x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Educatie USR cere declanşarea stării de urgenţă în Educaţie şi invită partidele parlamentare la dezbateri

USR cere declanşarea stării de urgenţă în Educaţie şi invită partidele parlamentare la dezbateri

03 Dec 2019   •   15:22
USR cere declanşarea stării de urgenţă în Educaţie şi invită partidele parlamentare la dezbateri

USR a cerut, marţi, declanşarea stării de urgenţă în Educaţie şi a invitat toate partidele parlamentare la dezbateri urgente, pentru a găsi cele mai bune soluţii pentru viitoarele generaţii.

Potrivit unui comunicat de presă al USR, urgenţa vine după publicarea raportului OECD cu rezultatele la testele PISA, care arată că învăţământul românesc ocupă ultimul loc la matematică şi penultimul la citire şi ştiinţe din Uniunea Europeană.

"Zeci de miniştri şi sute de schimbări de legislaţie nu au făcut nimic pentru a îmbunătăţi situaţia învăţământului românesc. Mai rău, am ajuns în situaţia în care, atunci când se publică rezultate oficiale la nivel european, să citim concluzii dureroase de tipul 'elevii slabi au devenit şi mai slabi'. Cred că, dincolo de orice loialitate politică, trebuie să acceptăm că în Educaţie e un dezastru care se amplifică de la an la an. Iar asta înseamnă că le greşim grav copiilor aflaţi acum pe băncile şcolii. Mai mult, multora dintre ei le oferim un traseu pentru o viaţă fără şanse reale de a prospera şi a-şi realiza potenţialul. Iar pentru asta nu ne vor ierta. Nu putem continua să ne minţim că un număr mic de elevi cu performanţe spectaculoase dau măsura calităţii învăţământului românesc. Nu putem să ne facem în continuare că nu vedem că în multe din şcolile româneşti nu se face şcoală. Sau că avem profesori demoralizaţi şi prost plătiţi, iar ierarhiile sunt strâmbe şi meritele recunoscute după criterii neclare", a declarat preşedintele USR, Dan Barna.

Potrivit comunicatului, USR susţine alocarea a 6% din PIB pentru Educaţie, "măsură esenţială pentru a scoate România de la coada clasamentelor în ceea ce priveşte sistemul de învăţământ".

"De aproape 10 ani, Legea Educaţiei prevede obligativitatea alocării a 6% din PIB pentru învăţământ, dar niciun guvern nu a respectat până acum această prevedere. Astăzi, Guvernul alocă doar 3% din PIB pentru Educaţie, iar rezultatele se văd în rapoartele oficiale ale Uniunii Europene care ne plasează la coada tuturor clasamentelor în privinţa Educaţiei", mai arată comunicatul. AGERPRES

×
Subiecte în articol: Dan Barna