x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Educatie Deschidere an universitar 2016-2017 la UMF “Carol Davila” din Bucureşti

Deschidere an universitar 2016-2017 la UMF “Carol Davila” din Bucureşti

02 Oct 2016   •   15:35
Deschidere an universitar 2016-2017 la UMF “Carol Davila” din Bucureşti

Universitatea de Medicină şi Farmacie „Carol Davila” din Bucureşti, parte a grupului restrâns al celor 12 instituţii de învăţământ superior din România, evaluate şi apreciate ca Universităţi de Educaţie şi Cercetare avansată, va intra în anul universitar 2016-2017 cu noi perspective şi proiecte menite să poziţioneze în continuare medicina românească pe harta performanţei şi profesionalismului.

La festivitatea de deschidere a noului an universitar, ce va avea loc luni, 3 octombrie 2016, începând cu ora 9:00, vor fi prezenţi, alături de cei peste 10.000 de studenţi ai Universităţii, rectorul UMF  „Carol Davila” din București, Acad. I.Sinescu, preşedintele Senatului UMF „Carol Davila” , prof.dr.Mircea Beuran, prorectorii şi decanii facultăţilor prestigioasei instituţii de învăţământ, precum şi ivitatul special al acestui eveniment, prof.dr. Leonida Gherasim, membru de onoare al Secţiei de Ştiinţe Medicale a Academiei Române şi fost rector al UMF „Carol Davila” Bucureşti. Evenimentul ce se va desfăşura în Amfiteatrul “George Emil Palade” din cadrul Facultăţii de Medicină va avea o însemnătate deosebită atăt prin faptul că va include şi deschiderea oficială a  „Zilelor Universităţii”, a Salonului Naţional de Carte Universitară - editia a X a şi a  „Zilelor Studenţilor Medicinişti”,cât şi prin acordarea titulaturii “George Emil Palade” promoţiei 2016.

„Istoria celor 159 de ani de la înfiinţarea şcolii de medicină din ţara noastră, se poate defini în primul rând prin mărturiile marilor personalităţi care s-au format aici şi şi-au pus amprenta în cercetarea ştiinţifică medicală mondială. Iată că, o astfel de personalitate, George Emil Palade (laureat al premiului Nobel) este, începând de astăzi, portdrapelul promoţiei 2016 şi sper, ca peste ani, din mijlocul acestei generaţii să răsară cel puţin un nou premiu Nobel, atingându-se astfel performanţa marelui savant român” susţine rectorul UMF  „Carol Davila” din București, Acad. I.Sinescu.

La rândul său, preşedintele Senatului UMF „Carol Davila” , prof.dr.Mircea Beuran menţionează că „deschiderea anului universitar 2016-2017, este momentul în care visul fiecăruia dintre admiși și continuatori ai anilor de studiu în facultățile UMF „Carol Davila” din București se topește în realitatea pe care o trăim împreună astăzi. Pe cei mai noi membri ai comunității Academice medicale, semințele speranței viitoarelor generații de medici din România, alături de colegii acestora și toate cadrele didactice, îi asigur de dorinţa de a le sădi în suflete încrederea și respectul pentru valorile umane fundamentale, speranța, încrederea și responsabilitatea în această frumoasă și nobilă meserie, aceea de a fi medic. Școala în care învățați este un lăcaș de prestigiu, pentru că de-a lungul timpului – Universitatea – a câștigat un loc de frunte în învățământul medical național şi internaţional. A fi student la UMF „Carol Davila” este o cinste, dar și o responsabilitate: cinste de a fi printre cei mai buni, responsabilitatea de a fi la înălțimea exigențelor și de a duce mai departe  renumele  facultății. În numele Senatului universitar și al meu personal adresez un bun venit bobocilor, urări de succes tuturor și în mod special anilor terminali pe care îi așteaptă un an plin de examene, licență, rezidențiat”.

Prorectorul pentru Cooperare Europeană şi Internaţională al Universităţii, prof.dr. Bogdan O. Popescu arată că „în Universitate există o preocupare constantă pentru internaţionalizare şi mobilităţi. Credem că şansa unui stagiu într-o altă universitate de prestigiu din Europa poate îmbunătăţi performanţa şi experienţa viitorilor medici şi ne străduim ca programul „Erasmus +” să crească treptat. Revizuim şi procedurile examenelor de selecţie, astfel încât cei mai buni studenţi să poată beneficia de aceste mobilităţi. Credem că noii boboci de la „Carol Davila” au un privilegiu real în ceea ce priveşte accesul la programe de studii de la universităţi partenere din Europa”.“Bun venit tuturor celor care păşesc pentru prima oară pragul Universităţii noastre.Le doresc tuturor,indiferent de facultatea spre care au optat, să-şi urmeze visul până la capăt şi să ajungă pe culmile medicinei întru binele celor pentru care s-au angajat să le dedice întreaga lor viaţă.Profesia de medic sau farmacist nu sunt uşoare şi tocmai de aceea rămâne important ca, pe lângă har, fiecare să se aplece temeinic asupra învăţăturii cu foarte multă dăruire” precizează  prof.dr.Ecaterina Ionescu, prorector cu Probleme de Învăţământ Universitar de Licenţă şi Master.

