x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Abbas: Ambasadorul SUA în Israel e „fiu de cățea”

Abbas: Ambasadorul SUA în Israel e „fiu de cățea”

de Şerban Mihăilă    |    21 Mar 2018   •   15:39
Abbas: Ambasadorul SUA în Israel e „fiu de cățea”

Într-un moment extrem de tensionat între conducerea palestiniană și administrația Trump, președintele Autorității Naționale Palestiniene (ANP), Mahmoud Abbas, a declarat că ambasadorul Statelor Unite în Israel, David Friedman, este „un fiu de cățea”, din cauza sprijinului pe care diplomatul american îl acordă israelienilor aflați în implantările evreiești din Cisiordania. Friedman a fost și unul dintre susținătorii înfocați ai recunoașterii Ierusalimului drept capitală a Israelului.

Abbas și-a pornit atacul virulent la adresa lui Friedman, într-un discurs rostit la o adunare a conducerii plestiniene, după ce și-a amintit de poziția exprimată recent de ambasadorul SUA, care i-a apărat pe colonii evrei din Cisiordania, afirmând că aceștia construiesc pe „pământul lor”. „Acest fiu de cățea susține că ei construiesc pe teritoriul lor? Ambasadorul SUA la Tel Aviv este un colon, care provine dintr-o familie de coloni. Ce așteptări putem avea de la el?”, a răbufnit Abbas cu violență, în mijlocul reuniunii desfășurate luni, la Ramallah, scrie Reuters. Ieșirea nervoasă a liderului ANP vine într-un moment în care administrația de la Washington se pregătește să prezinte un plan de pace, considerat de președintele Donald Trump drept „soluția istorică” pentru încetarea  conflictului israeliano-palestinian. Decizia Casei Albe de a recunoaște Ierusalimul drept capitală a Israelului și, implicit, de a muta ambasada SUA din Tel Aviv în „orașul sfânt”pare să fi tăiat însă orice punte de legătură între ANP și administrația Trump, conducerea palestiniană anunțând deja că nu mai acceptă SUA în rol de mediator al procesului de pace din regiune.

Toate tunurile pe Friedman

Militant activ în favoarea implantărilor evreiești, David Friedman a fost și unul dintre cei mai înfocați avocați ai recunoașterii Ierusalimului drept capitală a Israelului.  Palestinienii susțin că Ierusalimul de Est trebuie să devină capitala viitorului lor stat și, potrivit acordurilor de pace israeliano-palestiniene din 1993, statutul orașului ar urma să fie dezbătut în etapa finală a negocierilor de pace, blocate în prezent, încă din 2014. Pe plan internațional, suveranitatea israeliană asupra „orașului sfânt” nu este recunoscută și majoritatea statelor își mențin ambasadele în Tel Aviv. Ierusalimul de Est a fost anexat de Israel în urma Războiului de Șase Zile, din 1967, și nu este recunoscut pe plan internațional ca parte a statului evreu. Comunitatea internațională sprijină soluționarea conflictului prin crearea unui stat palestinian, cu capitala în partea de est a Ierusalimului. „Orașul sfânt” ar deveni astfel capitala a două state, palestinian și evreu.

De cealaltă parte, Israelul susține că Ierusalimul este capitala sa „indivizibilă” și încearcă să convingă cât mai multe state să-și mute ambasadele din Tel Aviv în „orașul sfânt”.

„A venit timpul ca Abbas să aleagă între retorica urii şi eforturile concrete pentru a îmbunătăţi calitatea vieţii poporului său şi a-l duce spre pace şi prosperitate”

Jason Greenblatt, emisarul SUA în Orientul Mijlociu

×
Subiecte în articol: mahmoud abbas