x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Educatie Invenții românești care au schimbat lumea

Invenții românești care au schimbat lumea

31 Mar 2017   •   21:41
Invenții românești care au schimbat lumea

De-a lungul timpului, oamenii de ştiinţă români au reuşit să schimbe complet soarta omenirii, cu ajutorul invenţiilor lor. Insula, motorul cu reacţie sau vaccinul antiholeric sunt doar câteva dintre invenţiile "made in Romania", scrie ziarulring.ro.

Diorama

Biologul Grigore Antipa a descoperit de-a lungul timpului o serie de specii noi, printre care și pești din fauna Mării Negre (Alosa caspia nordmanni) și o  nouă specie de meduze Capria sturdzii. Diorama este însă invenţia este folosită şi acum în toate colţurile lumii. Aceasta este reprezentarea unei porţiuni de peisaj, ce conţine animale împăiate şi obiecte de decor, oferind impresia unui peisaj real. Diorama a fost folosită pentru prima oară în 1908, la Muzeul Naţional de Istorie Naturală din Bucureşti.

Cibernetica

Cibernetica este ştiinţa care analizează modul în care un sistem biologic, digital sau mecanic prelucrează informaţiile şi reacţionează la acestea. Medicul român Ştefan Odobleja este primul care a scris importante lucrări despre cibernetică. În onoarea sa a fost înfiinţată Academia de Cibernetică din Elveţia.

 

×