x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Educatie Elevii de gimnaziu din Capitală vor putea face parte din Primăria Copiilor

Elevii de gimnaziu din Capitală vor putea face parte din Primăria Copiilor

22 Noi 2017   •   14:26
Elevii de gimnaziu din Capitală vor putea face parte din Primăria Copiilor

Consilierii municipali au adoptat, miercuri, un proiect de hotărâre care vizează implementarea proiectului "Primăria Copiilor", destinat elevilor de gimnaziu, cu scopul de a promova implicarea civică şi conştientizarea drepturilor şi obligaţiilor cetăţeneşti. 

"Proiectul Primăria Copiilor va fi un sistem integrat de antrenare şi reprezentare a elevilor claselor V-VIII din învăţământul gimnazial bucureştean, ce va avea în componenţă consilii locale organizate la nivel de clase şi de şcoli şi consiliu municipal la nivel de Capitală, structuri formate din reprezentanţi aleşi democratic la nivel de clase, şcoli şi municipiu, primar al Capitalei şi şase viceprimari de Capitală. Primăria Copiilor este un proiect care se derulează cu implicarea cadrelor didactice din şcoli", prevede expunerea de motive, semnată de reprezentanţii ALDE. 

Iniţiatorii menţionează că în "Carta Albă a Tinerilor - un nou elan pentru tineretul european", reprezentanţii Comisiei Europene au enumerat o serie de principii generale ce privesc participarea copiilor şi tinerilor cetăţeni la luarea deciziilor ce îi privesc. 

"În acest sens, proiectul Primăria Copiilor simulează un întreg proces de reprezentativitate, având la bază principiul învăţării experienţiale: pe de o parte elevii vor fi formaţi în zona temelor ce acoperă buna guvernare şi sistemul legislativ românesc, iar pe de altă parte, aceştia vor avea, într-un proces de exersare, pentru o perioadă de timp, funcţii echivalente funcţiilor din cadrul Consiliului General al Municipiului Bucureşti: primar, şase viceprimari şi consilieri generali", prevede acelaşi document. 

Iniţiatorii mai reliefează că în "Strategia Naţională în Domeniul Politicii de Tineret" se face referire la crearea de către autorităţile publice locale a unui mecanism de coordonare privind articularea relaţiei tineri/elevi - administraţie publică. 

"Prin intermediul acestui proiect se va constitui şi un for consultativ care va asigura funcţionalitatea acestui tip de relaţie tineri/elevi - administraţie publică, atât prin dialog între reprezentanţii ambilor actori, cât şi prin implementarea de proiecte ca răspuns la solicitările, propunerile şi nevoile înaintate de elevi, susţinuţi de toate autorităţilor publice locale cu competenţe în domeniu", a menţionat aceeaşi sursă. 

Calendarul şi detaliile tehnice vor fi stabilite prin metodologia de lucru a proiectului, elaborată şi aprobată de Centrul de Proiecte Educaţionale şi Sportive Proedus, care va asigura şi finanţarea. AGERPRES

×