x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Educatie Arta, tehnică de dezvoltare personală

Arta, tehnică de dezvoltare personală

02 Apr 2018   •   11:25
Arta, tehnică de dezvoltare personală
Sursa foto: Dan Marinescu

Pătrunderea în lumea artei reprezintă o experienţă unică. Fie că sunt lecţii de actorie, ore de artă meşteşugărească sau pictură pe apă, pentru copii este o ocazie minunată ca aceştia să îşi poata manifesta trăirile atunci când nu le pot exprima, sau pur şi simplu nu găsesc cuvintele potrivite pentru a o face. De asemenea, descoperirea şi îmbrăţişarea unei forme a artei le poate arăta celor mici chiar şi un drum de urmat în viaţă.

La Clubul de Excelenţă al Fundaţiei Dan Voiculescu, cursul de dezvoltare personală prin artă este printre cele mai apreciate de copii şi părinţi deopotrivă. Cursul cuprinde atat tehnici de actorie, cât şi cursuri de artă meşteşugăraesca şi scriere creativă, toate având ca scop dezvoltarea personală, a capacităţii de a se exprima liber, dezvoltarea capacităţii de a ieşi din situaţii dificile, a simţului artistic şi cultivarea gustului estetic.

"Toate aceste lucruri întregesc minunat tabloul personalității și al încrederii de sine. Copilul își exersează memoria, atenția și gândirea atunci când învață și interpretează un rol. De asemenea, teatrul poate stimula interesul copilului pentru lectură, apropiindu-se dintr-o altă perspectivă de literatură, croindu-și modele și exemple de urmat. Dar poate cel mai minunat lucru este "educarea emoțiilor" prin contemplarea frumosului, prin deprinderea de a gândi înainte de a acționa, de a expune și nu a impune ideile, căci copilul învață să fie „stăpânul" propriilor emoții, să le gestioneze și să-și găsească propria modalitate de exprimare", spune actriţa Gabriela Ioniţă, cea care îi îndrumă pe cei mici. 

Pe de altă parte, la orele de artă meşteşugărească, copiii îşi dezvoltă creativitatea, gândirea logică şi deprind noi tehnici de lucru. "La finalul atelierelor de artă meșteșugărească și reciclare creativă, se va realiza o expoziție cu obiectele realizate de către copii, într-un spatiu public, cu posibilitate de vânzare, suma fiind donată pentru un scop caritabil. Alegerea obiectelor care vor fi construite are ca scop și insuflarea spiritului civic, conștientizarea copiilor privind protecția unui mediu curat și sănătos, subliniind importanța reciclării și a gestionării corecte a resurselor naturale", mai spune profesoara. În completarea activităţilor de dezvoltare personală se adaugă şi orele de confecţionat fructe din săpun, precum şi cele de pictură pe apă prin tehnica EBRU, o tehnică persană străveche, care reprezintă arta de a desena pe suprafața apei, urmând ca desenele realizate să se transpună, mai apoi, pe hârtie. "Arta EBRU se distinge printr-o calitate deosebită: unicitatea. Chiar dacă putem dirija culoarea pe suprafața apei cu anumite obiecte, nu vom ști cu exactitate cum va arăta desenul, doar vom putea aprecia și vom ști cu ce va semăna", ne-a mai declatat profesoara Gabriela Ioniţă.

Venind în completarea educației școlare clasice, cursurile organizate în cadrul Clubului de Excelență sunt gratuite și se adresează copiilor cu vârste cuprinse între 8 și 18 ani, oferindu-le acestora o perspectivă modernă, adaptată vârstei, personalității și procesului de asimilare a informației. Toate cursurile organizate la Clubul de Excelență sunt susținute de profesori și traineri cu vastă experiență și certificări internaționale.

 

×
Subiecte în articol: dezvoltare personală