x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Educatie Noutăţi în domeniul educaţiei: o nouă lege a manualului şi ideea de manual unic

Noutăţi în domeniul educaţiei: o nouă lege a manualului şi ideea de manual unic

01 Ian 2018   •   12:01
Noutăţi în domeniul educaţiei: o nouă lege a manualului şi ideea de manual unic

Elaborata in a doua parte a anului 2017, noua lege a manului, pusă în dezbatere publică, prevăze că proiectele de manuale şcolare sunt realizate de autori/coautori şi se depun în formă de manuscris la Ministerul Educaţiei Naţionale (MEN), în vederea evaluării calităţii ştiinţifice.

 

Potrivit proiectului,. evaluarea se organizează prin Centrul Naţional de Evaluare şi Examinare şi Institutul de Ştiinţe ale Educaţiei, în baza unei proceduri aprobate prin ordin al ministrului Educaţiei, de către grupuri de evaluatori formate din cadre didactice, selectate în baza apelului public de selecţie.

Acelaşi act normativ precizează că MEN achiziţionează conceptul şi conţinutul manualului şcolar de bază de la autori/coautori, iar manualele şcolare de bază, în format pdf şi în varianta digitală interactivă, vor putea fi accesate şi de pe site-ul ministerului, în cadrul Bibliotecii Şcolare Virtuale, devenind resurse educaţionale deschise.

Pe de alta parte, in ultimele luni din 2017, Guvernul a aprobat, prin OUG, înfiinţarea ca societate comercială pe acţiuni de interese naţional cu capital integral de stat a Societăţii Editura Didactică şi Pedagogică SA, care va avea ca obiect principal de activitate editarea de manuale şcolare pentru învăţământul preşcolar, primar, gimnazial, liceal şi postliceal, în limba română şi în limbile minorităţilor naţionale, şi alte lucrări pentru învăţământul preşcolar şi universitar.

Aceeaşi OUG prevede că societatea va edita manuale pentru şcoli profesionale şi de maiştri, tratate, lucrări de metodică şi de pedagogie, lucrări în sprijinul învăţământului pentru perfecţionarea profesorilor şi pentru activităţi individuale ale elevilor şi studenţilor, originale şi traduceri din alte limbi. Totodată, societatea va edita materiale grafice în domeniul mijloacelor de învăţământ, precum şi alte lucrări necesare învăţământului.

Societatea Editura Didactică şi Pedagogică SA va realiza manualele şcolare la solicitarea directă a Ministerului Educaţiei, pe bază de contract. Complementar, societatea poate desfăşura şi alte activităţi conexe pentru realizarea obiectului său de activitate. In context, ministrul Educaţiei, Liviu Pop, a emis, in august, un ordin ce prevede că toate materialele didactice auxiliare nu mai sunt valabile începând din luna august.

Reprezentanţii FSLI au susţinut încă de la început realizarea unei legi a manualului şcolar despre care spuneau că este obligatorie.Liderul federaţiei sindicale, Simion Hăncescu, afirma că din cauza "intereselor financiare" ale editurilor, acestea "au transformat" elevii în "simple victime ale contractelor păguboase".

De asemenea, reprezentantul FSLI atrăgea atenţia Parlamentului că trebuie să trateze cu seriozitate dezbaterea şi adoptarea actului normativ.

La deschiderea anului universitar, preşedintele Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea, declara că sistemul educaţional din România are nevoie de modificări în interesul copiilor şi tinerilor.

"Se tot pune întrebarea, mi-o pun şi eu şi mulţi colegi ai mei, dacă e mai bine să se revină la manualul unic sau să rămână manual alternativ. Parcă atunci când am învăţat noi, când am fost în facultate, poate eram mai proşti, dar aveam un singur manual pentru o materie şi se pare că au ieşit ingineri, economişti, profesori, oameni care au învăţat carte într-un mod temeinic. Nu ştiu cât interes privat este în a fi mai multe manuale alternative şi cât interes privat este în a exista aceste materiale auxiliare. Rugămintea mea la ministrul Educaţiei, la domnul secretar de stat şi la ceilalţi colegi din Ministerul Educaţiei... poate se gândesc serios şi fac o propunere foarte bine argumentată. Poate se gândesc mai mult la programa şcolară. Poate vă aplecaţi mai mult la ceea ce spun şi copiii şi părinţii", afirma Dragnea.

O luna mai tarziu, la sfarsitul lui octombrie ministrul Educaţiei declara că proiectul legii manualului şcolar va fi înaintat către Parlamentul în cel mult o lună si anunta că s-a conturat ideea de a avea câte un singur manual de bază, dar şi siguranţa ca pentru fiecare programă şcolară să existe editat un astfel de manual.

Ministrul reamintea că proiectul legii manualului şcolar, postat pe site-ul ministerului, prevede ''clar'' care este forma manualului şcolar: letric, electronic şi virtual. Obligativitatea ministerului este să asigure forma virtuală şi electronică a manualului, iar părintele, elevul şi/sau profesorul decid dacă are nevoie de forma letrică a manualului.

Potrivit proiectului de lege, manualele se editează pentru toate programele de învăţământ, indiferent că este de stat sau privat, sunt obligatorii pentru ambele sisteme, dar şi pentru învăţământul în limba minorităţilor şi în cel special. Ministrul sublinia că pentru aceia care doresc manuale alternative cadrul legal le permite ca pe banii lor să facă manuale alternative, dar statul are obligaţia, în conformitate cu Constituţia, prin MEN, pentru fiecare elev să asigure un manual şcolar la programa şcolară în baza curriculei naţionale.

Preşedintele Uniunii Editorilor din România, Cristian Greşanu, contesta pe 23 noiembrie, la Gaudeamus, Legea manualului şcolar, accentuând că prin recurgerea la o unică sursă de instruire didactică cei care vor pierde sunt copiii. În acelaşi cadru, Greşanu pleda pentru o diversitate de manuale şcolare, afirmand ca actualul proiect de lege "este o făcătură, este o bătaie de joc", "o adevărată jonglerie".

×