x close

Ţara te vrea castrat!

0
Autor: Diana Scarlat 16 Feb 2008 - 00:00
Ţara te vrea castrat! Marin Raica/


“Castraţi-mă, castraţi-mă, /Sau, dacă vreţi, eutanasiaţi-mă, /Pentru că ultima voastră problemă, e clar /Sunt eu, câinele comunitar!” Între iubitorii de animale, legislaţie şi ecarisaj rămâne tot el, câinele comunitar. Unii îl urăsc, alţii îl iubesc, dar soluţii pentru el nu se găsesc. Doar din când în când mai vine cineva cu soluţii extreme, iar atunci reîncepe scandalul.

“Castraţi-mă, castraţi-mă, /Sau, dacă vreţi, eutanasiaţi-mă, /Pentru că ultima voastră problemă, e clar /Sunt eu, câinele comunitar!” Între iubitorii de animale, legislaţie şi ecarisaj rămâne tot el, câinele comunitar. Unii îl urăsc, alţii îl iubesc, dar soluţii pentru el nu se găsesc. Doar din când în când mai vine cineva cu soluţii extreme, iar atunci reîncepe scandalul.

De când nu se mai fac euta­nasieri, pentru că sunt interzise de Legea 9 din 11 ianuarie 2008, personalul de la Ecarisaj se întreabă oare ce ne rezervă viitorul. Acum, când am intrat şi noi în rândul lumii civilizate şi nu mai omorâm câinii cu bestialitate, avem o nouă problemă: nu sunt soluţii. Dr Paula Geanina Ştefan, medicul veterinar de la adăpostul Administraţiei pentru Supravegherea Animalelor (ASA) din Bd. Theodor Pallady pledează pentru castrare, ca unică soluţie sal­vatoare: “Eu zic că toţi ar trebui cas­traţi, ca să se evite înmulţirea, care este incontrolabilă în momentul de faţă. Mi se pare că e ceva foarte bun pentru animale. Eu am câni de rasă acasă, campioni pe România, pe care i-am castrat. Li se reduce foarte mult din hormoni. E foarte necesar!”, explică doamna doctor. Aşa se face că, dacă vrei să iei un câine din adăposturile eca­ri­sajului, n-ai cum să-l scoţi decât castrat. Nu contează dacă tu, “pă­rin­tele” adoptiv, vrei să-ţi facă pui câi­nele pe care-l iei. “Ce urmaşi poate să aibă un maidanez? De aici nu iese nici un câine necastrat. Doar dacă e un exemplar foarte valoros, dar noi nu luăm câini de rasă de pe stradă”, mai spune me­dicul veterinar. Nenorocirea e că atunci când vorbeşte de castrare, doam­na veterinar de la ecarisaj se referă doar la câinii care sunt adoptaţi, când soluţia ar fi chiar castra­rea celor care se înmulţesc pe străzi. Iar acum blocarea patrupe­delor în cele două adăposturi nu este, în nici un caz, o soluţie.

 

ZBOARĂ, PUIULE, ZBOA­RĂ! Deci dacă vrei pui, n-ai cum, pentru că puii “zboară” definitiv, o dată cu biletul de ieşire. Măsura a fost prevăzută de lege pentru a se evita readucerea pe străzi a câinilor fără stăpân care se pot reproduce. Dar nu s-a gândit nimeni la o va­riantă “de compromis” pentru ca­zurile de reală adopţie. Dacă-ţi pierzi câinele, animalul ajunge la ecarisaj şi vii în maximum 48 de ore să-l recuperezi, îl iei înapoi întreg, fără taxe. În schimb, dacă aveţi amândoi ghinion şi depăşiţi termenul de două zile, atunci se consideră adopţie, deci plăteşti un mi­lion jumate şi-l duci înapoi acasă eunuc. Asta e litera legii şi peste ea nu trece nimeni! Mai în glumă, mai în serios, soluţia castrării a rămas cam singura care poate să reducă şi suferinţa celor care urăsc animalele de pe stradă, şi a bieţilor câini care se înmulţesc fără să ştie că “încalcă legea”. Dar asta nu se întâmplă. La adăpostul de la Chiajna am găsit în curte o “clinică veterinară” utilată cu tot ce-i trebuie pentru a fi folosită la castrarea şi vaccinarea antirabică a câinilor de pe străzi. Dar ea nu mai poate fi folosită de un an. “Maşina asta a costat foarte mulţi bani, dar legea nu ne mai permite să o folosim. A fost cum­părată acum trei ani, dar de un an şi ceva stă degeaba. Am fost acuzaţi şi de concurenţă neloială de cei care au cabinete veterinare, pentru că preţurile sunt mai mici la noi”, spune veterinarul Dragoş Popa, şeful biroului Relaţii Publice de la Chiajna.

