x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Educatie Sorin Cîmpeanu se declară mulțumit de bugetul educației

Sorin Cîmpeanu se declară mulțumit de bugetul educației

12 Feb 2021   •   13:42
Sorin Cîmpeanu se declară mulțumit de bugetul educației

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a declarat, vineri, că este mulțumit de bugetul educației „în condițiile date”.

Conform ministrului, s-a respectat solicitarea pe care a făcut-o de la bun început, aceea ca bugetul global al educației să fie mai mare, în valoare absolută, decât execuția pe anul 2020.

„Da, pentru că bugetul educației în ansamblul său cuprinde pentru prima oară de la bugetul de stat burse acordate elevilor - 536 de milioane de lei față de 270 de milioane anul trecut -. Diferența e esențială fiindcă cele 270 de milioane de anul trecut au fost constituite prin contribuția exclusivă a autorităților locale, acum acești bani vin de la bugetul de stat, pentru că avem pentru prima oară cea mai semnificativă creștere a costului standard pe elev - componenta destinată cheltuielilor materiale - o creștere de 25%. Și pentru că elevii au, iarăși pentru prima dată, acces nelimitat cu gratuitate totală la orice formă de transport. Da, sunt mulțumit cu ceea ce s-a realizat în condițiile extrem de dificile din perspectiva construcției bugetului de anul acesta”, a declarat Sorin Cîmpeanu, întrebat dacă este mulțumit de bugetul educației.

Joi, 11 februarie, ministerul Educației a declarat că demisionează din funcție, dacă nu este mărit bugetul educației.

„Una din condiţii a fost creşterea semnificativă, aşa cum nu a mai fost până acum, a componentei costului standard per elev destinat acoperirii cheltuielilor materiale. Din această perspectivă, sunt foarte mulţumit. Din perspectiva burselor elevilor, de asemenea. Vrem să avem o finanţare a cercetării. Am afirmat public în mod repetat şi deliberat că, înţelegând constrângerile bugetare din acest an, constrângeri bugetare care nu sunt specifice doar României, totuşi am o aşteptare clară: în valoare absolută, raportat la execuţia pe 2020, bugetul Ministerului Educaţiei, în special, şi bugetul Educaţiei, în general, să fie mai mare.  Este un minim. Acest minim, dacă va fi asigurat, va fi acelaşi ministru al Educaţiei, dacă nu va fi asigurat va fi un alt ministru la Educaţie care ştie să rezolve problemele fără resurse financiare", a spus oficialul.

×