x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe 600 de străini au fost judecați în Irak în acest an pentru apartenență la Statul Islamic

600 de străini au fost judecați în Irak în acest an pentru apartenență la Statul Islamic

31 Dec 2018   •   17:55
600 de străini au fost judecați în Irak în acest an pentru apartenență la Statul Islamic

Peste 600 de cetăţeni străini, femei în cea mai mare parte, au fost judecaţi în Irak în acest an pentru apartenenţă la gruparea Stat Islamic (SI), a anunţat luni justiţia irakiană, adăugând că alţi o sută urmează încă să compară.

Irakul a declarat la sfârşitul anului 2017 "victoria" asupra SI, dar continuă aproape zilnic să judece acuzaţi dintre cele 20.000 de persoane arestate sub suspiciunea de terorism, după apogeul jihadist din 2014.

În total, "616 bărbaţi şi femei, acuzaţi de apartenenţă la SI, au fost judecaţi" în acest an şi "508 au fost condamnaţi în virtutea legii anti-terorism" ce prevede şi pedeapsa cu moartea, a detaliat într-un comunicat judecătorul Abdel Settar Bayraqdar, purtător de cuvânt al Consiliului Superior al Magistraturii.

Printre aceste persoane, a adăugat el, fără a detalia sentinţele, figurează "466 de femei şi 42 de bărbaţi, precum şi 108 copii - 31 băieţi şi 77 fete".

Printre altele, "99 de persoane, dintre care 73 de femei'', sunt încă supuse interogatoriilor Parchetului sau procesul lor s-a deschis recent, potrivit judecătorului Bayraqdar.

Sunt două tribunale care judecă aceste cazuri de terorism în Irak, unul la Tel Keif, în apropiere de Mosul (nord) - fosta "capitală" irakiană a "califatului" autoproclamat SI - şi celălalt la Bagdad, unde Curtea Penală Centrală se ocupă în special de străini şi de femei.

Majoritatea condamnaţilor sunt turci sau originari din fostele republici ale Uniunii Sovietice. O femeie germană a fost de asemenea condamnată la moarte, precum şi un belgian şi un rus.

De asemenea, trei cetăţeni francezi - două femei şi un bărbat - au fost condamnaţi la închisoare pe viaţă.

Multe femei şi-au urmat soţii cu copiii lor, dintre care unii sunt încă în aşteptarea repatrierii din Irak, în timp ce mamele lor sunt la închisoare.

Duminică, 30 de copii ruşi au sosit la Moscova într-o nouă operaţiune de evacuare a minorilor spre ţara lor de origine.

AGERPRES

×
Subiecte în articol: statul islamic apartenenta irak