 

CÂINELE INEXISTENT. “Ţara-i o grădină, Bucureştiul, o floare. /Eu merg pe trotuar /Cu labele murdare. /Ce nesimţire! Sunt un măgar! /De fapt, sunt un câine comunitar.” De fapt, “câinele comunitar” nu există. Există numai “poliţistul comunitar”, care n-am înţeles de ce are biroul chiar lângă cel al veterinarului de la ecarisaj, în Theodor Pallady... În fine, e problema lor. “Nu e prevăzut în nici o lege termenul de «câine comunitar». Sunt doar câini liberi, ne­su­pravegheaţi, care pleacă de la nişte stăpâni. Pentru că ne confruntăm cu problema aceasta. De la curţi proprietarii dau drumul câinilor, tranzitează spaţiul public, după care se reîntorc. Eventual se şi împerechează aceşti căţei, la care noi nu avem acces, conform legii, să-i sterilizăm”, explică Simona Panaitescu, directoarea ASA. Şi asta nu este singura problemă de lacune legislative care-i pune în încurcătură pe cei care trebuie să rezolve problema câinilor de pe străzi, atât de discutată mai ales în campanii electorale sau cu ocazia vizitelor externe. Astfel că, în prag de Summit NATO, câinelui comunitar, cel în cauză, dar care rămâne singurul fără nici o vină, îi mai rămâne să fredoneze piesa trupei Taxi: “Întreaga Europă a venit să vadă /Da’ m-a găsit pe mine pe stradă (...) Vaca dă lăptic, găina, ouşor, /numai eu nu mă-ncadrez în de-cor!”.

 

IUBIŢI ŞI CÂINII VA­GA­BONZI! Dar cu măsură... Aşa ar zice cei de la ecarisaj, care primesc oalele sparte-n cap. “A venit un domn aici şi mi-a imputat haina soţiei, pentru că nu a fost în teritoriu să luăm câinii. Altcineva a venit că i-au distrus maşina. Nici o asi­gurare nu acoperă distrugerile de acest fel. Şi plângea că trebuie să plătească zeci de milioane pentru că nişte câini i-au distrus maşina. Să vedeţi câte cazuri sunt zilnic la Colentina, de oameni muşcaţi de câini. Nu putem să-i mulţumim nici pe aceştia, nici pe iubitorii de animale. E foarte greu”, spune medicul Paula Geanina Ştefan. De două săptămâni nu se mai fac eutanasieri. Dar nici adopţii. “Noi am avut ziua porţilor deschise, în care adopţia a fost gratuită. Tot ONG-urile au venit să adopte. Deci populaţia, prea puţin. Şi au fost zilele în care nu s-a plătit nimic. Bun, nu mai eutanasiem, dar veniţi şi luaţi-i! Avem protocoale cu ONG-urile, care pot să-i ia gratuit. Nu a venit nimeni. Pentru cei cu care avem protocolul îi castrăm, îi vaccinăm şi îi dăm gratuit”, spune medicul. Prinderea câinilor de pe stradă s-a sistat joi, 7 ianuarie, pentru că în cele două adăposturi, din Bd. Theodor Pallady şi de la Chiajna, nu mai este nici un loc disponibil. Sunt 200 de animale în primul şi 230 în cel de-al doilea, iar veterinarii nu ştiu ce se va în­tâm­pla cu ei. Acum se aşteaptă iu­bi­torii de animale care să-i adopte.

 

BUCUREŞTIUL LUI BĂ­SESCU. “Problema s-a rezolvat în anul 2001, când domnul primar general de-atunci, Traian Băsescu, a dat o dispoziţie prin care să se eutanasieze câinii capturaţi care erau liberi pe spaţiul public. Ulterior, a apărut Legea 227 pe anul 2002, care prevedea capturarea câinilor în adăposturile ASA, dar nu era bine pusă la punct în pri­vinţa sancţiunilor. Nefiind foarte bine pus la punct sistemul de sancţiuni, acestea nu s-au putut aplica niciodată, iar reîntoarcerea câinilor în teritoriu este şi acum în floare”, spune directoarea ASA. Aşa s-a ajuns la metoda lui Traian Bă­sescu. Dacă în anul 2000 au fost prinşi, castraţi şi adoptaţi în Bucureşti 6.358 de câini, anul ur­mă­tor au murit 47.916 din cei 50.863 prinşi, pentru că au fost adoptaţi numai 297. În 2002 au murit 33.650, numărul eutanasie­rilor scăzând în următorii trei ani. În 2007 au fost prinşi 13.582 de câini, dintre care doar 2.124 au fost adoptaţi, iar restul au fost eutanasiaţi. Acum legea i-a salvat de la moar­te, dar situaţia lor a rămas in­certă, în lipsa unor soluţii pe termen lung.

