x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Accesul liber al Ucrainei pe piaţa UE, prelungit până la finele lui 2015

Accesul liber al Ucrainei pe piaţa UE, prelungit până la finele lui 2015

23 Oct 2014   •   16:24
Accesul liber al Ucrainei pe piaţa UE, prelungit până la finele lui 2015

Parlamentul European a avizat pozitiv joi prelungirea accesului liber pe piaţa UE al exporturilor din Ucraina, până la sfârşitul anului 2015. Deputaţii au votat cu 497 de voturi pentru, 78 împotrivă şi 56 de abţineri aprobarea propunerii iniţiale a Comisiei şi au prelungit măsurile fără să le modifice.

”Având în vedere situaţia actuală, aprobarea la timp a prelungirii măsurilor de comerţ autonom pentru Ucraina dovedeşte că UE poate acţiona rapid şi hotărât. Este, de asemenea, o dovadă a voinţei noastre politice şi a obligaţiei morale”, a spus raportorul Gabrielius Landsbergis (PPE, LT). El a mai adăugat că aceste măsuri vor oferi o şansă producătorilor şi companiilor din Ucraina să se pregătească pentru implementarea deplină a ”Acordului de Liber Schimb Aprofundat şi Cuprinzător” de la începutului lui 2016.

Negocieri
Măsuri comerciale unilaterale au fost luate mai întâi în aprilie, pentru a oferi un sprijin imediat economiei Ucrainei, după ce Rusia a impus restricţii de acces pe piaţa sa ca urmare a evenimentelor politice de la Kiev din primăvară. Măsurile urmau să expire în termen de şase luni pentru a fi înlocuite de o deschidere reciprocă a pieţelor, conform unui acord de asociere UE-Ucraina ratificat de cele două Parlamente în septembrie. Dar în negocierile dintre Ucraina şi Rusia din 12 septembrie, Uniunea Europeană a fost de acord să amâne crearea zonei de liber schimb comercial cu Ucraina până la 31 decembrie 2015, ca ”parte a unui proces cuprinzător de pace în Ucraina”.

Conţinutul şi actualizarea impactului măsurii
Preferinţele comerciale unilaterale ridică 94,7% din tarifele UE aplicate în prezent importurilor de produse industriale din Ucraina. Ele elimină şi tarifele UE pentru peste 80% din exporturile Ucrainei de produse agricole. UE restricţionează volumul de produse ”sensibile”, cum ar fi cerealele, carnea de porc, vită, pui, precum şi alimentele procesate, care poate fi importat fără taxe, pentru a nu afecta interesele producătorilor UE. Ucraina trebuie să respecte standardele de sănătate din UE, precum şi drepturile omului, libertăţile fundamentale şi statul de drept.

Statisticile furnizate de Ucraina arată că exporturile din Ucraina către UE în prima jumătate a anului 2014 au crescut cu 25% (valoare de 587 milioane USD), compensând, astfel, reducerea cu 24,5% a exporturilor Ucrainei către Rusia. (I.D)

×