x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Educatie Şcolile încep fără avize, fără profesori şi fără manuale

Şcolile încep fără avize, fără profesori şi fără manuale

de Diana Scarlat    |    12 Sep 2016   •   07:29
Şcolile încep fără avize, fără profesori şi fără manuale

Peste trei milioane de elevi încep astăzi şcoala, deşi nu se ştie câţi profesori se vor prezenta la cursuri. Sistemul de învăţământ preuniversitar are în acest an 220.000 de cadre didactice titulare şi circa 70.000 de suplinitori, dintre care aproape 6.000 sunt necalificaţi şi tot atâţia pensionari. Chiar şi aşa, au rămas peste 2.000 de posturi neocupate, iar primele două săptămâni de şcoală sunt dedicate vânătorii de profesori.

Pe lângă lipsa manualelor şcolare şi a problemelor grave ale celor care există, elevii din România tebuie să mai îndure şi alte condiţii vitrege, la şcoală. Lipsa profesorilor este una dintre problemele majore ale sistemului de învăţământ.

Dacă aproximativ aceleaşi situaţii au existat şi în anii precedenţi, acum se pune şi întrebarea dacă cei care ocupă posturile se vor prezenta la şcoală sau vor protesta, prin refuzul de a merge la orele de curs, din cauza Ordonanţei 20/2016 - care ar fi trebuit să le majoreze salariile, dar nu a făcut decât să înrăutăţească situaţia.

“Un profesor debutant câştigă în jur de 1.150 de lei net, aproape cât salariul minim pe economie, pe care îl au şi muncitorii necalificaţi. Nemulţumirile sunt foarte mari, în întregul sistem de Educaţie. Vom trimite o adresă către premierul României şi vom aştepta să rezolve situaţia salarizării, în cel mai scurt timp. În acest moment, încă se caută profesori pentru sute de posturi rămase neocupate, în special în mediul rural, unde nu s-au mai găsit nici măcar pensionari sau necalificaţi. În următoarele două săptămâni se vor căuta în continuare suplinitori şi se vor face angajări”, explică Simion Hăncescu, liderul Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI).

Şcoli fără avize

Sindicatele trag un semnal de alarmă şi în privinţa lipsei de interes din partea autorităţilor centrale şi locale, care au lăsat în paragină mii de şcoli, în toată ţara.

“Peste 4.000 de unităţi de învăţământ nu au autorizaţii de funcţionare sanitar-veterinare şi avize ISU, în acest moment. Tot din punctul de vedere al organizării anului şcolar, mai sunt cel puţin două probleme grave: manualele şcolare şi programele care ar trebui să reducă abandonul şcolar. Masa zilnică este un proiect-pilot care se va aplica doar în 50 de unităţi de învăţământ din ţară. În rest, în fiecare an au fost probleme cu laptele sticat sau cornurile vechi şi nu se iau măsuri, pentru că sunt interese financiare la mijloc, la fel ca în cazul manualelor”, mai spune Hăncescu.

FSLI va înainta, săptămâna aceasta, un proiect de modificare legislativă prin care manualele şcolare să poată fi tipărite de o singură editură a statului, aşa cum se întâmpla înainte de 1990, când toate manualele erau tipărite de Editura Didactică şi Pedagogică.

Federaţia sindicală îşi asumă criticile şi acuzaţiile din partea Consiliului Concurenţei şi a celorlalte edituri, spunând că numai astfel s-ar putea controla conţinutul manualelor, astfel încât să nu mai existe greşeli grave în conţinutul lor, dar s-ar rezolva şi problema eternă a lipsei manualelor, din cauza litigiilor legate de licitaţiile publice – aşa cum s-a întâmplat în acest an cu manualele de clasa a patra.

Poblema elevilor de clasa a patra s-ar putea rezolva abia anul viitor, în luna februarie, după ce se vor respecta toate procedurile, conform vechii legi a achiziţiilor publice, pentru că noua lege încă nu are norme de aplicare. Acest sistem a fost aplicat şi în alte ţări, precum Polonia, iar astfel s-au rezolvat situaţiile similare cu cele pe care acum le avem în România.

Numărul elevilor a scăzut constant, în ultimii 26 de ani, ajungând de la circa 4,5 milioane, câţi erau în 1990, la circa 3.050.000 astăzi. Politicile de reducere a abandonului şcolar nu dau randament, mai ales din cauză că elevilor nu li se mai decontează integral naveta, iar familiile sărace nu-şi mai permit să trimită copiii la şcoală.

"În acest an vor mai fi şi alte probleme, pentru că se va organiza concursul pentru ocuparea posturilor de directori, iar câteva mii de oameni a urma să fie mutaţi de pe un post pe altul în mijlocul anului şcolar. Noi am cerut o schimbare de calendar, pentru a se putea evita haosul care va urma." - Simion Hăncescu, liderul FSLI

Elevii vor avea câteva zile libere în plus în acest an şcolar, însă vacanţa de iarnă va începe chiar în ajunul Crăciunului. Singurul câştig al profesorilor ar fi că vor avea de completat ceva mai puţine hârtii, pentru că MENCS a redus numărul de comisii din cadrul unei unităţi de învăţământ de la 24 la 7. „Un profesor nu trebuie să fie preocupat să facă hârtii, ci de modul în care îşi pregăteşte lecţia şi de modul în care se prezintă la lecţie”, a explicat secretarul de stat Monica Anisie.

×
Subiecte în articol: şcoli avize manuale greva