 

BUGET DEGEABA? Lăsând gluma, oare nu s-ar putea găsi, totuşi, o soluţie pentru oprirea în­mul­ţirii câinilor, din bugetul alocat de Consiliul General al municipiului Bucureşti, adică în jur de 30 de miliarde pe an, fără să se ia în calcul măcelărirea lor? Un câine consumă 300 de grame de hrană usca­tă pe zi, adică 2,1 kg pe săptămână, care costă 5,52 lei în fiecare săp­tă­mână pentru fiecare animal din adăposturi. O crotalie costă 2,50 lei, iar un microcip, 15 lei. Cheltuielile pentru un câine adoptat din adăposturile ecarisajului se ridică la 141,33 lei, banii fiind recuperaţi din taxa pentru adopţie. Simona Panaitescu, directoarea ASA, crede că de acum vor creşte costurile la sterilizări şi la hrană. Dar nu se va mai cheltui cu eutanasierea, iar costurile pentru combustibil se vor diminua semnificativ. Dar câinii, adică cei 430 din cele două adăposturi, vor rămâne blocaţi în cuşti, în timp ce alte zeci de mii se vor înmulţi pe străzi, pentru că nu se găsesc soluţii. Şi nu e vina lor!

 

Situaţia câinilor maidanezi în ultimii ani

Click pe imagine pentru a mări 

 

 

 

 

 
diana.caloianu@jurnalul.ro

Citeşte mai multe despre:   special,   comunitar,   caini,   câinilor

 

Ştiri din .roPUBLICITATE
  
Afisari: 1522


Mai multe titluri din categorie

Defrişările masive din ograda poliţiei Alba. Văile Sebeşului şi Mirajului, paradisul drujbaşilor

Defrişările masive din ograda poliţiei Alba. Văile Sebeşului şi Mirajului, paradisul drujbaşilor
Galerie Foto Tăierile ilegale ale pădurilor din Munţii Apuseni sunt protejate la cel mai înalt nivel de către poliţiştii care ar trebui să stopeze tăierile ilegale de pădure. Maşinile încărcate cu buşteni, fiind...

MISS EGIPT 2014: Sunt o Miss cu o Misiune! Despre drepturile femeilor, pe fondul instabilităţii politice

MISS EGIPT 2014: Sunt o Miss cu o Misiune!  Despre drepturile femeilor, pe fondul instabilităţii politice
Galerie Foto De patru ani, în Egipt nu s-a mai desfăşurat concursul de Miss, din cauza instabilităţii politice. În 2014, o tânără care luptă pentru drepturile femeilor a fost încoronată Miss Egipt. Despre lungul drum spre...

Cercetarea, pe minus la toate capitolele. Subfinanţare. Organizare deficitară. Lipsa de forţe calificate

Cercetarea, pe minus la toate capitolele. Subfinanţare. Organizare deficitară. Lipsa de forţe calificate
Iniţiativa preşedintelui Fundaţiei Naţionale pentru Ştiinţă şi Artă (FNSA), acad. Eugen Simion, de a evalua periodic situaţia cercetării româneşti continuă cu o nouă dezbatere (3 decembrie a.c.)....

Dan Negru: “În copilărie vroiam să ajung şofer de TIR”

Dan Negru: “În copilărie vroiam să ajung şofer de TIR”
Galerie Foto “Academia Vedetelor”, “Ciao, Darwin”, Revelioanele, “Next Star”... Dan Negru vorbeşte cu sinceritate, la ceas aniversar, despre toate acestea şi despre multe altele.■ Cum a fost începutul tău în...

Crinuta Dumitrean, mogul imobiliar din Ilfov. Protejata liderului PDL Ioan Oltean, fosta miss Bistrita nu a putut justifica 150000 de euro

Crinuta Dumitrean, mogul imobiliar din Ilfov. Protejata liderului PDL Ioan Oltean, fosta miss Bistrita nu a putut justifica 150000 de euro
Fosta sefa a Autoritatii Nationale pentru Restituirea Proprietatilor, Crinuta Nicoleta Dumitrean a fost retinuta de procurorii anticoruptie pentru abuz in serviciu in dosarul despagubirilor ilegale acordate...