În ceea ce priveşte necesitatea şi totodată pretenţia studentului UMF „Carol Davila”, prorectorul cu Probleme cu Studenţii, prof.dr. Viorel Jinga spune că „în anul universitar care urmează, vreau să evaluăm necesităţile studenţilor Universităţii pe trei linii: pe partea de învăţare, academică, pe partea de socio-umane şi pe partea de carieră. În al doilea rând, mi-am propus să mă întâlnesc cu asociaţiile studenţeşti şi,în funcţie de obiectivele acestora, să găsim compatibilităţi cu cele ale Universităţii.  O alta acţiune este aceea de a întări relaţia dintre studenţi şi absolvenţi şi vrem să iniţiem Asociaţia Absolvenţilor din UMFCD pentru un fel de tutoriat între absolvenţi şi actualii studenţi. Eu aş numi-o campania „Student pentru student”. Din punct de vedere administrativ pot spune că s-a renovat în totalitate caminul U5, iar în decembrie va avea şi mobilier nou, se va deschide o cantină la caminul E din Grozăveşti, s-au amenajat 12 camere de la caminul U3, configurate fiind camere de protocol pentru oaspeţii asociaţiilor studenţeşti în cadrul schimburilor organizate de acestea şi totodată se va informatiza activitatea secretariatelor pentru a se evita cozile la ghisee”. Pe de altă parte, prorectorul pentru Strategie Instituţională, Evaluare Academică şi Calitate, prof.dr.Dana Mincă a subliniat “Strategia UMFCD se va concentra pe elementele de structură a procesului de formare universitară, care oferă informaţii, asigură generarea de competenţe şi abilităţi, astfel încât absolvenţii noştri să aibă în continuare şansele maxime de clasificare între primii la concursul de rezidenţiat şi de a fi capabili de a accede cât mai devreme la programe doctorale.Bobocilor le promitem că vom încerca să le oferim într-o „şcoală veche” cu tradiţie şi prestigiu lucruri noi!Cadrelor didactice şi altor categorii de personal din UMFCD le punem la dispoziţie un mediu organizaţional de valorizare şi dezvoltare a potenţialului propriu”.

“Facultatea de Medicină Dentară a UMF Carol Davila, facultate cu tradiţie şi vizibilitate pe plan naţional şi internaţional, reunește, în componența actuală, cadre didactice cu experiență, cu potențial profesional, uman și organizatoric crescut, constituind o resursă umană de mare valoare, competitivă, capabilă să fie garanţia nivelului înalt de pregătire profesională şi ştiinţifică a absolvenţilor. Gradul crescut de adresabilitate în cadrul admiterii la facultate se datorează condiţiilor de pregătire ale studenţilor şi oportunităţilor de promovare ale absolvenţilor pe piaţa muncii atât în ţară, cât şi la nivel european” a precizat decanul Facultăţii de Medicină Dentară a UMF „Carol Davila” conf.univ.dr.Paula Perlea.

În prezent, prin cele patru facultăţi ale sale, Medicină, Medicină Dentară, Farmacie – împreună cu Facultatea  de Moaşe şi Asistenţă Medicală –, Universitatea de Medicină şi Farmacie “Carol Davila” şcolarizează numai în cadrul ciclului de studii universitare de licenţă, un număr de 10.467 studenţi, dintre care 1.495 vor păşi pentru prima oară treptele Universităţii, în timp ce 1.580 de studenţi au absolvit anul acesta prestigioasa instituţie de învăţământ superior. De asemenea, peste 1.600 de cadre didactice asigură pregătirea unui număr considerabil de cursanţi aflaţi la studii de licenţă, de masterat, de doctorat, de pregătire postuniversitară sau de educaţie medicală continuă.”România are nevoie de profesionişti foarte buni în sistemul de sănătate,în educaţie şi în toate ariile de cercetare ştiinţifică, iar generaţiile tinere din Universitatea noastră ne oferă perspectiva accederii spre noi culmi de dezvoltare ştiinţifică şi profesională, poziţionând în continuare medicina românească pe harta mondială a performanţei” a adăugat, Acad. I.Sinescu.

×