x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Terapii complementare Ovăzul, remediu antistres

Ovăzul, remediu antistres

12 Iun 2007   •   00:00

Ovăzul este cel mai hrănitor dintre toate cerealele. S-a demonstrat că fulgii şi făina integrală de ovăz sunt produse dietetice şi mijloace terapeutice in cele mai diferite probleme de sănătate: de la insomnii, dureri de cap şi pănă la anemii, gută, dislipidemii.

Ovăzul este cel mai hrănitor dintre toate cerealele. S-a demonstrat că fulgii şi făina integrală de ovăz sunt produse dietetice şi mijloace terapeutice in cele mai diferite probleme de sănătate: de la insomnii, dureri de cap şi pănă la anemii, gută, dislipidemii. Ovăzul ne furnizează la fel de multe proteine ca şi grăul, 6%-9% grăsimi şi 60% carbohidraţi, avănd totodată şi un conţinut bogat in vitaminele din grupul B, fier, seleniu, magneziu, calciu, fosfor, fibre alimentare. Principala proprietate a boabelor de ovăz este aceea de remineralizant, tonic al sistemului nervos central datorită vitaminelor şi mineralelor. Din acest motiv, fulgii de ovăz sunt indicaţi in stările de stres, astenie, in insomnii sau dureri de cap. In aceste cazuri poate fi folosită şi tinctura de ovăz din farmacii. Se ia căte o linguriţă de tinctură diluată in puţină apă, seara, inainte de culcare. Efectul sedativ este dovedit.

Dr. Iulia-Violeta Vlad ne recomandă maceratul la rece din făină integrală sau fulgi de ovăz. 100 g făină se pun in 500 ml apă, se lasă la macerat căteva ore, apoi se bea intreaga cantitate zilnic. Maceratul astfel pregătit este un bun remineralizant mai ales in cazul persoanelor astenice, anemice. Copiilor anemici le putem da fie fulgi de ovăz cu lapte, fie un desert pregătit din făină integrală de ovăz fiartă in apă şi amestecată cu miere şi fructe.

Scad colesterolul

"De asemenea, fulgii de ovăz au efectul de a scădea nivelul de colesterol in sănge, dar şi nivelul de acid uric. De aceea, un mic dejun cu fulgi de ovăz le este recomandat şi celor care suferă de dislipidemii sau gută", precizează dr. Iulia-Violeta Vlad, medic specialist medicină de familie, cu competenţă in api-fitoterapie. Decoctul dintr-o lingură cu boabe de ovăz la o cană cu apă este un bun diuretic şi laxativ. Se beau trei-patru căni de decoct zilnic. Consumaţi ca atare, fulgii de ovăz stimulează digestia, iar datorită fibrelor alimentare au un rol deosebit in prevenirea cancerelor, in special a celui de colon.

DIETE. 100 g fulgi de ovăz integrali aduc un aport de 375 de calorii. Fulgii dau senzaţia de saţietate rapid, fiind recomandaţi in dietele de slăbit, dar şi in regimul alimentar al diabeticilor, insă numai sub supraveghere medicală. Diabeticii pot bea de asemenea căte o jumătate de pahar cu infuzie de ovăz, de două-trei ori pe zi, inainte de masă.

UZ EXTERN. "Ovăzul poate fi folosit şi extern. Pentru calmarea durerilor, persoanele cu reumatism, artroze pot face băi in care adaugă decoct din paie de ovăz", ne sfătuieşte dr. Iulia-Violeta Vlad. Durerile care insoţesc nevralgiile intercostale pot fi calmate cu cataplasme calde cu făină de ovăz. Cataplasmele se lasă să acţioneze două ore.

VITAMINELE B. Proprietăţi terapeutice are şi ovăzul verde sub formă de suc sau extract (se găseşte in farmacii). Acesta conţine complexul de B-uri şi multe minerale. Sucul de ovăz dă rezultate benefice in suprasolicitarea nervoasă, in tulburările de ritm cardiac. De asemenea, redă pofta de măncare, acţionează ca fortifiant general, fiind recomandat şi in cancer.

×
Subiecte în articol: ovăz terapii complementare