x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe 5 cele mai celebre cazuri de otrăvire a spionilor sau adversarilor politici

5 cele mai celebre cazuri de otrăvire a spionilor sau adversarilor politici

06 Mar 2018   •   14:47
5 cele mai celebre cazuri de otrăvire a spionilor sau adversarilor politici

Din Antichitate, otrăvirea este o metodă cunoscută pentru eliminarea adversarilor politici sau a personalităţilor incomode. Istoricii încă mai dezbat dacă Cleopatra, Napoleon şi Alexandru cel Mare au fost ucişi în acest mod, relatează AFP. 

Lista persoanelor care au devenit victime ale unei substanţe toxice ar putea să se mărească după spitalizarea duminică, în Marea Britanie, a unui fost agent dublu rus în stare critică după ce ar fi fost otrăvit în mod misterios. 

Umbrela bulgară 



În 1978, în plin Război Rece, disidentul bulgar Gheorgi Markov aştepta autobuzul la Londra pentru a merge acasă după ce încheiase ziua de lucru la BBC. Dintr-o dată, el a fost împuns în picior de un trecător care a lăsat să-i cadă umbrela. Markov a făcut febră mare în aceeaşi seară şi a murit după trei zile. 

Vârful umbrelei s-a dovedit a fi o armă. Scriitorul ar fi fost fost otrăvit cu un lichid introdus într-o capsulă de dimensiunea unui vârf de ac. 

Autopsia a stabilit că victima a murit din cauza unei doze de 0,2 miligrame de ricină, o otravă puternică, de 6.000 de ori mai puternică decât cianura. Cazul nu a fost elucidat niciodată. 

Agent VX în Malaezia 



Într-un caz mai recent, Kim Jong-Nam, fratele vitreg căzut în dizgraţie al liderului nord-coreean Kim Jong-Un, a fost asasinat în plină zi pe 13 februarie 2017 cu un agent neurotoxic pe aeroportul din Kuala Lumpur, în Malaezia. 

În timp ce aştepta un avion către Macao, el a fost abordat brusc de către două femei care i-au aruncat o substanţă în faţă, potrivit imaginilor de pe camerele de supraveghere. Kim Jong-Nam a murit la scurt timp după ce a fost dus la spital. 

Urme de VX, un agent neurotoxic clasificat ca armă de distrugere în masă, au fost găsite pe faţa şi în ochii lui în timpul examinărilor medico-legale. 

Coreea de Nord, care a negat tot timpul cu fermitate orice implicare în acest asasinat, deţine VX, potrivit unor experţi. Ancheta nu a stabilit însă cum au reuşit cele două femei să procure substanţa toxică. 

Ceai cu poloniu 

La 1 noiembrie 2006, opozantul rus şi fost agent KGB Aleksandr Litvinenko se întâlneşte cu doi ruşi la un ceai la hotelul Millennium, în centrul Londrei, pentru a discuta despre oportunităţi de afaceri. 

Litvinenko ancheta posibile legături între Kremlin şi reţele mafiote şi colabora de asemenea cu serviciile secrete britanice. El a început să se simtă foarte rău după ce a băut ceaiul şi a decedat după câteva săptămâni la vârsta de 43 de ani, fiind otrăvit cu poloniu-210, o substanţă radioactivă extrem de toxică produsă în Rusia.

O anchetă realizată de Marea Britanie a concluzionat că preşedintele rus Vladimir Putin 'a aprobat probabil' uciderea fostului spion rus, o acuzaţie calificată drept 'glumă' de către Moscova. 

Moartea lui Litvinenko a provocat o criză diplomatică între Marea Britanie şi Rusia, care a refuzat întotdeauna să-l extrădeze pe principalul suspect în acest caz. 

Desfigurat de dioxină 

În septembrie 2004, ucraineanul Viktor Iuşcenko, candidat al opoziţiei, erou al Revoluţiei Portocalii, se îmbolnăveşte grav în mijlocul campaniei prezidenţiale în care se afla împotriva lui Viktor Ianukovici, candidatul favorit al Moscovei. 

Medicii austrieci au identificat trei luni mai târziu un caz de otrăvire cu dioxină. Iuşcenko a fost ales preşedinte al Ucrainei în ianuarie 2005. În ciuda îngrijirilor medicale, faţa lui poartă semnele bolii. 

Palestinian otrăvit 

În septembrie 1997, la Amman, agenţi ai Mossad, Serviciul de Informaţii al Israelului, au încercat să îl asasineze pe Khaled Meshaal, şeful biroului politic al mişcării islamiste Hamas, injectându-i otravă în gât. 

Intrat în comă, oficialul palestinian este salvat de intervenţia regelui Hussein al Iordaniei, care a cerut guvernului israelian, condus de Benjamin Netanyahu, antidotul în schimbul eliberării a doi agenţi israelieni. AGERPRES

×
Subiecte în articol: otrava spioni otraviti