x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Acord „istoric” ruso-turc pentru îndepărtarea kurzilor de la granița Siriei cu Turcia

Acord „istoric” ruso-turc pentru îndepărtarea kurzilor de la granița Siriei cu Turcia

23 Oct 2019   •   14:54
Acord „istoric” ruso-turc pentru îndepărtarea kurzilor de la granița Siriei cu Turcia
Sursa foto: kremlin.eu

Turcia și Siria au ajuns la un acord pe care cele două țări îl numesc „istoric”, marți, care are ca scop îndepărtarea forțelor kurde de la granița Siriei cu Turcia, după cum notează BBC.

În urma acordului, forțele siriene și cele rusești vor acționa în nord-estul Siriei cu scopul de a-i îndepărta pe membrii milițiilor kurde și armele acestora de la granița cu Turcia.

Acordul a fost anunțat după șase ore de negocieri între președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, și președintele Rusiei, Vladimir Putin, în stațiunea Soci.

Potrivit acordului ruso-turc, kurzii au la dispoziție 150 de ore pentru a se retrage de la granița Siriei cu Turcia, care se întinde pe 440 de kilometri.

„Începând cu 23 octombrie 2019, ora 12.00, poliţia militară rusească şi poliţia de frontieră siriană vor intra în partea siriană a frontierei dintre Turcia şi Siria, rămasă în afara zonei de desfăşurare a operaţiunii Izvorul Păcii, pentru a garanta faptul că elementele YPG vor fi scoase, împreună cu armele pe care le deţin, la o distanţă de 30 de kilometri de frontiera turco-siriană. Această acţiune se va finaliza în 150 de ore. Începând cu ora specificată mai sus, vor începe patrule comune turco-ruseşti pe o zonă lată de 10 kilometri la marginile estice şi vestice ale zonei în care are loc operaţiunea Izvorul Păcii.”, se arată într-unul din punctele acordului, potrivit presei turcești.

Forțele kurde au anunțat, marți seară, că retragerea din zona de securitate creată de Turcia a fost finalizată. Începând de săptămâna viitoare, frontiera va fi ocupată de trupe mixte formate din militari ai Rusiei și ai Turciei.

”Obiectivul principal al operaţiunii este să scoată din zonă organizaţiile teroriste PKK/YPG şi să faciliteze revenirea refugiaţilor sirieni”, a declarat Erdogan în timpul unei conferinţe comune cu Putin. “Această operaţiune garantează şi integritatea teritorială şi unitatea politică a Siriei...Nu am avut niciodată vreun interes pentru teritoriul şi suveranitatea Siriei”, a adăugat Erdogan.

Președintele Vladimir Putin i-a comunicat telefonic, marți, președintelui sirian Bashar al-Assad rezultatele negocierilor sale cu președintele Recep Tayyip Erdogan, potrivit unui comunicat al Kremlinului, notează Agerpres.

În timpul convorbirii, Putin a evidențiat faptul că restabilirea integrității teritoriale a Siriei constituie principalul obiectiv al acordului.

Pe de altă parte, într-un comunicat de presă, președintele Siriei a adus lămuriri legate de convorbirea cu Vladimir Putin. Bashar al-Assad l-ar fi asigurat pe Vladimir Putin că se opune total oricărei invazii a teritoriului sirian, indiferent de pretext.

×