x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Educatie Noua formă a legii manualelor: o singură editură, mai mulți câștigători

Noua formă a legii manualelor: o singură editură, mai mulți câștigători

de Diana Scarlat    |    12 Oct 2017   •   22:08
Noua formă a legii manualelor: o singură editură, mai mulți câștigători
Sursa foto: Marin Raica/Intact Images

Manualele alternative nu vor mai fi eliminate, chiar dacă vor fi tipărite de o singură editură, cea Didactică și Pedagogică, a statului. Cea mai recentă formă a proiectului de lege în baza căruia se vor tipări manualele școlare și materialele auxiliare prevede câteva măsuri menite să păstreze manualele alternative, să dea posibilitatea de a câștiga și altor specialiști, nu doar celor contractați până acum de edituri, dar să lase și editurilor o parte din afacerea calculată la circa 180 de milioane de euro pe an, de care s-au bucurat până în prezent.

Soluția găsită de echipa care a lucrat la Legea manualelor este aceeași care a fost lansată de Primăria Capitalei: concursul de proiecte. Astfel, nu editurile vor participa la licitații, ci se vor înscrie în concurs echipe de profesori, care vor prezenta proiectele pentru manuale. Concursul va fi jurizat de o echipă de experți și se va stabili un anumit număr de proiecte câștigătoare, pentru fiecare clasă. Editura Didactică și Pedagogică va tipări manualele, în tiraje stabilite de Ministerul Educației, astfel încât legea ar reuși să rezolve problema întârzierilor de până acum, care au fost cauzate de contestațiile la licitațiile publice, la care participau doar editurile.

Forma inițială a proiectului Legii manualelor nu prevedea dacă va fi un singur proiect câștigător pentru fiecare clasă, adică manual unic, sau se va stabili un număr de proiecte câștigătoare, pentru manuale alternative, astfel încât să se rezolve și probema ridicată de cei care s-au opus tipăririi manualelor școlare la o singură editură, anume cea a uniformizării gândirii, prin manualul unic.

Cum s-au reglat consturile editurilor

Până la sfârșitul acestei săptămâni, proiectul de lege va fi prezentat Guvernului, pentru aprobare, iar săptămâna viitoare ar putea intra în dezbatere, la Parlament.

O altă măsură care ar putea exista în noua lege este să existe manuale diferite pentru real și pentru uman, dar aplicarea ei va mai avea de așteptat până când se vor reface planurile cadru pentru clasele VII-XII. „Noi am susținut întotdeauna că trebuia făcută curățenie în această nebunie a manualelor alternative și a auxiliarelor. Noi susținem existența manualelor alternative, dar problema este cine le editează, astfel ca elevii să le aibă pe bănci în prima zi de școală”, a declarat, pentru Jurnalul Național, Dragoș Neacșu, din partea federației sindicale Spiru Haret.

Profesorii, părinții și sindidcaliștii din Educație au evaluat piața manualelor și a auxiliarelor la o cifră de afaceri de circa 180 de milioane de euro pe an. Costurile editurilor s-au reglat pe această piață prin retipărirea manualelor și prin lansarea pe piață a materialelor auxiliare, astfel: prețul de 4 lei, cât plătește Ministerul Educației pe manual, este mult prea mic pentru a putea garanta, pe de o parte, un produs didactic de bună calitate, dar și pentru a le putea aduce profit editurilor. Dar părinții cumpără manualele de pe piața liberă, nu la 4 lei, ci la circa 15 lei, fie pentru că există întârzierile apariției cărților la început de an, fie pentru că manualele pe care copiii le primesc la școală sunt degradate. La aceste retipăriri din care editurile au de câștigat se adaugă auxiliarele care sunt plătite de părinți, la un preț de circa 15-25 de lei. Astfel s-a ajuns, la un calcul global, la suma totală de 180 de milioane de euro, bani pe care editurile îi câștigă anual, independent de bugetul alocat de Ministerul Educației  pentru manuale.

Blocajul din acreditarea auxiliarelor

În noua formă a legii, editurile ar putea rămâne doar cu piața auxiliarelor, care ajunge la circa 80 de milioane de euro pe an, dar ministrul Liviu Pop a blocat piața, luând decizia de reevaluare a auxiliarelor școlare, în vederea acreditării lor, cu doar câteva zile înaintea începerii anului școlar. „Auxiliarele au fost acreditate în anul 2000, apoi a fost creat un departament în cadrul ministerului, care aviza aceste materiale. Ulterior au intrat pe piață și auxiliare care nu au fost avizate de minister, ceea ce nu este în regulă. Însă domnul ministru ar fi trebuit să înceapă avizarea lor în luna iunie, pentru a nu bloca aceste materiale. Luând decizia în luna septembrie, nici editurile, nici profesorii nu au mai avut ce să facă”, a mai explicat Dragoș Neacșu.

Cei care au analizat istoricul contestațiilor anuale au ajuns la concluzia că editurile se contestă între ele de fiecare dată, iar până la apariția cărților în școli, manualele se cumpără la preț triplu, de pe piața liberă. Tot în așteptarea manualelor, părinții cumpără și auxiliarele.

Auxiliarele sunt recomandate. Gazeta Matematică, de exemplu, este un auxiliar foarte bun și le recomandăm colegilor să o folosească, dar nu recomandăm să se folosească cinci-șase auxiliare la o singură materie.

Dragoș Neacșu, federația Spiru Haret

Metoda concursului de proiecte va elimina problema contestațiilor la licitații, iar banii le vor reveni autorilor de manuale și nu editurilor care-i contractează pe autori. În acest fel, vor avea acces la concurs toți profesorii din țară care doresc să fie autori de manuale școlare.

80 de milioane de euro anual le-ar mai rămâne editurilor, pentru materialele auxiliare

×
Subiecte în articol: Manualele alternative