x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Educatie ADMITERE FACULTATE 2016. UMF Cluj organizează admitere pentru facultăţile de Medicină, Medicină Dentară şi Farmacie

ADMITERE FACULTATE 2016. UMF Cluj organizează admitere pentru facultăţile de Medicină, Medicină Dentară şi Farmacie

18 Iul 2016   •   10:40
ADMITERE FACULTATE 2016. UMF Cluj organizează admitere pentru facultăţile de Medicină, Medicină Dentară şi Farmacie
Sursa foto: Marin Raica/Intact Images

ADMITERE FACULTATE 2016 Universitatea de Medicină şi Farmacie "Iuliu Haţieganu" începe luni înscrierile pentru admitere, care va avea loc în data de 25 iulie 2016, pentru trei programe de studiu.

Astfel, înscrierile se fac pentru Facultatea de Medicină (medicină, asistenţă medicală generală, balneofiziokinetoterapie şi recuperare, radiologie-imagistică), Facultatea de Medicină Dentară (medicină dentară, tehnică dentară) şi Facultatea de Farmacie (farmacie, nutriţie şi dietetică).

Potrivit unui comunicat al UMF Cluj, pentru anul universitar 2016-2017 au fost puse la dispoziţia candidaţilor un număr de 926 de locuri, dintre care 600 de locuri bugetate şi 326 de locuri cu taxă.

"Examenul de admitere se susţine prin probă scrisă, în limba română. Concursul se desfăşoară după sistemul 'grilă' - întrebări cu răspunsuri multiopţionale. Durata probei este de 2 ore", se arată în comunicatul transmis AGERPRES.

Perioada de înscriere este 18 - 22 iulie 2016. Înscrierea candidaţilor va fi asigurată de către un birou special creat în acest scop, care va funcţiona în perioada menţionată, în clădirea de pe strada Marinescu nr. 23, etajul I, între orele 8,00 şi 16,00.

Toate informaţiile referitoare la condiţiile de desfăşurare a concursului se găsesc în Ghidul Admiterii 2016, publicat pe site-ul universităţii, la secţiunea Admitere 2016.

Pe durata înscrierii şi a susţinerii examenului, candidaţii şi însoţitorii acestora pot beneficia de cazare în căminele universităţii, la dispoziţia lor fiind puse circa 500 de locuri de cazare, cu preţuri variind între 25 şi 40 de lei de persoană pe zi.

"Examenul de admitere la Universitatea de Medicină şi Farmacie 'Iuliu Haţieganu' Cluj-Napoca reprezintă o probă complexă de testare a cunoştinţelor şi potenţialului candidaţilor. An de an, exigenţa acestui examen creşte, demersul fiind necesar pentru selectarea celor mai potriviţi candidaţi pentru viitorul sistemului naţional de sănătate", se mai arată în comunicat.

Primele legături ale Clujului cu învăţământul medical datează din 1775, când a fost înfiinţată "Şcoala medico-chirurgicală" din Cluj. Aici a fost profesor cunoscutul oculist Ioan Piuariu-Molnar. În 1816, "Şcoala medico-chirurgicală" s-a transformat în "Liceul medico-chirurgical".

Facultatea maghiară de Medicină a fost fondată chiar de la începutul existenţei Universităţii "Ferencz Jozsef" din Cluj, în 1872. Curând după acest moment, între 1888-1901, au fost construite clinicile şi institutele facultăţii, situate pe strada care în prezent poartă numele de "Clinicilor", şi care funcţionează şi astăzi.

Imediat după Marea Unire a Transilvaniei cu România, în 1919, a fost întemeiată Facultatea Românească de Medicină, ca parte componentă a Universităţii "Daciei Superioare". Primul decan şi organizator al facultăţii a fost Iuliu Haţieganu, cel care dă astăzi numele universităţii clujene de medicină. Acesta a fost "Magnificus Rector" al acestei Universităţii din Cluj şi unul dintre cei mai respectaţi şi îndrăgiţi oameni ai comunităţii.

Datorită iniţiativei sale, au fost create noi discipline, precum: semiologia medicală, radiologia, stomatologia şi istoria medicinii, care au fost premiere în învăţământul medical românesc. Tot Haţieganu este şi cel din a cărui iniţiativă a fost construit Parcul Sportiv din Cluj-Napoca. El a susţinut financiar, din fonduri proprii, înfiinţarea acestui parc, după ce fiul său a murit la o vârstă fragedă.

Prestigiul Facultăţii de Medicină a fost asigurat încă de la început de remarcabilii profesori români precum Victor Babeş, Constantin Levaditi, Ştefan Gh. Nicolau şi Nicolae Minovici, ca şi de celebrii profesori francezi Jules Guiart, René Jeannel.

×
Subiecte în articol: ADMITERE FACULTATE 2016 UMF Cluj