x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe 31 de zboruri suspecte

31 de zboruri suspecte

de Anca Aldea    |    23 Noi 2005   •   00:00
31 de zboruri suspecte

Raportorul european Dick Marty, care conduce investigatiile privind existenta inchisorilor CIA pe batranul continent, a anuntat ca, in prezent, sunt anchetate 31 de zboruri suspecte care au aterizat in Europa.

Marty a prezentat ieri la Paris primul raport referitor la presupusele inchisori secrete ale Agentiei Centrale de Informatii (CIA) pe teritoriul unor state membre ale Consiliului Europei, unde ar fi detinuti si torturati suspecti teroristi. Senatorul elvetian, care este seful Comisiei pentru Afaceri Juridice si Drepturile Omului a Adunarii Parlamentare a Consiliului Europei, a declarat ca are nevoie de imaginile prin satelit ale locurilor din Romania si Polonia, unde s-ar afla doua dintre inchisorile secrete ale CIA.

NU EXISTA DOVEZI. Marty sustine ca deocamdata nu are nici o dovada privind existenta acestor avioane, desi a intrat in posesia unei liste cu 31 de zboruri suspecte, lista formulata de organizatia americana pentru drepturile omului Human Rights Watch. El solicita totodata ajutorul Centrului Retelei de Sateliti al UE, al Organizatiei Europene pentru Siguranta Transportului Aerian (Eurocontrol), al NATO si al ONU pentru a elucida impreuna aceasta problema. Raportorul elvetian a declarat ca pe lista care i-a fost pusa la dispozitie de HRW se afla numai numele Romaniei si al Poloniei ca fiind tarile care ar fi acceptat sa gazduiasca, la aeroportul militar Kogalniceanu, si, respectiv, la baza aeriana Szczytno-Szymany, inchisori secrete ale CIA.

×
Subiecte în articol: externe