x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Educatie EduOnline: bibliotecă de învăţare pentru elevi şi dascăli

EduOnline: bibliotecă de învăţare pentru elevi şi dascăli

de L.Budin    |    21 Mai 2020   •   10:47
EduOnline: bibliotecă de învăţare pentru elevi şi dascăli

Lecţii de biologie, de geografie sau de istorie uşor de înţeles şi pline de culoare, un laborator virtual în care oricine poate combina compuşi, provoca reacţii chimice şi realiza titrări acido-bazice, teoria mulţimilor pe înţelesul copiilor cu cerinţe educaţionale speciale... EduOnline, proaspăt lansata bibliotecă de resurse educaţionale digitale, este un instrument extrem de util, atât pentru dascălii care predau de la distanţă, cât şi pentru elevi şi părinţi.

 

Iniţiativa a plecat de la câţiva părinţi şi profesori, dornici să sprijine eforturile dascălilor care predau de la distanţă fără a avea resursele necesare. Ei cred că școala online poate fi incitantă, că aduce profit cognitiv dacă se folosesc conținuturi multimedia interactive.

Iar biblioteca digitală, care poate fi accesată pe eduonline.roedu.net, chiar asta oferă: lecţii la care elevii participă activ, sunetul, mesajele scrise, imaginile/fotografiile şi animaţiile combinându-se pentru a favoriza „utilizarea simultană a mai multor canale de comunicare, asigurând o mai bună înțelegere și receptare a mesajelor esențiale” – după cum precizează iniţiatorii proiectului.

 

Exerciţii pentru performanţă

Biblioteca oferă, gratuit, lecţii pentru învățământul primar, gimnazial și liceal, lecţii pentru copiii cu cerințe educaționale speciale, laboratoare virtuale pentru liceeni (de chimie, de fizică și biologie), exerciții și probleme Campion, pentru cei care își doresc performanță în informatică, enciclopedia digitală „România 1918. Oameni, momente și imagini”. Cursurile în limba română sunt conforme curriculei naţionale. Profesorii au acces la Wand.education, cel mai performant creator de conținut digital, care e folosit în Marea Britanie de dascălii din peste 300 de şcoli.

Şi un detaliu înduioşător: la sfârşitul fiecărei lecţii pentru copiii cu cerinţe educaţionale speciale, elevul poate personaliza o „diplomă de merit”, adăugând numele său, şi o poate imprima.

 

 

Utilizare fără restricţii

 Lecţiile din bibliotecă, pentru învăţământul primar, gimnazial şi liceal românesc, au fost dezvoltate între anii 2009-2011, în proiecte gestionate de Ministerul Educației Naționale. Ele au fost evaluate și validate de către minister, iar utilizarea lor este permisă fără restricţii. „Modul în care lecțiile au fost proiectate permite activităţi de explorare/căutare individuală a informaţiei şi de operare asupra ei, schimbul de informaţie şi cooperarea în rezolvarea unor sarcini de lucru, stimularea gândirii critice, oferind posibilitatea de adaptare la caracteristicile personale și la nivelul individual de cunoaștere”, se spune pe site-ul bibliotecii. „Toate acestea contribuie la a dezvoltarea competențelor-cheie și la învățare durabilă, autentică”.

 

EduOnline este o inițiativă privată a experților din Proiectul ROSE – Romania Secondary Education Project. A fost elaborată și pusă la dispoziția școlii românești, prin voluntariat, de specialiști din Agenția Arniec – RoEduNet, SIMAVI – Software Imagination & Vision, Horváth & Partners Management Consultants și UMPFE.

 

Lecțiile pentru copii cu nevoi educaţionale speciale și portalul pe care erau găzduite au fost premiate cu World Summit Award, cea mai înaltă distincție la nivel mondial pentru un proiect.

 

„Lecţiile multimedia interactive din această bibliotecă (...) sunt proiectate pentru a susţine procesul didactic desfăşurat atât online cât și offline, reprezentând un instrument ideal pentru activități de învățare remedială, mai ales în situația de izolare determinată de COVID-19”.

Echipa EduOnline

 

 

×