x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Educatie Copiii, acceptaţi la şcoală doar vaccinaţi

Copiii, acceptaţi la şcoală doar vaccinaţi

de Monica Cosac    |    12 Apr 2017   •   12:20
Copiii, acceptaţi la şcoală doar vaccinaţi

Copiii nevaccinaţi nu vor putea fi înscrişi la şcoli şi grădiniţe, înscrierea făcându-se pe baza unei adeverinţe de vaccinare, iar părinţii care nu îşi vaccinează copiii până la vârsta de trei ani se pot alege cu dosar penal pentru rele tratamente aplicate minorului, potrivit proiectul de lege a vaccinării, pus ieri în dezbatere publică de Ministerul Sănătăţii. De asemenea, cadrele medicale care perticipă la campanii antivaccinare sau transmit de informații incorecte pot fi reclamaţi la organizaţiile profesionale.

 

Proiectul legii vaccinării, postat pe site-ul Ministerului Sănătăţii, are ca scop „creșterea acoperirii vaccinale pentru toate tipurile de vaccinuri incluse în Programul Național de Vaccinare, astfel încât să se asigure un status imun corespunzător al copiilor împotriva principalelor boli prevenibile prin vaccinare precum și conștientizarea părinților sau reprezentanților legali ai acestora privind beneficiile vaccinării, siguranța, calitatea și reacțiile adverse posibile în caz de vaccinare”, se arată în expunerea de motive. Iar înscrierea copiilor într-o colectivitate de învăţământ „se va face numai după prezentarea documentelor care atestă efectuarea vaccinărilor obligatorii sau a unei scheme de recuperare pe care să o realizeze în termen de un an”. Adeverința care atestă efectuarea vaccinărilor obligatorii poate fi eliberată de medicul de familiee sau furnizorul de servicii medicale de vaccinare.

 

Adeverinţa de vaccinare, obligatorie la înscrierea la şcoală

Unităţile de învăţământ au „obligația să solicite adeverința de vaccinare de la medicul de familie” şi trebuie „să suspende participarea la cursuri a copiilor care nu sunt vaccinaţi, în perioada unei epidemii”, potrivit proiectului. De asemenea, instituţiile de învățământ au obligația să anunțe Comisiile de vaccinare din cadrul direcțiilor de sănătate publică privind copiii care nu au fost vaccinați conform calendarului național de vaccinare.

Excepţie de la vaccinarea obligatorie fac doar copiii care au contraindicație definitivă la un anumit vaccin sau la toate vaccinurile, pe baza prezentării - de către părinți sau reprezentantul legal al copilului - a unei adeverințe care să ateste contraindicația definitivă, emisă de Comisia Județeană de Vaccinare a județului de domiciliu al copilului.

Conform documentului, „Ministerul Sănătății acoperă eventuale prejudicii suferite de persoane, ca urmare a vaccinărilor obligatorii”.

 

Sancţiuni doar pentru părinţi şi medici

În privinţa sancţiunilor, însă, proiectul legislativ conţine informaţii contradictorii: pe de o parte, iniţiatorii susţin că scopul acestei legi nu este acela de a sancționa părinții, însă textul legii prevede dosar penal pentru rele tratamente aplicate minorului în cazul celor care decid să nu îşi vaccineze copilul.

Astfel, printre atribuțiile Comisiilor de Vaccinare din cadrul Direcţiilor de Sănătate Publică, se numără şi „sesizarea serviciului public de asistenţă socială şi direcţia generală de asistenţă socială şi protecţia copilului privind neglijarea medicală și încălcarea drepturilor copilului de către părinți sau reprezentanți legali în cazul minorului care împlinește vârsta de 18 luni și nu a început sau a întrerupt schema privind vaccinurile obligatorii”.

De asemenea, în cazul copiilor care au împlinit vârsta de trei ani și nu au primit vaccinurile obligatorii corespunzătoare vârstei, sunt „sesizate instituțiile abilitate privind constatarea infracțiunii de rele tratamente aplicate minorului de către părinți sau reprezentanți legali”. 

În plus, comisiile de vaccinare se autosesizează și, atunci când este cazul, sesizează Colegiul Medicilor din România, Colegiul Medicilor Dentiști din România, Ordinul Asistenților Medicali și Moașelor din România, Colegiul Farmaciștilor din România precum și alte organisme abilitate atunci când se constată fapte săvârșite de către membrii cu drept de liberă practică precum participarea la acțiuni antivaccinare, transmiterea de informații incorecte sau nedovedite științific.

 

Ministrul Sănătăţii: Părinţii pot refuza vaccinarea pe propria răspundere

Pe de altă parte, deşi Ministerul Sănătăţii are obligaţia să asigure vaccinuri sigure, de calitate şi eficacitate corespunzătoare, dar şi să acopere eventualele prejudicii suferite de o persoană în urma vaccinărilor obligatorii, proiectul legislativ nu prevede și „tipurile de reacții adverse postvaccinale şi măsurile compensatorii aplicabile”, acestea urmând să fie stabilite ulterior, prin ordin de ministru.

Ministrul Sănătăţii susţine că proiectul de lege stabileşte cadrul legal de vaccinare şi cadrul de achiziţionare a vaccinurilor, dar nu conține un capitol de sancțiuni, deşi „este necesar un astfel de capitol”. „Aceste sancțiuni vor apărea în lege ca urmare a dezbaterilor publice și ca urmare a dezbaterilor care vor avea loc la nivelul comisiilor de Sănătate ale Senatului și ale Camerei Deputaților”, a spus, ieri, ministrul Florian Bodog, adăugând că „părintele poate refuza vaccinarea, dar o refuză pe propria răspundere”.

 

Ministerul Sănătăţii, responsabil cu asigurarea vaccinurilor

Printre responsabilităţile Ministerul Sănătății, prevăzute în proiectul legislativ, se regăseşte şi asigurarea la timp a resurselor financiare necesare pentru desfășurarea activității de vaccinare: achiziția vaccinurilor, a seringilor, transportul acestora până la furnizorul de servicii medicale de vaccinare precum şi toate celelalte costuri legate de administrarea vaccinurilor. Totodată, MS coordonează distribuţia vaccinurilor din calendarul național de vaccinare şi răspunde de alocarea fondurilor necesare pentru menţinerea şi înlocuirea camerelor frigorifice la nivelul depozitelor judeţene şi a fondurilor pentru administrarea și dezvoltarea RENV şi a site-ului www.desprevaccin.ro.

 

Vaccinurile cuprinse în Programul Naţional de Vaccinare vor fi achiziționate centralizat Ministerul Sănătății, prin procedură internă proprie. „Achiziția centralizată de vaccinuri din cadrul Programului Național de Vaccinare, derulată de Ministerul Sănătății va fi exceptată de la prevederile legislației incidente în materia achizițiilor publice”, se arată în proiectul legislativ.

În cadrul Institutului Național de Sănătate Publică se va înfiinţa Grupul Tehnic de Coordonare a Activităților de Vaccinare (GTCAV), structură fără personalitate juridică, care va cuprinde, pe lângă reprezentanţi ai societăţilor profesionale medicale, şi reprezentanţi ai Ministerului Sănătăţii, INSP, Ministerului Educaţiei şi Autorităţii pentru Protecţia Drepturilor Copilului.

 

Proiectul legii vaccinării este în dezbatere publică până pe 20 mai şi timp de 10 zile pot fi depuse observaţii pe proiect.

×