x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Educatie Sorin Cîmpeanu, despre testarea elevilor: Prezența personalului medical în școli este deficitară

Sorin Cîmpeanu, despre testarea elevilor: Prezența personalului medical în școli este deficitară

06 Apr 2021   •   18:01
Sorin Cîmpeanu, despre testarea elevilor: Prezența personalului medical în școli este deficitară

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a afirmat, marți, că prezența personalului medical în școli, care să testeze în cazul unei suspiciuni de infectare cu COVID, este deficitară.

„Ca să fim bine înţeleşi. Deci susţinem testarea focusastă, acolo unde este cazul, acolo unde sunt prezente simptome sau acolo unde sunt contacţi direcţi ai unor cazuri confirmate. Nu este o obligaţie. Dar, încă o dată o spun: este important să generalizăm pe cât posibil această testare, pentru că fiecare astfel de pas, alături de vaccinare, de respectarea regulilor, creşte starea de siguranţă sanitară în şcoli, deci lasă educaţiei dreptul de a se derula în continuare cu prezenţă fizică, pentru că există o mare nevoie de prezenţă fizică în şcoli", a spus ministrul Educaţiei, la Digi 24.

De asemenea, Sorin Cîmpeanu a precizat că testele non-invazive sunt considerate de cei care au competență deplină ca fiind irelevante, astfel că rămân testele antigen, „care sunt considerate de unii părinți invazive”.

„Eu personal, dacă ar fi vorba de propriul copil, aş fi foarte bucuros să aflu dacă este în regulă sau nu este în regulă, dacă prezintă simptome sau dacă a fost contact direct cu un caz confirmat, eu aş dori să se întâmple chestia asta. Probele de exudat nu se recoltează la începutul pandemiei, se recoltează de mult timp. Însă se recoltează de către personal medical calificat. Aici este problema. Este deficitară prezenţa acestor persoane în şcoli pentru a putea interveni rapid. Când (elevii - n.r.) prezintă simptome, de la cabinetul medical a venit cineva şi a prelevat probe", a spus Cîmpeanu.

Ministrul a explicat că, în situaţia în care elevul prezintă simptome de infectare cu COVID-19, acesta trebuie testat, dar că această operaţie este viciată de lipsa personalului medical din şcoli. Cîmpeanu a precizat că doar 18% din școlile din România au cabinet medicale școlare, iar în acestea „medicul vine prin rotație: două zile într-o școală, două zile în altă școală”.

„Sunt două variante. Elevul care are simptome este testat cu teste antigen rapide, dacă părintele sau reprezentantul legal şi-a dat acordul şi dacă există cabinet medical şcolar în care să existe şi personal medical. Sunt şcoli în care personalul medical se roteşte, nu este cinci zile din cinci zile de şcoală prezent. În acele situaţii trebuie anunţat DSP. Aici este problema: DSP nu are capacitatea să intervină rapid în timpul programului didactic, dacă este anunţat 'acum prezintă simptome'. Este o reacţie de răspuns mai lentă", a arătat Cîmpeanu.

×