x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Afganistan: Premierul își revendică victoria în alegerile prezidențiale

Afganistan: Premierul își revendică victoria în alegerile prezidențiale

30 Sep 2019   •   15:02
Afganistan: Premierul își revendică victoria în alegerile prezidențiale

Șeful Executivului din Afganistan, Abdullah Abdullah, se consideră câștigător în alegerile de sâmbătă. Acesta a fost principalul contracandidat al actualului președinte, Ashraf Ghani.  "Avem cel mai mare număr de voturi în aceste alegeri", a declarat Abdullah, care susține că nu va mai exista un al doilea tur de scrutin.

Comisia Electorală Independentă (IEC) nu a anunţat încă cifrele de participare la alegeri. Rezultate preliminare ar urma să fie date publicităţii în data de 19 octombrie. Unul dintre responsabilii IEC, Habib Rahman Nang, a reacţionat imediat la declaraţiile lui Abdullah, amintind că niciun candidat nu are dreptul de a se proclama învingător. "Potrivit legii, Comisia Electorală Independentă este cea care decide cine este învingătorul", a precizat acesta.  Comisia pentru contestații va examina plângerile depuse, iar rezultatele finale vor fi anunţate pe 7 noiembrie de IEC.

Abdullah Abdullah, care a participat pentru a treia oară la alegerile prezidenţiale în Afganistan, a contestat rezultatele scrutinului din 2014, care au fost marcate de grave nereguli şi au dus la o criză constituţională. În urma unei intervenţii a Washingtonului, în final el a acceptat postul de şef al Executivului, sub autoritatea lui Ghani.

Primul tur al alegerilor de sâmbătă s-a derulat fără incidente, însă cu o participare redusă, sub 30%, potrivit estimărilor. Observatori independenţi au subliniat în schimb că acest tur s-a desfăşurat în condiţii mai bune privind transparenţa şi eficacitatea decât cele precedente.
 

AGERPRES

×
Subiecte în articol: alegeri Afganistan