x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Educatie Străinii intraţi în România pentru studii pot solicita prelungirea dreptului de şedere pe o perioadă egală cu durata totală a studiilor

Străinii intraţi în România pentru studii pot solicita prelungirea dreptului de şedere pe o perioadă egală cu durata totală a studiilor

29 Sep 2017   •   14:45
Străinii intraţi în România pentru studii pot solicita prelungirea dreptului de şedere pe o perioadă egală cu durata totală a studiilor

Străinii intraţi în România pentru studii pot solicita prelungirea dreptului de şedere pe o perioadă egală cu durata totală a studiilor, în cazul studenţilor şi al elevilor, şi pe o perioadă care să nu depăşească un an în cazul străinilor ce participă la un program de schimb de elevi, informează vineri IGI.

Dreptul de şedere se poate prelungi cu cel mult 90 de zile după absolvirea studiilor, în vederea definitivării situaţiei şcolare sau universitare şi a avizării documentelor de studii.

Profilul de studiu sau specializarea profesională poate fi schimbată dacă durata totală pentru studiile iniţiale nu este depăşită. În cazul în care noua opţiune necesită o perioadă mai mare de timp este necesară obţinerea unei noi vize de lungă şedere în scop de studii.

Străinii titulari ai dreptului de şedere temporară pentru studii pot fi încadraţi în muncă pe teritoriul României fără aviz de angajare, numai cu contract individual de muncă cu timp parţial, cu durata muncii de maximum 4 ore pe zi, precizează sursa citată.

În contextul începerii noului an universitar, poliţiştii de imigrări le amintesc cetăţenilor străini condiţiile legale pe care trebuie să le îndeplinească pentru a studia în România. Astfel, pentru obţinerea permisului de şedere, cu cel puţin 30 de zile înainte ca perioada de şedere acordată prin viză să expire, trebuie să se prezinte cu cererea de prelungire a dreptului de şedere temporară în scop de studii, adeverinţă medicală, asigurare de sănătate dacă au împlinit 26 de ani, scrisoare de acceptare la studii (de la universitatea la care sunt studenţi), adeverinţă de student, dovada că au unde locui (contract de închiriere/ cazare cămin/ comodat sau declaraţie notarială), dovada mijloacelor de întreţinere: adeverinţă de angajat, extras cont (salariu minim brut pe economie pentru o perioadă de 6 luni), paşaport (original şi copie), copie a ultimei intrări în România şi copie a colantului de viză dacă este cazul, dovada de plată a taxelor - 259 de lei taxa pentru permis de şedere, 120 euro (în lei) - taxa consulară (ambele se achită la CEC Bank).

Străinii au posibilitatea de a depune documentele şi prin intermediul aplicaţiei online, disponibilă la adresa https://portaligi.mai.gov.ro/portaligi/, pentru a scurta timpul de aşteptare la ghişeu.

Bursierii statului român sunt scutiţi de plata taxelor consulare, a permisului de şedere şi nu trebuie să facă dovada mijloacelor de întreţinere, se arată în comunicat.

Potrivit IGI, nu trebuie să facă dovada mijloacelor de întreţinere nici străinii de etnie română (au un ascendent care a avut sau are cetăţenia română).

Studenţii străini care au împlinit vârsta de 26 de ani au nevoie de asigurare socială de sănătate pentru prelungirea dreptului de şedere temporară, în conformitate cu Legea nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii.

Dreptul de şedere temporară pentru studii se poate prelungi cu cel mult 6 luni după absolvirea studiilor în vederea definitivării situaţiei şcolare sau universitare, a avizării documentelor de studii, precum şi pentru căutarea unui loc de muncă şi efectuarea formalităţilor de angajare în muncă. Străinilor care nu au absolvit studiile în perioada acordată iniţial li se poate aproba prelungirea ulterioară a dreptului de şedere, în scopul finalizării studiilor, pentru o perioadă de maxim un an.

În prezent, pe teritoriul României se află aproape 14.000 de studenţi străini, cei mai mulţi din Republica Moldova, Israel, Tunisia şi Maroc. AGERPRES

×