x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe 25 de ani de la căderea Zidului Berlinului: Merkel aduce un omagiu celor care au avut 'curajul' să se opună regimului

25 de ani de la căderea Zidului Berlinului: Merkel aduce un omagiu celor care au avut 'curajul' să se opună regimului

01 Noi 2014   •   17:33
25 de ani de la căderea Zidului Berlinului: Merkel aduce un omagiu celor care au avut 'curajul' să se opună regimului

Cancelarul german Angela Merkel a adus sâmbătă un omagiu celor care au avut 'curajul' să se opună regimului din fosta Germanie de Est, insistând asupra rolului acestora în căderea Zidului Berlinului, eveniment pe care Germania se pregătește să-l marcheze la 9 noiembrie, când se împlinesc 25 de ani de la demolarea a ceea ce a însemnat un simbol al 'războiului rece'.

Persoanele implicate în acțiunile cetățenilor, opoziția democratică față de regimul din fosta RDG (Republica Democrată Germană) au 'dat dovadă de curaj', a afirmat cancelarul german în discursul său săptămânal, potrivit AFP.

'Ei au dat curaj și altora', mai ales 'sutelor de mii și milioanelor' de persoane care au participat la manifestații, mai întâi la cele din Leipzig, apoi și din alte orașe din RDG, și care au zguduit regimul comunist, a continuat Angela Merkel. Fără ei, 'tot acest proces ar fi fost mult mai dificil (...) De aceea noi trebuie să le spunem un mare mulțumesc'.

Fost cetățean al RDG, Angela Merkel a evocat de asemenea 'sentimentul indescriptibil' pe care l-a avut la căderea Zidului, la 9 noiembrie 1989. 'Acest sentiment nu se uită, nu-l voi uita niciodată', a spus cancelarul german.

La 25 de ani de la căderea Zidului Berlinului se fac încă simțite diferențe structurale între cele două foste țări, în special în domeniul locurilor de muncă. 'Mulți oameni în RDG aveau un loc de muncă și o experiență pe care nu au mai putut să o pună în valoare pe piața muncii și 'multe persoane au fost afectate', a explicat cancelarul german. Dar 'noile generații sunt de acum sudate' și 'am putut, datorită ajutorului incredibil' al fostei Germanii de Vest, 'să reducem decalajul', a subliniat Merkel.

Germania marchează la 9 noiembrie 25 de ani de la căderea Zidului Berlinului, construit în 1961 și demolat în săptămânile de după 9 noiembrie 1989. O serie de festivități sunt prevăzute cu această ocazie, între care mai multe concerte în fața Porții Brandenburg. 

×
Subiecte în articol: zidul berlinului