x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe A fost mărită recompensa pentru asasinarea scriitorului Salman Rushdie

A fost mărită recompensa pentru asasinarea scriitorului Salman Rushdie

17 Sep 2012   •   13:21
A fost mărită recompensa pentru asasinarea scriitorului Salman Rushdie

O fundatie religioasa din Iran a marit recompensa pentru uciderea scriitorului Salman Rushdie, scrie contactmusic.com.

Salman Rushdie a scris volumul "Versetele satanice", publicat in 1988, considerat de musulmani ca le insulta religia. In 1989, ayatollahul iranian Ruhollah Khomeini a emis un decret religios prin care scriitorul a fost condamnat la moarte. Astfel, Rushdie a fost obligat sa se ascunda. Recompensa a crescut cu 500.000 de dolari si a ajuns la 3.3 milioane de dolari.

Cresterea recompensei vine dupa ce, saptamana trecuta, marti, ambasadorul american si trei colegi ai sai au fost ucisi intr-un atac asupra consulatului din orasul libian Benghazi din cauza filmului "Inocenta musulmanilor', care-l jigneste pe profetul Mahomed. In zilele urmatoare, protestele s-au extins si cel putin 11 demonstranti si-au pierdut viata in diferite tari arabe.

"Am adaugat suma de 500.000 de dolari la recompensa pe care o oferim pentru asasinarea lui Salman Rushdie. Orice persoana care va indeplini aceasta sentinta va primi imediat suma intreaga. Desigur, daca sentinta initiala pronuntata de imam (ayatolahul Khomeini) ar fi fost indeplinita, insultele ulterioare, caricaturi, articole si filme, nu ar mai fi aparut", a declarat liderul fundatiei Hassan Sanei.

Potrivit Mediafax, cartea "Versetele satanice" contine un pasaj in care mai multe prostituate viseaza sa devina femeile lui Mahomed. In 1991, traducatorul nipon al cartii a fost asasinat, iar traducatorul italian a fost ranit.

×