x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe 17.500 de morti

17.500 de morti

20 Mar 2004   •   00:00

La exact un an de la declansarea campaniei armate in Irak, bilantul este cutremurator, aproape 17.500 de victime.

Au murit 16.800 de irakieni, 10.430 de civili si 6.370 de militari, 564 de militari americani, 58 de britanici si 42 de soldati din celelalte state ale coalitiei, printre care bulgari, polonezi, spanioli, italieni.

CRITICI. Situatia pare sa nu se linisteasca. Atentatele nu contenesc. Americanii sunt acum priviti cu ochi mai critici. Aceasta desi incearca sa justifice prin orice mijloace declansarea razboiului, desi o parte dintre irakieni considera ca este mai bine fara Saddam. Multi analisti sustin ca razboiul a dat frau liber terorismului la scara mondiala. Pana si aliati de nadejde ai SUA, precum Polonia, incep sa critice strategia Washingtonului.

VIZITE SI MARSURI. Pentru marcarea unui an de la inceputul conflictului, s-au pregatit si americanii, dar si opozantii acestora. Presedintele George W. Bush a vizitat militarii raniti intorsi din Irak si familiile celor ucisi, inainte de a tine un discurs special. Secretarul de Stat, Colin Powell, a facut ieri o vizita-surpriza in Irak. Astazi in 50 de state de pe glob, pacifistii vor iesi in strada pentru a scanda lozinci antiamericane. Saddam, vesel la interogatorii "Lui Saddam Hussein ii place sa discute cu interlocutorii sai in timpul interogatoriilor. Crede ca este mai destept decat ei, de fapt, decat oricine". Declaratia ii apartine adjunctului secretarului american de Stat, Richard Armitage. Demnitarul a mai spus recent ca Saddam nu le furnizeaza anchetatorilor informatii importante, dar se simte bine in timpul dezbaterilor de la audieri.

×
Subiecte în articol: externe