător. Atunci mi-a făcut onoarea de a mă numi prieten, în urma unor evenimente nedorite care ne-au...

Jurnalul unui supravieţuitor de la Auschwitz (5): La eliberare avea 45 de kilograme, nu-l recunoşteau nici colegii de şcoală

Jurnalul unui supravieţuitor de la Auschwitz (5): La eliberare avea 45 de kilograme, nu-l recunoşteau nici colegii de şcoală
Galerie Foto Aliaţii au ajuns la porţile lagărelor părăsite de nemţi. Deţinuţii ce au supravieţuit printr-un miracol regimului de exterminare au fost eliberaţi şi au putut să se întoarcă acasă. Unii nu au mai avut la...

Secretele fraudării admiterii în magistratură. CSM ţine secretă lista celor excluşi din examen

Secretele fraudării admiterii în magistratură. CSM ţine secretă lista celor excluşi din examen
Examenele pentru admiterea în Institutul Naţional al  Magistraturii şi în magistratură nu a fost lipsit de incidente, inclusiv de tentative de fraudare a concursului. CSM ţine secretă lista celor excluşi din...

Veste, poveste (29). Vreau să fiu un grup de cetăţeni!

Veste, poveste (29). Vreau să fiu un grup de cetăţeni!
Îmi amintesc că acum mulţi ani, când Adrian Năstase privea ţara prin geamurile fără gratii de la Guvern, a ars un bloc din Drumul Taberei. Dar a ars, nu glumă, doar pereţii au rămas. Bieţii oameni din bloc...

Marius Tucă: Ultraviolete

Marius Tucă: Ultraviolete
 În această dimineaţă Eu ţi-am cules Un buchet de ultraviolete Şi soarele s-a bucurat Că prin mine, post-restant Poate să-ţi ofere ceva Din strălucirea lui, Cu rugămintea Să nu ţi-o iei în cap Şi să...

O tragedie românească: „Duelul mortal de la Copou“ (2)

O tragedie românească: „Duelul mortal de la Copou“ (2)
Galerie Foto Pe 14 ianuarie 1904, la 8 și ceva dimineața, Mihai Codreanu și Jaques Levin sosesc ultimii la Rond Point, în Copou ‒ pe unde ar fi astăzi Agronomia. Ceilalți sunt toți acolo. Au ajuns cu birjele, umblând pe...

O tragedie românească: "Duelul mortal de la Copou" (1)

O tragedie românească:  "Duelul mortal de la Copou" (1)
Galerie Foto Povestea acestui duel care a cutremurat România merită detaliată pentru că, dacă vorbim de poetul Mihai Codreanu, mai pune puţină culoare pe imaginea lui, cam ştearsă astăzi, şi aduce o lumină puternică,...