x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Educatie Educație prin PNRR: 78 de milioane de euro pentru școala online. 500 de milioane de euro pentru abandon școlar

Educație prin PNRR: 78 de milioane de euro pentru școala online. 500 de milioane de euro pentru abandon școlar

03 Iun 2021   •   10:21
Educație prin PNRR: 78 de milioane de euro pentru școala online. 500 de milioane de euro pentru abandon școlar

În PNRR sunt incluși 78 de milioane de euro pentru şcoala online şi 500 de milioane de euro pentru abandonul şcolar.

"Pe partea de educaţie avem 3,6 miliarde de euro. Ne-am uitat şi la această parte de a nu rămâne în urmă, de a nu avea părţi din România care să fie uitate şi am dat exemplul de şcoală online dedicată elevilor cu dizabilităţi şi elevilor spitalizaţi. Deci, după ce trece această criză, tot trebuie în sistemul educaţional să avem capacitate de a educa aceşti copii care nu ajung la şcoală. La fel, o investiţie masivă în abandon şcolar. Vom avea granturi pentru şcolile cu risc crescut de abandon şi vor fi 320.000 de copii beneficiari ai acestor granturi care vor fi gestionate la nivel de şcoală", a explicat Cristian Ghinea, ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene.

Pentru programele de alfabetizare digitală a elevilor cu dizabilităţi, elevi spitalizaţi, suma alocată este de 78 milioane euro, perioada de realizare fiind septembrie 2022 - decembrie 2025.
În privința abandonului şcolar, 1.750 de şcoli vor primi granturi, perioada de implementare fiind ianuarie 2022 - iunie 2026.

La turism şi cultură merg 172 milioane euro pentru turism sustenabil, 10 milioane euro pentru operaţionalizarea Organizaţiilor de Management a Destinaţiilor şi 14 milioane euro pentru producţie şi distribuţie de film şi transformare digitală în cultură.
Este inclusă finanţarea Muzeelor Memoriei, Muzeul Naţional de Istorie a Evreilor şi al Holocaustului, Memorialul Revoluţiei Decembrie 1989, Închisoarea tăcerii de la Râmnicu Sărat, Memorialul Victimelor din Sighetul Marmaţiei, şi a Muzeelor Tehnice.

La Componenta 9 - Suport pentru sectorul privat, cercetare şi inovare, instrumente financiare pentru IMM-uri şi companii mari sunt prevăzute 1,25 miliarde euro, granturi de transformare digitală 300 milioane euro, granturi pentru listarea la bursă 35 milioane euro, IPCEI Microelectronică 300 milioane euro, granturi pentru tehnologiile viitorului 200 milioane euro şi cercetare, dezvoltare şi inovare 260 milioane euro.
"La digitalizare cea mai mare investiţie este realizarea acestui cloud guvernamental. Toate instituţiile centrale vor fi legate într-un singur sistem informatic. Nu vom mai căra hârtii de colo, colo, noi, cetăţenii. Şi avem o investiţie importantă prin care vom finanţa achiziţia de cărţi electronice care au şi semnătura digitală inclusă de către opt milioane de români", a explicat oficialul.
Pentru realizarea şi migrarea către cloud-ul guvernamental, investiţiile sunt estimate la 500 milioane euro, la cartea electronică de identitate pentru 8,5 milioane români 198 milioane euro, pentru e-sănătate şi telemedicină 400 milioane euro, justiţie digitală 189 milioane euro şi alte sisteme digitale la 146 milioane euro.

Investiţiile pentru componenta de managementul apei sunt de  976 milioane euro pentru sisteme de apă şi canalizare, 545 milioane euro pentru sisteme de stocare a apei şi de 323 milioane euro pentru sisteme de desecare şi drenaj, în agricultură.
Top 5 subcomponente în funcţie de sume cuprinde: Feroviar - 3,911 miliarde euro, Autostrăzi - 3,105 miliarde euro, Fondul pentru valul renovării (eficienţă energetică) - 2,170 miliarde euro, Infrastructură spitalicească şi dotări aferente - 1,951 miliarde euro şi Instrumente financiare pentru IMM-uri - 1,250 miliarde euro.

 

×
Subiecte în articol: PNRR școala online abandon scolar