x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe 10, Downing Street

10, Downing Street

de Delia Zahareanu    |    29 Iun 2007   •   00:00
10, Downing Street
Sursa foto: SHAUN CURRY/

După intrevederea de marţi cu Regina Marii Britanii, care l-a numit formal in funcţie, noul premier Gordon Brown şi-a făcut o schiţă de executiv. Prin care trimite un mesaj clar: "Ne departajăm clar de era lui Tony Blair".

Incă din primele ore in calitate de premier al Regatului Unit, Gordon Brown a promis schimbare. Şi işi incepe planul prin cea mai profundă remaniere guvernamentală pe care a văzut-o Partidul Laburist din 1997, de cănd se află la putere. Noul guvern, discutat ieri la Londra, are in componenţă nume sonore de pe scena politică britanică, multe făcănd parte din anturajul apropiaţilor lui Brown. O premieră in istoria Ministerului de Interne: in locul lui John Reid, premierul Brown a numit-o pe Jacqui Smith, prima femeie care ocupă acest inalt post guvernamental in cabinetul britanic, relatează BBC. Conducerea Cancelariei Eşichierului (Ministerul Finanţelor) este preluată de Alistair Darling, un apropiat prieten al primului-ministru, unul din politicienii care au fost mereu asociaţi cu facţiunea din laburişti care l-au sprijinit pe Brown in timpul guvernării lui Blair.

SUFLU NOU. Marea Britanie are cel mai tănăr ministrul de Externe, in persoana lui David Milliband, in vărstă de 41 de ani, care preia portofoliul deţinut de Margaret Beckett. Pentru cel mai fidel aliat al premierului Brown, Ed Balls, s-a creat in cabinet postul de ministru de stat pentru copii şi şcoli, după ce Ministerul Educaţiei a fost impărţit in două, notează Financial Times. Emblematicul Jack Straw preia portofoliul Justiţiei, in vreme ce Harriet Harman, o surpriză a ultimelor alegeri interne ale partidului, a fost desemnată liderul laburist in Camera Comunelor şi preşedintele Partidului Laburist.

×
Subiecte în articol: externe