x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Afghanistan. Stare de alertă cu ocazia zilei naționale

Afghanistan. Stare de alertă cu ocazia zilei naționale

19 Aug 2017   •   12:40
Afghanistan. Stare de alertă cu ocazia zilei naționale

Afganistanul urmează să marcheze sâmbătă prin festivităţi discrete sărbătoarea sa naţională, forţele de securitate fiind plasate în stare de alertă după o serie de atentate sângeroase în această ţară, devastată de război, relatează AFP. 

Poliţia şi-a intensificat desfăşurarea la Kabul de teama unui atac de anvergură al talibanilor. 

Cântăreaţa pop Aryana Sayeed, comparată cu Kim Kardashian pentru ţinutele sale ajustate şi selfiurile sale pe Instagram, urmează să susţină un concert în cursul serii la Kabul, în pofida conservatorilor care i se opun. 

Preşedintele Ashraf Ghani organizează la rândul său o ceremonie privată pentru demnitarii afgani la palatul prezidenţial. 

"Toate unităţile noastre de poliţie sunt în stare de alertă maximă şi au fost desfăşurate peste tot în oraş", a declarat pentru AFP purtătorul de cuvânt al poliţiei, Abdul Basir Mujahid. "Am crescut chiar numărul barajelor poliţiei în interiorul şi în jurul cartierului diplomatic", a adăugat el. 

Ziua de 19 august aniversează semnarea în 1919 a Tratatului de la Rawalpindi în virtutea căruia Marea Britanie a recunoscut independenţa Afganistanului, ca urmare a celui de-al treilea război anglo-afgan, deşi ţara nu a făcut niciodată parte din imperiul britanic. 

Ca şi în anii precedenţi, nicio ceremonie publică nu este prevăzută în capitală, ale cărei străzi sunt împodobite cu drapelul naţional roşu-negru şi verde, din cauza deteriorării stării de securitate. 

Oraşul Kabul a fost marcat de un atentat cu un camion-capcană în 31 mai, care a vizat cartierul diplomatic, când au fost ucise 150 de persoane, iar alte 400 au fost rănite.

AGERPRES

×