x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe 10 de ani de închisoare pentru un hacker britanic

10 de ani de închisoare pentru un hacker britanic

25 Mai 2018   •   20:00
10 de ani de închisoare pentru un hacker britanic

Un pirat informatic a fost condamnat vineri de autorităţile britanice la zece ani şi opt luni de închisoare pentru furt masiv de informaţii financiare, relatează AFP şi PA. 

Grant West, în vârstă de 26 de ani, a furat şi revândut pe "dark web" datele clienţilor a peste 100 de companii din întreaga lume - între care Uber, lanţul de supermarketuri Sainsbury's şi operatorul de telefonie mobilă T-Mobile -, în total zeci de mii de persoane. 

Potrivit poliţiei londoneze, West, care opera sub pseudonimul "Courvoisier", schimba încasările obţinute din aceste tranzacţii ilegale în criptomoneda bitcoin, în care deschisese mai multe conturi. 

Hackerul a fost arestat în septembrie 2017, după doi ani de anchetă. Scotland Yard a confiscat echivalentul a circa o jumătate de milion de lire sterline (circa 570.000 de euro) în bitcoin. 

Tânărul mai făcea profit şi din vânzarea de cannabis şi manuale pentru ucenici în ale pirateriei informatice, a mai indicat Parchetul. 

Poliţia a confiscat de asemenea 25.000 de lire bani lichizi, 500 de grame de cannabis şi un dispozitiv de memorie cu informaţii privind 78 de milioane de conturi şi 63.000 de carduri bancare. 

La rândul său, prietena hackerului, Rachael Brooks - în vârstă tot de 26 de ani şi al cărei computer a fost folosit în atacuri asupra serviciului de catering Just Eat în perioada iulie-decembrie 2015 - a fost condamnată, la 2 mai, la doi ani de muncă în folosul comunităţii, după ce a recunoscut că a folosit datele a două dintre victimele lui West pentru a-şi achiziţiona online o pereche de bikini în valoare de 40 de lire. Cei doi au împreună un copil mic. 

Atacurile din 2015 au costat compania Just Eat 200.000 de lire, a mai menţionat poliţia britanică.AGERPRES

×