x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe 2013, anul cu cele mai multe conflicte armate după al Doilea Război Mondial

2013, anul cu cele mai multe conflicte armate după al Doilea Război Mondial

26 Feb 2014   •   12:04
2013, anul cu cele mai multe conflicte armate după al Doilea Război Mondial

Anul 2013 a fost, alături de 2011, anul cu cele mai multe conflicte armate de după al Doilea Război Mondial, cu un total de 20, potrivit raportului anual al Institutului din Heidelberg pentru cercetarea conflictelor internaţionale (HIIK).

Conform Barometrului conflictelor pe 2013, conflictelor din Afganistan, Siria, Pakistan şi Irak li s-au adăugat anul trecut cele din Mali şi Republica Centrafricană, la cel mai înalt nivel din cele cinci în funcţie de care HIIK (Heidelberger Institut für Internationale Konfliktforschung) clasifică conflictele.

Conflictul din Siria este, "cu relativă claritate", cel care "a cauzat cel mai mare număr de morţi", a declarat preşedintele HIIK, Peter Hachemer.

Documentul arată că 11 dintre cele 20 de conflicte sunt în Africa subsahariană, institutul german înregistrând numai în Sudan şi în Sudanul de Sud cinci conflicte pe care le-a calificat ca războaie. Celelalte războaie sunt în special în Orientul Mijlociu (Siria, Egipt şi Irak) şi Asia (Afganistan, Pakistan şi Filipine), iar Mexicul continuă să fie singura ţară din America prezentă pe această listă din cauza problemei sale legate de traficul de droguri.

Raportul pune în evidenţă înfruntările deosebit de violente care au loc în Mexic din cauza confruntărilor dintre cartelurile drogurilor şi ca urmare a luptei guvernului împotriva traficului de droguri şi semnalează că au avut lor "peste 10.000 de asasinate pe parcursul anului".

"Războiul guvernului împotriva diferitelor carteluri ale drogurilor a fost însoţit de emergenţa a sute de grupuri armate în statele mexicane Michoacan şi Guerrero, de pe coasta Pacificului, care luptă atât împotriva guvernului, cât şi contra cartelurilor locale", potrivit documentului.

În total, HIIK înregistrează 414 conflicte, cu nouă în plus faţă de anul anterior, dintre care 45 sunt considerate "foarte violente", 20 sunt numite "războaie", categoria cea mai înaltă, iar alte 25 sunt numite "războaie limitate". În această ultimă categorie intră conflicte precum cele din Republica Democrată Congo, Libia, Tunisia, Turcia, cele din Brazilia dintre carteluri şi cele din Columbia legate de Forţele Armate Revoluţionare din Columbia (FARC), carteluri şi grupuri paramilitare.

×
Subiecte în articol: razboaie studiu