x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe 27 de persoane, condamnate la închisoare pe viață pentru tentativa ratată de puci din 2016, din Turcia

27 de persoane, condamnate la închisoare pe viață pentru tentativa ratată de puci din 2016, din Turcia

26 Noi 2020   •   11:27
27 de persoane, condamnate la închisoare pe viață pentru tentativa ratată de puci din 2016, din Turcia

Un tribunal din Turcia a condamnat 27 de persoane, majoritatea ofițeri și piloți, la închisoare pe viață la finalul procesului privind tentativa ratată de puci din 2016, care a avut în centru răsturnarea de la putere a președintelui Recep Tayyip Erdogan.

Cele 27 de persoane au fost declarate vinovate de „tentativă de răsturnare a ordinii constituționale”, „tentativă de asasinare a președintelui” și „omor calificat”, potrivit AFP.

Patru civili, printre care omul de afaceri Kemal Batmaz, au primit pedepse de închisoare pe viață „agravate”. Pedeapsa de închisoare pe viață „agravată”, care presupune condiții de detenție mai stricte, a înlocuit în codul penal turc pedeapsa cu moartea, abolită în 2004.

La finalul acestui proces au fost judecați 475 de indivizi. Soarta celorlalte persoane nu este cunoscută însă, dar Tribunalul își va pronunța decizia joi.

Lovitura de stat eșuată din 2016 s-a soldat cu cel puțin 250 de morți, fără victimele din rândului puciștilor, și mii de răniți. Erdogan a atribuit tentativa ratată de puci clericului Fethullah Gulen, fostul său aliat exilat de circa 20 de ani în SUA și a cărui extrădare a fost cerută, însă Washingtonul nu a dat curs cererii.  

×