x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Educatie Un român din zece crede că Pământul e plat

Un român din zece crede că Pământul e plat

de Dan Radu    |    28 Sep 2016   •   10:50
Un român din zece crede că Pământul e plat
Sursa foto: FotoStudio42

Zece la sută dintre românii cu acces la internet încă mai cred că Pământul este plat, iar 20% dintre aceştia consideră că Soarele se învârte în jurul Pământului şi nu invers, arată un sondaj efectuat de Asociaţia Secular Umanistă înainte de Bucharest Science Festival, un proiect menit a răspândi cunoştinţele ştiinţifice de bază în rândul populaţiei.

Sondajul arată că, în general, românii văd în ştiinţă un lucru benefic şi sunt de acord cu mai multe investiţii în acest domeniu, însă au lacune când vine vorba de noţiuni de bază. De exemplu, arată studiul, 59% dintre respondenţi cred că o intuiţie sau o percepţie individuală are aceeaşi valoare cu o dovadă ştiinţifică, iar 57% cred că horoscopul are la bază un fundament ştiinţific şi că poziţia planetelor în ziua în care s-au născut le afectează destinul. De asemenea, 20% dintre respondenţi au cel puţin două superstiţii în care cred şi de care ţin cont, în timp ce 25% urmează ritualuri ce ţin de superstiţii, deşi nu sunt convinşi că acestea sunt valabile. Şi când vine vorba de sănătate, cunoştinţele ştiinţifice sunt precare, arată studiul. Astfel, doar 58% dintre respondenţi cred că vaccinurile sunt benefice, în timp ce tot 58% cred că homeopatia are la bază dovezi ştiinţifice. Mai mult, 20% dintre români cred că homeopatia poate trata cu succes cancerul, acolo unde tratamentele convenţionale nu au avut succes. "Îngrijorător este că eşantionul ales pentru studiu a fost reprezentat de oameni cu acces la internet, deci care au acces la informaţie", spune Alexandru Toma Pătraşcu, directorul Bucharest Science Festival. "Studiul arată o imagine conflictuală a societăţii noastre. Românii spun că apreciază ştiinţa, dar nu au idee despre ce înseamnă. 58% spun ca horoscopul e ceva ştiinţific, ca homeopatia e ştiinţifică. Iar rezultatele se văd, de exemplu, în refuzul vaccinării, care e un subiect fierbinte acum, dar e un fenomen vechi de ani de zile. Oamenii nu ştiu despre ce e vorba şi nu au noţiuni necesare pentru a delimita o sursă credibilă de una mincionasă", spune Pătraşcu.

 

Scrisoare deschisă către Guvern

A patra ediţie a Bucharest Science Festival este şi prilejul folosit de mai multe organizaţii din domeniul educaţiei, dar şi de nume cu greutate din mediul academic, de a trimite o scrisoare deschisă către Guvern prin care cer înfiinţarea de centre ştiinţă în ţară, aşa cum stipulează articolul 358 din Legea Educaţiei. "Se constituie cu această ocazie Alianţa pentru Educaţie Ştiinţifică, o alianţă care va trimite o scrisoare deschisă prin care cere Guvernului să-şi respecte obligaţiile. Articolul 358 din Legea Educaţiei stipulează înfiinţarea unui Muzeu Naţional al Ştiinţei în decurs de un an de la publicare. Încă nu avem aşa ceva", spune  Alexandru Toma Pătraşcu. Conform legii, astfel de muzee trebuie folosite pentru educaţia informală a elevilor. Educaţia bazată mai mult pe experimente practice la orele de fizică, chimie sau biologie este una dintre ideile promovate de Bucharest Science Festival, care are loc până pe 2 octombrie.

Tema actualei ediţii a Bucharest Science Festival este explorarea şi colonizarea planetei Marte. Participanţii la festival vor afla despre cele mai noi idei de colonizare a planetei vecine.

"Profesorii trebuie sa meargă dincolo de umplerea unei table cu formule şi lucrările de control. Elevii trebuie implicaţi în mod activ", Ciprian Fartuşnic, director al Institutului de Ştiinţe ale Educaţiei

În cadrul Bucharest Science Festival, chimiştii de la Universitatea Politehnică au arătat ce experienţe se pot face într-o sală de clasă cu ingrediente comune: varză roşie, bicarbonat de sodiu şi sare de lămâie

Evenimentul care prevede experimente şi prelegeri este sprijinit de Preşedinţia României şi Ministerul Educaţiei

×