Retrocedările pe “filiera Cotroceni”. Consilierii lui Băsescu, Răzvan Murgeanu şi Daniel Moldoveanu, conectaţi la afacerea Plumbuita

Retrocedările pe “filiera Cotroceni”. Consilierii lui Băsescu, Răzvan Murgeanu şi Daniel Moldoveanu, conectaţi la afacerea Plumbuita
Galerie Foto Bulgărele retrocedărilor frauduloase se transformă într-o avalanşă după arestarea Alinei Bica, şefa Parchetului anti-mafia. Este evidentă legătura între “campionii” retrocedărior şi mediul politic...

EXCLUSIV. RADU BELIGAN: Timpul e o glumă proastă a unui calendar pe care eu nu-l recunosc

EXCLUSIV. RADU BELIGAN: Timpul e o glumă proastă a unui calendar pe care eu nu-l recunosc
Pentru maestru, viaţa este acel lucru minunat pe care îl descoperim prea târziu. Radu Beligan este o Mare Întâlnire, pentru fiecare dintre noi – pentru actori, o rampă de lansare, pentru jurnalişti – un...

Mizeria minei de aur de la Plumbuita. Războiul “cheiţelor” Kovesi – Bica este un conflict al clanurilor?

Mizeria minei de aur de la Plumbuita. Războiul “cheiţelor” Kovesi – Bica este un conflict al clanurilor?
În 2011, regimul Boc – Băsescu aplica cele mai dure măsuri de austeritate. Se închideau spitale, salariile bugetarilor erau tăiate cu 25%, poliţia era decimată prin concedieri, drepturile de pensii ale...

Marius Tucă: Fuga din dragoste

Marius Tucă: Fuga din dragoste
 O să fugim unul de celălalt Şi cu asupra de măsură O să ne căutăm unul pe altul, De-acum ne ştim de când lumea, Ne vom întâlni mereu La jumătatea drumului Între da şi nu, între eu şi tu, Între da...

IRINA IORDĂCHESCU (re)cucereşte Lumea!

IRINA IORDĂCHESCU (re)cucereşte Lumea!
În România, biletele pentru spectacolele în care cântă se epuizează cu săptămâni înainte. Peste hotare, străinii se luptă să ne-o convingă să rămână la ei. Dar Irina Iordăchescu e a noastră, pentru...

Georges Chiriță, românul care a creat un stick de lux pentru Regina Angliei

Georges Chiriță, românul care a creat un stick de lux pentru Regina Angliei
Galerie Foto  După Revoluţie a plecat din ţară. A ales Parisul. Îşi aminteşte de camerele sărăcăcioase în care a înfruntat prima iarnă pe melaguri străine, chiar şi de maşina care i-a fost adăpost în nopţile...

București 555. „Biserica Vlădicăi” din „Țigănia Mitropoliei”

București 555. „Biserica Vlădicăi” din „Țigănia Mitropoliei”
Neofit Cretanul, ctitorul bisericii pierduteRecent, au văzut lumina zilei paginile de jurnal misionar ale Mitropolitului Neofit I Cretanul, întâistătător al Mitropoliei Ungro-Vlahiei în timpul lui Constantin...

La nouă ani, la facultate! Adolescenta care face ca România să fie remarcată în lume

La nouă ani, la facultate! Adolescenta care face ca România să fie remarcată în lume
Galerie Foto La vremea la care şcolarii mâzgălesc băncile cu zelul lor de începători, ea lua lecţii în băncile facultăţii. Cot la cot cu studenţi ce aveau dublul vârstei sale, şi mai mult. Ea, nouă ani! “Colegii”...

București 555. Cum s-a ridicat Biserica Săpunarilor

București 555. Cum s-a ridicat Biserica Săpunarilor
După legendă, a fost ctitorită de ciobanii bulgari, veniți în transhumanțăÎn spatele Spitalului Colțea se găsea odinioară, închipuit cu ulițe încurcate (să nu-și mai găsească vântul cel netrebnic din...

Document HALUCINANT. Orgii sexuale şi furie carnală - Scrisoarea NECENZURATĂ trimisă de FBI lui Martin Luther King

Document HALUCINANT. Orgii sexuale şi furie carnală - Scrisoarea NECENZURATĂ trimisă de FBI lui Martin Luther King
Publicația americană New York Times a publicat, în exclusivitate, conținutul necenzurat al unei scrisori trimise de FBI (Biroul Federal de Investigații) lui Martin Luther King, cu câteva săptămâni înainte ca...
Participa la concurs si poti castiga 3 bilete la spectacolul: “Spărgătorul de Nuci- Balet pe gheaţă”. Pentru mai multe detalii apasa aici.