x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Educatie Mii de americani cu diplome fara valoare si cu datorii uriase!

Mii de americani cu diplome fara valoare si cu datorii uriase!

27 Noi 2017   •   15:25
Mii de americani cu diplome fara valoare si cu datorii uriase!

Falimentul grupurilor private de pregatire profesionala este in centrul unei batalii intre administratia Trump si miile de studenti ramasi cu diplome fara valoare, cu datorii uriase angajate pentru studii si care se considera inselati de false promisiuni.

 

Aproximativ 95.000 de dosare de anulare a datoriile au fost depuse la ministerul american al educatiei. Majoritatea sunt fosti studenti de la doi gigani din domeniul "universitatilor cu scop lucrativ", Corinthian College si ITT Tech, inchise in 2015 si, respectiv, 2016.

Danielle Adorno, o tanara de 30 de ani din New York, si-a dorit sa devina pastiser. Pentru a urma "cursurile culinare" la Art Institute, un grup privat care gestiona mai multe scoli din tara, ea a contractat un imprumut de 25.000 de dolari. "Intr-adevar, era o institutie serioasa, care edita chiar si o carte de bucate", a relatat Danielle.

Potrivit afirmatiilor sale, unitatea de invatamant a aplicat "o tactica inselatoare" pentru a o convinge sa se inscrie, omitand sa-i furnizeze informatii privind nivelul de reusita la examene sau "greutatea" diplomelor eliberate. Dupa noua luni de pregatire, ea este disperata. "Patronii de restaurante imi rad in nas cand le prezint diploma", a explicat tanara recunoscand ca, intr-o oarecare masura, s-a lasat pacalitata, ca a fost naiva.

Conform contractului, Danielle nu poate da in judecata Art Institute, motiv pentru care a cerut ministerului educatiei anularea creditului ei in baza Legii privind protectia celor care s-au imprumutat. Promulgata in 1994, respectivul act normativ a fost prea putin utilizat pana la falimentul grupului Corinthian College, condamnat la plata unei amenzi de 1,1 miliarde de dolari pentru publicitate mincinoasa si declaratii false. Pe fondul scandalului, legea a fost modificata in 2016 pentru a simplifica demersurile studentilor si pentru a intari sanctiunile impotriva institutiilor vinovate.

Dar legea a fost abrogata de ministrul educatiei, Betsy DeVos, adepta a educatiei private, care a dispus rescriere textului de lege. Incepand din ianuarie, nu a fost aprobata nici o solicirare. "Daca vi s-au promis locuri de munca pe care nu le-ati obtinut, ati fost inselati, escrocati", a lansat, pe acest fundal, senatorul democrat Richard Durbin.

"Prin intermediul creditelor angajate, contribuabilii platesc anual 130 miliarde de dolari pentru finantarea acestor scoli", a aratat, la randul sau, Care McCann, expert la centrul de reflectie New America. "Cand guvernul anuleaza datorii federale, el are autoritatea de a recupera acesti bani de la scoli. Prin urmare, acestea din urma fac presiuni pentru a limita numarul dosarelor acceptate, sperand ca, astfel, nu vor mai avea ce rambursa".

Intre timp, Danielle Adorno s-a angajat ca secretara si a obtinut o suspendare temporare a datoriilor sale. Dar nu mai are acces la alt credit.

×